Als je zwanger bent, moet je voorzichtig zijn met bepaalde voeding. Maar ook als je borstvoeding geeft, kun je sommige producten beter laten staan.
Lees verder onder de advertentie
Een handig overzicht.
Cafeïne
Met al die slapeloze nachten kun je vast liters koffie gebruiken. Toch moet je oppassen dat je niet té veel cafeïne binnenkrijgt. Het kan je kind onrustig maken – en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Let ook op met andere cafeïnehoudende dranken, zoals thee en energiedrank. Het Voedingscentrum adviseert: drink maximaal één kop koffie (of energiedrank) per dag. Daarnaast mag je nog twee koppen zwarte thee óf een glas cola. Het beste moment om koffie te drinken, is vlak nadat je borstvoeding hebt gegeven.
Lees verder onder de advertentie
Vette vis
Het is hartstikke gezond om vette vis – denk aan haring, zalm of sardines – te eten. Het liefst minimaal één keer per week. Maar als je borstvoeding geeft, is twee keer per week vette vis het maximum. De kleine hoeveelheid schadelijke dioxines en het verhoogde gehalte aan zware metalen zoals kwik kunnen schadelijk zijn. Het is daarom beter om roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai, makreel, snoek en paling, helemaal te vermijden.
Lees verder onder de advertentie
Bepaalde kruiden
Het gebruik van de meeste kruiden is geen probleem. Maar aloë, senna en kava kava kun je beter laten staan. Als bepaalde stoffen in je moedermelk terechtkomen, is dat mogelijk schadelijk voor je kind. Wees ook voorzichtig met venkel en anijs. Zo voorkom je dat je baby grote hoeveelheden plantengifstoffen binnenkrijgt. Drink geen (borstvoedings-)thee met venkel en anijs. Beschuit met muisjes of venkel als groente is trouwens geen probleem.
Beter is het om helemaal geen alcohol te drinken als je borstvoeding geeft. Schadelijke stoffen komen namelijk via de melk bij je kind terecht. Maar als je tóch zin hebt in alcohol, houd het dan bij één glas. Drink ‘m vlak nadat hebt gevoed. Wacht daarna ongeveer drie uur met voeden, want dan is de alcohol weer uit je melk. Hoe meer je drinkt, hoe langer het duurt voordat je lichaam het afbreekt.
Lees verder onder de advertentie
Nog meer handige tips
Als je borstvoeding geeft, is het extra belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hier moet je op letten:
Drink voldoende. Je lichaam heeft veel vocht nodig om melk te produceren. Drink minimaal twee liter per dag. Let op: cafeïnehoudende dranken tellen niet mee.
Zorg dat je ongeveer vijfhonderd calorieën meer binnenkrijgt dan normaal. Eet wat meer noten, vlees, vegetarische producten, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. En het belangrijkste: eet gevarieerd.
Borstvoeding bevat minder vitamine D dan flesvoeding. Daarom worden supplementen vaak aanbevolen. Een zorgprofessional kan je daarover adviseren.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).