Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: pierewaaien.


Pierewaaien, dat lukt mij gewoon niet. Helaas. Beetje lummelen en luieren, ik benijd iedereen die het kan. Ik leef met to-do-lijstjes. Van oppas zoeken tot brainstorm plannen. Tot mijn grote geluk heb ik sinds kort een heuse app waarmee ik verschillende to-do-lijsten kan maken en nog kan afvinken ook (voor medefreaks: Trello is de naam).

En dat terwijl een astroloog – waar ik ondanks mijn nuchtere natuur was beland, want vet liefdesverdriet en dan moet je toch wat – me jaren geleden vertelde dat het mijn levensopdracht was ‘hobbyend door het leven te gaan’. Ik, hobbyend.

Alleen tijdens de eerste drie maanden van Ko’s leven kon ik moeiteloos meedeinen op de golven van borst, bank, bed. Hele middagen heb ik met dat zachte mensje op m’n buik liggen soezen. Tot het moeten in mijn hoofd weer begon te zoemen.

Wederhelft vindt dat heilig moeten van mij niet bevorderlijk voor het weekendgevoel. En gelijk heeft hij. Dus hebben we sinds kort de gezinszwerfdag in het leven geroepen. Op zaterdag (in geval van nood – lees: begrafenis of werkspoedje – op zondag) is er met ons niets af te spreken. Laptop, iPad en telefoon gaan niet aan voor werk (wel voor krant danwel Blendle, er zijn grenzen). Want: we doen op zo’n dag enkel en alleen dat waar de wind ons brengt en wat we à la minute bedenken. Recepten maken uit het Roald Dahl-kookboek. Uren klooien met autootjes op het kleed. Op weg naar Bataviastad (don’t ask, iets met slippers terugbrengen) de file te lang vinden, de eerste afslag nemen en uiteindelijk belanden bij een kinderboerderij met koppige geiten. Eindeloos door Ko worden rondgezwierd in een speeltuin.

Supersimpele fantastische vakanties van een dag. En zonder to-dolijstjes. Het wordt nog weleens wat met dat pierewaaien.

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

Martine de Jong kan het wel, lui zijn, en ze kan er nog heerlijk over schrijven ook. Ik ben heel blij met haar eerste stuk voor Kek Mama. Klik hier om meer te lezen van hoofdredacteur Sara.

Het roer om

Moeder van drie zonen Suzan van de Vorst (37) zegde haar goede baan op om bij haar kinderen te zijn.

“Als student riep ik ambitieus: ‘Ik ga voor een geweldige carrière!’ Ik vond het belangrijk als vrouw financieel bij te dragen aan het gezin en, als het zou moeten, ook mijn eigen broek te kunnen ophouden. Daar slaagde ik in.

Na mijn studie aan de HEAO rolde ik het bankwezen in. Tien jaar lang was ik relatiemanager bij een bank voor vermogende particulieren. Volgens mijn contract werkte ik tweeëndertig uur, maar het waren er vaak veel meer. Aanvankelijk vond ik dat prima omdat ik mijn functie inhoudelijk leuk vond, met veel persoonlijke aandacht voor klanten. Maar hoe meer moderniseringen er kwamen, hoe minder ruimte er was voor dat contact. Verkooptargets werden steeds belangrijker en jaar na jaar werd ik ongelukkiger.
 

Het perfecte plaatje

Mijn carrière gaf me voldoening. Voor de buitenwereld leek mijn leven het perfecte plaatje. Een mooi gezin, we konden zowat doen en laten wat we wilden, op wintersport, dikwijls nieuwe kleren. Minder florissant was mijn rol thuis, als echtgenote en moeder. Ik was de vrouw die laat thuiskwam en uitgeput op de bank viel. De vrouw die op zaterdag niet te genieten was omdat ze moest afkicken van het werk en die op zondag strontchagrijnig was omdat de werkweek weer bijna begon.

