Volgens deskundige overschatten we eigen zwemvaardigheid: hier moet je op letten

21.06.2023 16:16
zwemmen

Een plons in het water is leuk en zorgt voor de nodige afkoeling. Toch leidt zwemmen nog regelmatig tot gevaarlijke situaties, soms met fatale afloop. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) merkt dat we de omstandigheden van het water vaak onderschatten en onze zwemvaardigheid overschatten.

Het is niet altijd goed gesteld met onze zwemvaardigheid. “Bijna een derde van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar heeft alle drie de zwemdiploma’s”, vertelt Marin Mulder van de zwembond tegen het AD. “Maar bijna een op de tien kinderen heeft helemaal geen zwemdiploma.” En dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, bij kinderen én volwassenen. “We zien geregeld dat mensen slecht op de hoogte zijn van hun eigen zwemvaardigheid.”

Zwemvaardigheid wordt overschat

Mulder ziet dat mensen soms de omstandigheden van het water onderschatten, bijvoorbeeld in open water. “Je kunt niet altijd zien hoe diep het ergens is, of er stromingen zijn of dat het water golfslag heeft waar je rekening mee moet houden.” Ook worden eigen zwemvaardigheden vaak óverschat. Met andere woorden: we denken beter te kunnen zwemmen, maar in werkelijkheid gaat het minder soepel. Het advies van Mulder? Neem zwemles (of een opfriscursus), blijf oefenen en zwem in verschillende omstandigheden. Dus niet alleen in het zwembad, maar ook in een recreatieplas of meer.

Lees ook: Hier moet je op letten als je met je kind naar een recreatieplas gaat

Let op elkaar

Stel, je zoekt met je kinderen de verkoeling op in een zwembad of in de zee. Waar moet je dan op letten? “Op elkaar. Houd degene met wie je bent en zwemt goed in de gaten. Mensen zijn vaak afgeleid door hun telefoons en een ongelukje is zo gebeurd, zeker met kinderen”, waarschuwt Mulder. Ze vervolgt: “Dat gaat niet gepaard met een hoop geschreeuw en gespetter, dus goed opletten is altijd belangrijk.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.