Als je zwanger bent, moet je voorzichtig zijn met bepaalde voeding. Maar ook als je borstvoeding geeft, kun je sommige producten beter laten staan.
Lees verder onder de advertentie
Een handig overzicht.
Cafeïne
Met al die slapeloze nachten kun je vast liters koffie gebruiken. Toch moet je oppassen dat je niet té veel cafeïne binnenkrijgt. Het kan je kind onrustig maken – en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Let ook op met andere cafeïnehoudende dranken, zoals thee en energiedrank. Het Voedingscentrum adviseert: drink maximaal één kop koffie (of energiedrank) per dag. Daarnaast mag je nog twee koppen zwarte thee óf een glas cola. Het beste moment om koffie te drinken, is vlak nadat je borstvoeding hebt gegeven.
Lees verder onder de advertentie
Vette vis
Het is hartstikke gezond om vette vis – denk aan haring, zalm of sardines – te eten. Het liefst minimaal één keer per week. Maar als je borstvoeding geeft, is twee keer per week vette vis het maximum. De kleine hoeveelheid schadelijke dioxines en het verhoogde gehalte aan zware metalen zoals kwik kunnen schadelijk zijn. Het is daarom beter om roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai, makreel, snoek en paling, helemaal te vermijden.
Lees verder onder de advertentie
Bepaalde kruiden
Het gebruik van de meeste kruiden is geen probleem. Maar aloë, senna en kava kava kun je beter laten staan. Als bepaalde stoffen in je moedermelk terechtkomen, is dat mogelijk schadelijk voor je kind. Wees ook voorzichtig met venkel en anijs. Zo voorkom je dat je baby grote hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt. Drink geen (borstvoedings-)thee met venkel en anijs. Beschuit met muisjes of venkel als groente is trouwens geen probleem.
Beter is het om helemaal geen alcohol te drinken als je borstvoeding geeft. Schadelijke stoffen komen namelijk via de melk bij je kind terecht. Maar als je tóch zin hebt in alcohol, houd het dan bij één glas. Drink ‘m vlak nadat hebt gevoed. Wacht daarna ongeveer drie uur met voeden, want dan is de alcohol weer uit je melk. Hoe meer je drinkt, hoe langer het duurt voordat je lichaam het afbreekt.
Lees verder onder de advertentie
Nog meer handige tips
Als je borstvoeding geeft, is het extra belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hier moet je op letten:
Drink voldoende. Je lichaam heeft veel vocht nodig om melk te produceren. Drink minimaal twee liter per dag. Let op: cafeïnehoudende dranken tellen niet mee.
Zorg dat je ongeveer vijfhonderd calorieën meer binnenkrijgt dan normaal. Eet wat meer noten, vlees, vegetarische producten, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. En het belangrijkste: eet gevarieerd.
Borstvoeding bevat minder vitamine D dan flesvoeding. Daarom worden supplementen vaak aanbevolen. Een zorgprofessional kan je daarover adviseren.
Bertrie Wierenga en Dorian Bindels zijn onlangs ouders geworden van een dochter en zitten samen op een knalroze wolk. De kersverse papa is apetrots op zijn prachtige gezin en gaat op dit moment ‘zwevend door het leven’.
Het kinderboek De mooiste vis van de zee is een klassieker die al tientallen jaren in menig kinderkamer te vinden is. Volgens psycholoog Caroline Middelsdorf geeft dit ogenschijnlijk onschuldige verhaal echter een minder gezonde boodschap mee aan kinderen. Op Instagram deelt ze haar gedachte hierachter.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.