‘Ik word gek van mijn gestreste man op vakantie, hoe zorg ik ervoor dat hij relaxter wordt?’

11.08.2020 07:43
dilemma vakantie gestreste man relaxter Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Kyra (37) is getrouwd met Ron (40), en moeder van Quinten (7) en Stef (6).

“Na negen jaar huwelijk is er weinig wat Ron en ik niet kunnen samen. De zorg voor onze kinderen gaat als vanzelf fifty-fifty, we hebben allebei onze taken in het huishouden, een grote, gezamenlijke vriendengroep, en we raken nooit uitgepraat met elkaar. Maar één ding kunnen we niet goed samen: op vakantie gaan.

 

Geblokkeerde gang

Momenteel treffen we de laatste voorbereidingen voor onze autovakantie naar een camping, en nu al word ik gek van hem. Ron is al weken bezig. Heeft de paklijst al drie keer uitgeprint, aangevuld en nagekeken, stuurt me tien keer per dag appjes of ik echt wel aan de zomerbeurt voor de auto heb gedacht, voldoende zonnebrandcrème en snoetenpoetsers, en de tassen met badmintonrackets, boeken, voetballen en opblaasbeesten voor de kinderen, blokkeren de gang al wekenlang. Voorpret is leuk, maar dit is een beetje veel van het goede.

 

Lees ook:
‘Hoe laat ik mijn schoonmoeder stoppen met haar bemoeienissen?’ >

 

Gestrest van zijn stress

Ik raak gestrest van zijn stress, ook omdat ik nu al weet hoe het óp vakantie zal gaan. De hele dag loopt hij gespannen naast het zwembad om op te letten dat de kinderen echt niet rennen langs de badrand, geen gevaarlijke spelletjes doen en wel goed ingesmeerd blijven. Hij maakt zich ’s ochtends al druk over het eten van die avond. Controleert elk kwartier waar de kinderen uithangen. Terwijl ik denk: het is vakantie, we hoeven niks, komt goed.

 

Thuis doet ‘ie wel relaxed

Waar we eigenlijk zouden moeten ontspannen, is op vakantie met mijn man voor mij hét recept voor spanning. En het gekke is: in het dagelijks leven is hij helemaal niet zo. Dan lacht hij mijn schrik weg wanneer één van de jongens lelijk wordt getackeld op het voetbalveld, laat de kinderen vrij spelen en staat ontspannen te kokkerellen omdat hij daar zo van houdt, in de weekends.

 

Eigenaardigheden

Ik zou zo graag meer met hem genieten op vakantie, maar ik zie er al jaren als een berg tegenop. We hebben er wel over gepraat, maar hij begrijpt mijn probleem niet. Zelf voelt hij helemaal geen stress, zegt hij, en het is toch fijn dat ik lekker een boek kan lezen, terwijl hij op de kinderen let – en de vakantie überhaupt bijna in zijn eentje voorbereidt? Daar heeft hij natuurlijk gelijk in, en ik vind hem een schat voor alle moeite die hij doet. De weken aan voorgepakte koffers voorafgaand aan onze vakanties, zou ik gewoon moeten zien als één van zijn eigenaardigheden. Maar het belemmert me echt in de lol van mijn vakantiebeleving. Hoe zorg ik ervoor dat onze vakanties meer ontspannen verlopen?”

 

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram.