Fanny (38) is moeder van Claar (7) en Dirk (5). Ze heeft een lat-relatie met Jarno (43), vader van Britt (8) en vraagt zich af of het contact met zijn ex normaal is.
Lees verder onder de advertentie
Fanny: “Het was onze eerste vakantie samen. Spannend, vonden we, en vooral onze exen. Dat onze kinderen prima samengaan wisten we al, maar hoe dat zou zijn wanneer we twee weken op elkaars lip zaten, was een experiment.
Mijn ex-man was vooral bezorgd over dat laatste: de eerste keer dat hij zíjn stiefkinderen mengde met Claar en Dirk, was geen succes. Jarno’s ex-vrouw maakte zich vooral druk over mij, ‘de andere vrouw’ die twee weken met haar kind aan de haal ging – in haar ogen. Allemaal geen halszaken, vonden Jarno en ik, prima te ‘managen’. Goedgemutst togen we in een huurbus naar Italië.
Het was een doorslaand succes. De kinderen waren de hele vakantie in geen velden of wegen te bekennen. Terwijl zij speelden met elkaar en campingvriendjes, verslonden Jarno en ik het ene boek na het andere, en hadden zelfs de tijd om ouderwets op klaarlichte dag te vrijen.
Een droomvakantie, zou je het zeggen, op één storende factor na: zijn ex. Wanneer Jarno de gelegenheid had, zat hij op zijn telefoon. Vaak duidelijk afgeschermd voor mij, en aan zijn gezichtsuitdrukking zag ik dat hij dan appte met haar. Prima, natuurlijk – zeker nu wij haar dochter bij ons hadden. De frequentie van hun app-contact vond ik alleen wat veel van het goede. Op sommige momenten leek het bijna of ze er persoonlijk bij was, of dat hij dat het liefst zo had gehad.
‘Hoe vaak app je haar nu eigenlijk?’, vroeg ik hem halverwege de vakantie dus maar op de man af. Vijf keer per dag, antwoordde hij. ‘Drie keer per dag een foto, en dan nog twee gewone berichtjes.’ Mijn mond viel open. Ik had de vader van mijn kinderen ook wel een paar berichten gestuurd, maar hooguit om de twee dagen, met alleen een korte update hoe het ging met Claar en Dirk. Daar viel verder weinig over te zeggen, net als over Britt; het liep simpelweg gesmeerd.
Lees verder onder de advertentie
Om de sfeer niet verpesten, besloot ik het onderwerp te laten rusten, maar eigenlijk stoorde het me mateloos. Hoewel ik me niet jaloers voelde, lag die emotie er ongetwijfeld toch onder. Ik wilde zo graag samen met hem en onze kinderen héél even los zijn van thuis. Dat lukte door zijn eindeloze ge-app voor geen meter.
Inmiddels zijn we al een week thuis, en allebei weer druk met onze eigen levens, in gescheiden huizen. Toch laat het onderwerp me niet los. Jarno is al drie jaar gescheiden, en hoewel hij in de weekends dat we thuis samen zijn niet zoveel contact heeft met zijn ex als op vakantie, is het ook hier dagelijks. Zover ik weet gaat het altijd over hun dochter, maar moet zij echt elke dag besproken worden? Ik vind het nogal overbezorgd. Mijn ex en ik bespreken alleen de noodzakelijke dingen, zoals voorvallen op school, griepjes of wijzigingen in het tijdstip van overdracht. Ik heb het gevoel dat ik in een soort driehoeksrelatie zit. Overdrijf ik nu, of mag het contact tussen mijn vriend en zijn ex echt wel wat minder?”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.