‘Tijdens trainingen ben ik niet hun moeder maar boosabum’

12.10.2023 05:51
Anita Taekwondo hobby Fotografie: Taekwondo Academy Chon-ji

Anita (38) doet samen met haar kinderen Vera (14), Bas (13), Iris (9) en Nick (7) fanatiek aan taekwondo. De jongste drie traint ze ook.

“Vroeger deed ik veel aan taekwondo. Dit hield in dat ik drie keer per week trainde. Omdat ik er erg goed in was, deed ik ook regelmatig mee met wedstrijden. Af en toe won ik een prijs en daar was ik natuurlijk erg trots op. Helaas kreeg ik op mijn 21e twee ongelukken. Hierdoor moest ik lang revalideren en stoppen met taekwondo. Ik vond het erg moeilijk, want deze sport was mijn leven en opeens viel ik in een gat.

Dat ik er als fulltime huismoeder ooit weer mee aan de slag zou gaan, had ik nooit gedacht. Totdat mijn oudste zoon Bas vier jaar geleden zei dat hij op taekwondo wilde. Vera volgde al snel en voordat ik het wist, begon het bij mij ook weer te kriebelen. Daarom pakte ik een keer een training mee en vanaf dat moment was ik opnieuw verkocht. Ik vond het fantastisch om weer in mijn taekwondo-pak op de mat te staan.

Anita Taekwondo hobby

Samen trainen

Inmiddels doe ik het samen met al mijn kinderen. Bas sport voor zijn zelfvertrouwen, Vera zit in een wedstrijdgroep en Iris en Nick vinden het vooral erg leuk. Twee keer per week geef ik les aan de jeugdgroep. Bas, Iris en Nick zitten hier ook in.

Tijdens de trainingen ben ik even niet hun moeder, maar ‘boosabum’, mijn officiële titel als assistent-trainer. Alle kinderen spreken mij hiermee aan, dus het is de bedoeling dat die van mij dat tijdens de trainingen ook doen. Soms vergeten ze het alleen en dan is een blik van mij al genoeg. ‘Oeps, vergeten’, zeggen ze dan.

Lees ook – Modellengezin: ‘Mijn dochter heeft door dit werk veel zelfvertrouwen gekregen’ >

Supporters

Ik ben overigens geen strenge trainer. Of beter gezegd: ik kan erg fanatiek zijn, maar zal een kind nooit ergens toe dwingen. Als een leerling iets niet wil, dan is dat prima. Thuis kan ik echter voor mezelf weleens doordraven. Dan train ik nog even extra als de kinderen op school zijn. Maar als ze thuis zijn, dan ben ik gewoon hun moeder en gaat het even niet over taekwondo.

Mijn man Jo (52) is trouwens onze grootste supporter. Hij houdt zelf niet van taekwondo, maar moedigt ons graag aan tijdens wedstrijden. En als iemand van ons dan wint, staat de rest van het gezin hard mee te juichen.”

Anita Taekwondo hobby
Anita Taekwondo hobby

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.