Natuurlijk is het fijn als je partner ook eens kookt, stofzuigt of strijkt. Maar moet je hem of haar daarvoor bedanken? Dat vraagt blogger Nikkya Hargrove zich hardop af.
Lees verder onder de advertentie
Als het op het huishouden aankomt, zitten Nikkya en haar partner niet helemaal op één lijn. ‘Ik vind het fijn als alles op z’n plek ligt en opgeruimd is. En ik zorg dat het eten klaarstaat als mijn vrouw en kinderen thuiskomen.’ Voor haar vrouw is zo’n opgeruimd huis iets minder belangrijk. Toch bedankt ze Nikkya altijd voor alle moeite. ‘Heel fijn zo’n bedankje, maar ik voel me dan verplicht om haar ook te bedanken voor huishoudelijke taken.’
Lees verder onder de advertentie
Taakverdeling
En dat roept vragen op: waarom zou je je partner bedanken voor iedere taak? ‘We delen alle ruimtes en hebben hetzelfde doel: een schoon en opgeruimd huis en eten op tafel’, aldus Nikkya. Het stel heeft geen duidelijke taakverdeling: ze doen de taak waar ze op dat moment zin in hebben. Volgens psycholoog Melanie Brewster komt dat vaker voor bij partners van hetzelfde geslacht. ‘Ze verdelen taken op basis van interesse of kwaliteit. Ook zijn er meestal geen frustraties om het huishouden.’
Dat Nikkya haar partner dankbaar is, staat vast. ‘Ze vraagt altijd of ze ergens mee kan helpen en doet vervolgens élke taak die ik benoem, ook als ze daar geen zin in heeft.’ En dat is volgens haar genoeg reden om haar vrouw wat vaker te bedanken. ‘Niemand is perfect, ook wij niet, maar ik ben heel blij met de manier waarop wij ons huishouden regelen. En dat mag ik haar best wat vaker laten weten.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.