‘Vanaf mijn eerste kraambed werd mijn moeder vals’

16.06.2023 16:04
moeder vals na kraambed Beeld: Getty Images

Nadat ze oma werd strooide de moeder van Linda ineens met venijnige opmerkingen. Over de opvoeding, Linda’s partner en haar carrière. Tot Linda een drastisch besluit nam.

Linda (36) is getrouwd met Jaap (38) en moeder van Bowie (9), Lenn (7) en Mika (3).

“De relatie met mijn moeder is altijd gecompliceerd geweest. Ik denk dat ze een traumatische jeugd had, al praat ze daar niet over. Haar familie zien we niet. Dat ze onze jeugd wat onconventioneel invulde, deerde mijn broer en mij niet. Onze vader nam niet actief deel aan ons leven en elke twee jaar liep er wel een andere man rond in ons bestaan. Mijn moeder dronk veel en werkte nog meer, mijn broer en ik voedden onszelf min of meer op.

Fysiek kwamen we niets tekort, dankzij een flinke erfenis had mijn moeder genoeg te besteden. Qua aandacht was het andere koek. Mijn moeder stond permanent in de overlevingsstand en wanneer ze eindelijk vrij was, was ze meestal dronken. Zelfs dat kon ik nog wel verkroppen. Maar toen een van haar scharrels handtastelijk werd naar mij en ik haar dat vertelde, ontkende ze het en nodigde de man nog een paar nachten extra uit. Daar ontstond een vertrouwensbreuk die nooit meer zou herstellen.

Uit huis

Mijn broer en ik gingen het huis uit zodra het wettelijk mogelijk was, in de laatste klas van de havo. Mijn moeder legde ons geen strobreed in de weg en financierde ons appartement. Daar woonden we dolgelukkig samen, tot ik Jaap tegenkwam en mijn broer zijns weegs ging in de liefde. Ik had geen leuke jeugd maar ook geen traumatische, en nam mijn moeder nooit iets kwalijk. Ik bewonder hoe ze in haar eentje de zorg droeg voor twee kinderen, nooit klaagde of negatief sprak over onze afwezige vader en ons altijd van nieuwe kleding wist te voorzien en betaalde voor zeil-, paarden- en scoutingkampen.

Vals

Maar toen werd ik zelf moeder. In een heel andere setting dan waar ik zelf in opgroeide, met een gelukkig huwelijk, allebei een parttime baan zodat kinderopvang niet nodig was en met de nadruk op liefde en aandacht voor elkaar. Het leek wel of mijn moeder er jaloers op was, want vanaf mijn eerste kraambed werd ze vals.

Toen de borstvoeding bij Bowie niet lukte, noemde ze me ‘geen oermoeder’ en dat mijn kinderen alle drie het eerste jaar niet doorsliepen was volgens haar het gevolg van mijn ‘inadequate’ opvoeding. Dat Jaap me veel zorg uit handen nam vond ze zwak van mij, dat ik bij mijn tweede en derde bevalling koos voor pijnbestrijding al helemaal. Ze was ronduit gemeen.

Het leidde vaak tot ruzies tussen Jaap en mijn moeder. Ik durfde niet tegen haar in opstand te komen, nog altijd hunkerend naar de liefde die ze me, zo realiseerde ik me nu ik zelf moeder was, nooit gegeven had. Veel van haar uitlatingen waren met een slok op, vermoed ik, maar dat maakte ze niet minder pijnlijk. Keer op keer trof ze me in mijn moederziel, de plek waar het ’t meest zeer deed.

Lees ook – Oma stelt teleur: ‘Ze gaat liever op reis’ >

Oma

Gek genoeg was ze wel een warme oma voor de kinderen. Ze verwende en knuffelde ze; iets wat ze met mij nooit had gedaan. Jaap vond het lastig te verteren dat ik zoveel tolereerde van mijn moeder, maar respecteerde dat ik elke schijn van liefde van haar kant gretig opzoog.

“In één klap was ik genezen en verbrak ons contact”

Tot Lenn op zijn vijfde in het ziekenhuis belandde met een astma-aanval die we niet onder controle kregen. Drie dagen waakte ik over hem, waarna Jaap het overnam zodat ik even kon werken. Mijn moeder kreeg er lucht van, belde me en tierde: ‘Geen wonder dat je kind al voor de derde keer in het ziekenhuis ligt, als je zelf zo nodig moet werken terwijl het in jouw geval niet nodig is.’ In één klap was ik genezen en verbrak ons contact. Dit was zo giftig, dat haar liefde voor mijn kinderen ook nooit oprecht kon zijn.

Op verjaardagen en met kerst vind ik het nog lastig, dat ze niet meer in ons leven is. Maar iemand die structureel zó over mijn grenzen gaat en me moedwillig kwetst, kan geen deel uitmaken van ons nest.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.