Met drie stuiterende jongens én mijn man is ons haantjeshuishouden altijd druk. Ik keek op tegen knutselmomenten, tegen vriendjes die kwamen spelen en het nóg drukker maakten in huis. Onze middelste zoon heeft ADHD en heeft wat meer zorg en aandacht nodig dan zijn broers. Ik merkte dat ik niet het geduld had om met zijn ADHD om te gaan. Om hem dingen vier, vijf keer te vragen of uit te leggen. Maar ik zag het ook niet zitten om mijn carrière, waar ik tien jaar energie in had gestoken, op te geven.
 

Lees ook
'Toen mijn man carrière maakte, kostte het me geen moeite de mijne aan de wilgen te hangen' >

 

Eyeopener

De eyeopener kwam tijdens een vakantie op Corsica. Ik vertelde mijn zonen dat ik eraan dacht te stoppen met werken. Natuurlijk hadden mijn man en ik dit al besproken. Mijn middelste zoon keek me aan en zei: ‘Ik snap dat je wilt stoppen met dat werk, mam. Want je bent altijd boos, moe en chagrijnig als je thuiskomt.’ Mede door zijn opmerking vroeg ik me af waar ik al die jaren mee bezig was geweest.

Samen maakten we de inkomsten en uitgaven inzichtelijk, en daarmee de consequenties als ik zou stoppen met dit werk. Mijn man werkte parttime en wilde al langer zijn eigen bedrijf uitbreiden. Ik koos voor waar mijn hart echt lag, namelijk mijn gezin. Het kostte me moeite om te stoppen, maar ik merkte dat het beter was. Ik werd rustiger, relaxter. Aardiger en geduldiger ook, kon makkelijker tot tien tellen en vond het weer gezellig als er vriendjes kwamen spelen.
 

Letterlijk en figuurlijk in beeld

Ik zag mijn kinderen erop vooruit gaan. Want nu ik letterlijk in beeld was, kwam ik ook figuurlijk meer in beeld en kwamen ze naar me toe met hun problemen, hun dromen. Gek genoeg heb ik alleen maar fijne reacties gekregen op mijn besluit. Terwijl ik dacht dat er een taboe zou rusten op het aan de wilgen hangen van je carrière.

Ja, we hebben keuzes moeten maken, maar ik kan makkelijker relativeren. Het is echt niet nodig om elke maand nieuwe kleren te kopen. En de jongens hebben genoeg aan een tweedehands fiets; daar gaan ze niet anders mee om dan met een nieuwe. Ik besef dat we geluk hebben gehad dat onze keuzes positief uitpakten. Nu, na anderhalf jaar, kan ik zeggen dat mijn weg naar dit punt het beste is wat me is overkomen.”

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeders-reageren-foto-net-bevallen-kate-middleton

Amper zeven uur na de bevalling van haar derde kind stond Kate Middleton gisteren alweer stralend op de trappen van het ziekenhuis. Het zorgde voor een golf aan reacties, want hoe doet ze dat in godsnaam?

Verloskundige Beatrijs Smulders vindt het niet eens zo gek.

 

Nagelstyliste en kapper

"Ik doe dit werk al veertig jaar en ik heb ontzettend veel Nederlandse vrouwen gezien die kort na de bevalling net zo stoer en trots stonden te stralen als Kate", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Het verschilt natuurlijk enorm van persoon tot persoon, maar je kunt je echt top voelen. Kort na de bevalling ben je opgelucht en komen stofjes vrij die je een energiekick geven. Je wilt dan zo snel mogelijk weer in de benen om je baby aan de hele wereld te laten zien." Daarbij: direct na de geboorte van Kate's zoon zou er direct een nagelstyliste en kapper naar het ziekenhuis zijn gekomen.

 

Lees ook
Moeder deelt foto's van haar lichaam vier weken na de bevalling >

 

Foto's

Niet zo gek dus dat de vrouw van prins William er zo fris en fruitig bijloopt, dachten veel moeders. Ze deelden maar al te graag een (iets realistischere) foto van zichzelf kort na de bevalling.

Bron: Daily Mail

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >