‘Thuisblijfmoeder is ook een baan’: waarom je dat gewóón op je CV moet zetten

15.10.2021 10:02
thuisblijfmoeder baan op cv Beeld: Getty Images

Veel moeders kiezen er (de eerste levensjaren van hun kind) voor om niet of parttime te werken. Dat gebeurt uiteraard vrijwillig, maar dikwijls ook omdat dat financieel beter uitkomt. De kinderopvang is immers prijzig in Nederland en soms valt er eigenlijk niet tegenop te werken. Er komt echter een dag dat je weer aan de bak wil en kan, maar wat zet je dan op je CV?

Of je nu slechts een paar maanden thuis bent gebleven, of jarenlang fulltime met de kids in de weer was, dit ‘gat’ trekt ongetwijfeld de aandacht op je CV.
 

Hard werken

Op mama-platform ScaryMommy.com deelt moeder Kristina waarom je jouw periode als thuisblijfmoeder absoluut niet verborgen zou moeten houden. Volgens haar zou je die bijzondere baan (want zeg eerlijk: hard werken is het zeker) moeten omarmen en kijken naar de vaardigheden, kennis en inzichten die het jou heeft opgeleverd. Zijn er bepaalde skills die ook van toepassing zijn of van pas komen bij de functie waar je op wil solliciteren? Benoem ze!
 

Zie de potentie

Ben je klassenouder op school? Dan zit het met je communicatie- en organisatieskills wel snor. Pak jij groots uit met kinderverjaardagen en organiseer je de leukste feestjes, dan is jouw event planner-talent on point. Echt, even goed nadenken over waar je je thuis dagelijks mee bezighoudt en waar je goed in bent, kan een waslijst aan interessante CV-punten opleveren.
 

Lees ook
Moeder gaat viral met déze geweldige zin op haar CV >

 

Soft skills

Denk overigens niet alleen aan praktische vaardigheden, maar ook aan persoonlijke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan toegankelijkheid en vriendelijkheid, dat je gewend bent aan lange, intensieve dagen, dat je probleemoplossend denkt, strak kunt plannen en een echte team player bent. Stuk voor stuk skills die van toepassing zullen zijn op de gemiddelde thuisblijfmoeder, maar óók goed van pas kunnen komen bij een betaalde baan.
 

Gun jezelf de credits

Voelt het nog wat ongemakkelijk? Probeer eroverheen te stappen: deze skills kunnen daadwerkelijk iets bijdragen tijdens je sollicitatie. En onthoudt: het is altijd beter om een gat in je CV uit te leggen, dan er één proberen te verbergen. Gun jezelf de credits voor alles wat je thuis hebt bereikt, want dat is hoe dan ook indrukwekkend en is wellicht júist de manier om die nieuwe baan binnen te slepen.
 

Helaas vindt niet iedereen het thuisblijven met de kinderen even bewonderenswaardig. ‘Ik voel me waardeloos als thuisblijfmoeder.’
 

Bron: ScaryMommy.com

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!