Zwemmen met je baby heeft een hoop voordelen en is hartstikke leuk, maar het is wel een hele onderneming. Hoe je je goed voorbereidt en hoe zo’n baby-zwemlesje eruit ziet, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Waarom babyzwemmen?
Oké, zwemmen is natuurlijk een groot woord. Je kunt het beter spartelen in het water noemen. Maar het is wel ontzettend leuk om samen met je baby te doen én het heeft voor je kind een hoop voordelen. Zo leert hij zich op zijn gemak te voelen in het water en stimuleert het zijn fysieke en psychische ontwikkeling. Ook wordt de band tussen jou en je baby sterker én bereid je je kind mooi voor op zijn eerste zwemlessen als hij wat ouder is.
Je zou misschien verwachten dat je baby zo’n groot zwembad eng vindt, maar niets is minder waar. Natuurlijk is het wennen in het begin, maar een baby wordt van nature rustig in water – hij heeft immers maandenlang in de baarmoeder rondgedobberd. Zodra je een aantal keer met je baby in het zwembad bent geweest, zul je merken dat je kind het zwemmen heel ontspannend vindt.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf wanneer?
Als je baby drie maanden oud is, kun je hem meenemen naar het zwembad. Hij heeft dan genoeg weerstand opgebouwd en loopt weinig risico op infecties. Bovendien is je kind vanaf dat moment beter bestand tegen prikkels die hij in het zwembad zal ervaren. Het water in het babyzwembad is 30 tot 32 graden – lekker warm, dus.
Heeft je kind gezondheidsklachten of is hij prematuur geboren, wacht er dan nog even mee en vraag advies aan het consultatiebureau.
Lees verder onder de advertentie
Hoe gaat een babyzwemles?
Bij de meeste zwembaden is er volop gelegenheid om met je baby in het water te zijn; zo’n anderhalf tot twee uur. Het is echter verstandig om, zeker in het begin, niet langer dan een half uur met je baby te gaan zwemmen. Het is immers een enorme inspanning voor hem en hij doet veel indrukken op. Niet voor niets gaan de meeste baby’s daarna lekker tukken.
Tijdens het vrije babyzwemmen is er een korte les, die meestal een kwartiertje tot twintig minuten duurt. Afhankelijk van het zwembad kun je deze les met één of beide ouders volgen. Iemand van het zwembadpersoneel legt uit hoe je je baby kunt vasthouden en bewegen door het water. Hoe blijft hij drijven en hoe kan hij zich omdraaien? Er zijn een paar spelletjes die je samen op muziek kunt doen en je zingt liedjes.
Door de nieuwe bewegingen die je baby leert, bevordert hij zijn motoriek. Is je baby eenmaal gewend aan het water, dan is de volgende stap onder water gaan. De luchtpijp wordt dan automatisch afgesloten, zodat je baby zich niet kan verslikken. Kan je kleine eenmaal zitten, dan mag hij vanaf dat moment samen met jou proberen te plonzen in het water.
Lees verder onder de advertentie
Hoe bereid je je voor?
Babyzwemmen klinkt hartstikke leuk en dat is het ook, maar je bent niet 1, 2, 3 in het kleedhokje. Laat staan in het water. Om goed voorbereid op pad te gaan, geven we je een aantal tips:
Bereid je baby thuis al voor op het zwemmen, door samen in (een warm) bad te gaan. Hij raakt er dan alvast aan vertrouwd om samen in het water te zijn. Gebruik eventueel badspeeltjes of zing een liedje.
Geef je baby een uur voor het zwemmen geen eten of drinken meer, om te voorkomen dat hij tijdens het zwemmen moet spugen
Pak je zwemtas de avond van tevoren al in, zodat je op moment van vertrek niet meer hoeft te bedenken of je alles bij je hebt. Dit heb je nodig:
zwemluier (in sommige baden verplicht)
eventueel een zwembroekje
schoon kledingsetje + gewone luier
een badjasje, zodat je baby na het zwemmen warm blijft
handdoek of hydrofiele luier
een kleine snack, want je baby heeft ongetwijfeld trek na het spetteravontuur
billendoekjes
shampoo voor jezelf en je kind
Bij het babybad staan meerdere tafels waar je je baby kunt omkleden. Doe dat pas als je zelf je badkleding hebt aangetrokken en bijna het water ingaat, zodat je kleine het niet koud krijgt. Ook na het zwemmen doe je je baby hier weer zijn kleding en een schone luier aan en daarna pas kleed je jezelf weer om.
De eerste keer is natuurlijk spannend en na afloop zal je denken: wát een onderneming, voor een half uurtje spartelen in het water. Maar ook hier geldt: doe het een paar keer, en je weet niet beter.
Bron: zwemmen.nl
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Een maand geleden beviel actrice Bertrie Wierenga van dochter Lena op wie ze meteen stapelverliefd was. In een interview met RTL Boulevard vertelt de kersverse mama over het moederschap.
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.