Een plons in het water is leuk en zorgt voor de nodige afkoeling. Toch leidt zwemmen nog regelmatig tot gevaarlijke situaties, soms met fatale afloop. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) merkt dat we de omstandigheden van het water vaak onderschatten en onze zwemvaardigheid overschatten.
Lees verder onder de advertentie
Het is niet altijd goed gesteld met onze zwemvaardigheid. “Bijna een derde van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar heeft alle drie de zwemdiploma’s”, vertelt Marin Mulder van de zwembond tegen het AD. “Maar bijna een op de tien kinderen heeft helemaal geen zwemdiploma.” En dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, bij kinderen én volwassenen. “We zien geregeld dat mensen slecht op de hoogte zijn van hun eigen zwemvaardigheid.”
Lees verder onder de advertentie
Zwemvaardigheid wordt overschat
Mulder ziet dat mensen soms de omstandigheden van het water onderschatten, bijvoorbeeld in open water. “Je kunt niet altijd zien hoe diep het ergens is, of er stromingen zijn of dat het water golfslag heeft waar je rekening mee moet houden.” Ook worden eigen zwemvaardigheden vaak óverschat. Met andere woorden: we denken beter te kunnen zwemmen, maar in werkelijkheid gaat het minder soepel. Het advies van Mulder? Neem zwemles (of een opfriscursus), blijf oefenen en zwem in verschillende omstandigheden. Dus niet alleen in het zwembad, maar ook in een recreatieplas of meer.
Stel, je zoekt met je kinderen de verkoeling op in een zwembad of in de zee. Waar moet je dan op letten? “Op elkaar. Houd degene met wie je bent en zwemt goed in de gaten. Mensen zijn vaak afgeleid door hun telefoons en een ongelukje is zo gebeurd, zeker met kinderen”, waarschuwt Mulder. Ze vervolgt: “Dat gaat niet gepaard met een hoop geschreeuw en gespetter, dus goed opletten is altijd belangrijk.”
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.