‘Ik wilde mijn vriendin waarschuwen, maar dan zou ik mijn beroepsgeheim schenden’

24.02.2024 06:32
beroepsgeheim vriendin waarschuwen Beeld: Getty Images

Lena (40, moeder van twee dochters van 6 en 4) hoort als psycholoog de diepste zielenroerselen van haar cliënten.

“Natuurlijk snap ik het belang van het beroepsgeheim voor psychologen. Cliënten moeten alles kwijt kunnen bij hun behandelaar zonder bang te zijn dat die info met anderen wordt gedeeld. Het gaat vaak om ontzettend persoonlijke details, hun grootste pijnpunten en kwetsbaarheden. Dus my lips are sealed, ik ken de regels maar al te goed.

In de vijftien jaar dat ik dit werk al doe, ben ik nooit in de verleiding gekomen om mijn beroepsgeheim te schenden. En als je het mij een jaar geleden had gevraagd, had ik ook nog durven zweren dat dit nooit zou gebeuren. Dat was ook echt mijn overtuiging, tot het welzijn van mijn vriendin in gevaar kwam. Toen moest ik haar wel vertellen wat ik eigenlijk voor me had moeten houden.

Wolf in schaapskleren

Al drie jaar had ik een lieve vrouw onder behandeling. Zij ging gebukt onder een slecht huwelijk. Haar echtgenoot heb ik niet behandeld dus een officiële diagnose kan ik niet stellen, maar uit haar verhalen kon ik opmaken dat hij sterke narcistische trekken had. Hij hield haar klein, vernederde haar, maakte haar afhankelijk van hem door haar van haar familie te isoleren en zorgde ervoor dat haar zelfvertrouwen nihil was.

Naar de buitenwereld toe was hij charmant, maar het was een wolf in schaapskleren. Hij maakte het mijn cliënt bijna onmogelijk om bij hem weg te gaan, maar uiteindelijk durfde ze toch die stap te zetten. Ze bleef bij mij in therapie om aan haar eigenwaarde te werken.

Lees ook – Mama heeft een burn-out: ‘Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte’ >

Vertrouwelijke informatie

Een paar maanden later vertelde mijn vriendin dat ze een leuke vent online had ontmoet, ze appten non-stop en ze zou op date gaan met hem. Zijn naam, het bedrijf waar hij werkte, hoe ze hem omschreef: geen twijfel mogelijk, dit was de nare ex van mijn cliënt. Ik stond voor een enorm dilemma. Ik wilde mijn vriendin voor hem waarschuwen, maar dan zou ik mijn beroepsgeheim schenden door vertrouwelijke informatie van mijn cliënt te delen.

Nachtenlang lag ik ervan wakker, ik had er buikpijn van. Uiteindelijk besloot ik mijn vriendin in te lichten. Door hoe ze over hem sprak, merkte ik al dat hij haar aan het manipuleren was. Zij is best onzeker na haar scheiding en hij bedolf haar onder de complimenten – ook wel bekend als love bombing, een tactiek waarmee narcisten hun nieuwe partner inpalmen.

“Ik kon niet toekijken hoe hij haar kapot zou maken”

Mijn vriendin zweefde op een wolkje en was als was in zijn handen. Ik kon niet toekijken hoe hij haar kapot zou maken en ik wist zeker dat dit zou gebeuren als ze met hem verder ging. Dus na lang twijfelen heb ik haar gebeld en gezegd dat ze niet met hem moest afspreken. Ik legde haar kort uit wat ik over hem wist. Gelukkig nam ze mij meteen serieus en heeft ze niet meer met hem afgesproken.

Haar dit vertellen was ontzettend lastig, want ik wist dondersgoed dat ik iets deed wat niet hoorde. Maar ik móést ingrijpen, al blijft het dubbel. Gevoelsmatig weet ik dat ik er goed aan heb gedaan, beroepsmatig kon dit niet door de beugel.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.