Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: pierewaaien.


Pierewaaien, dat lukt mij gewoon niet. Helaas. Beetje lummelen en luieren, ik benijd iedereen die het kan. Ik leef met to-do-lijstjes. Van oppas zoeken tot brainstorm plannen. Tot mijn grote geluk heb ik sinds kort een heuse app waarmee ik verschillende to-do-lijsten kan maken en nog kan afvinken ook (voor medefreaks: Trello is de naam).

En dat terwijl een astroloog – waar ik ondanks mijn nuchtere natuur was beland, want vet liefdesverdriet en dan moet je toch wat – me jaren geleden vertelde dat het mijn levensopdracht was ‘hobbyend door het leven te gaan’. Ik, hobbyend.

More content below the advertising

Alleen tijdens de eerste drie maanden van Ko’s leven kon ik moeiteloos meedeinen op de golven van borst, bank, bed. Hele middagen heb ik met dat zachte mensje op m’n buik liggen soezen. Tot het moeten in mijn hoofd weer begon te zoemen.

Wederhelft vindt dat heilig moeten van mij niet bevorderlijk voor het weekendgevoel. En gelijk heeft hij. Dus hebben we sinds kort de gezinszwerfdag in het leven geroepen. Op zaterdag (in geval van nood – lees: begrafenis of werkspoedje – op zondag) is er met ons niets af te spreken. Laptop, iPad en telefoon gaan niet aan voor werk (wel voor krant danwel Blendle, er zijn grenzen). Want: we doen op zo’n dag enkel en alleen dat waar de wind ons brengt en wat we à la minute bedenken. Recepten maken uit het Roald Dahl-kookboek. Uren klooien met autootjes op het kleed. Op weg naar Bataviastad (don’t ask, iets met slippers terugbrengen) de file te lang vinden, de eerste afslag nemen en uiteindelijk belanden bij een kinderboerderij met koppige geiten. Eindeloos door Ko worden rondgezwierd in een speeltuin.

Supersimpele fantastische vakanties van een dag. En zonder to-dolijstjes. Het wordt nog weleens wat met dat pierewaaien.

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

Martine de Jong kan het wel, lui zijn, en ze kan er nog heerlijk over schrijven ook. Ik ben heel blij met haar eerste stuk voor Kek Mama. Klik hier om meer te lezen van hoofdredacteur Sara.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Andere ouders die vertellen hoe jij het aan moet pakken: voor velen herkenbaar. Maar dat ze ook ongevraagd je kind bestraffen of bekritiseren? Dat moet eens afgelopen zijn, vindt moeder en blogger Sa'iyda Shabazz.

'Je weet niet wat voor schade je een kind dat je niet kent toebrengt', schrijft ze op haar blog.

More content below the advertising

 

Geen reden

Sa'iyda voelt regelmatig blikken van andere ouders of volwassenen in haar rug prikken, zodra ze ergens met haar zoon is. Dat is nog tot daaraan toe, vindt ze. ‘Maar er wordt een grens overschreden zodra een vreemde mijn kind in het openbaar gaat bestraffen – waar ik notabene bij ben.’ Ze vindt dat iemand anders geen enkele reden heeft om haar zoon te disciplineren. ‘Tenzij mijn kind diegene lichamelijk letsel toebrengt of in gevaar brengt.’

 

Lees ook:
'Mijn schoonmoeder bemoeit zich met elk detail van mijn opvoeding' > 


Kritiek

Sa'iyda vraagt zich af hoe mensen het in hun hoofd halen om een kind dat ze niet kennen, zomaar kritiek te geven. ‘Zij hebben niet de vrijheid om het heft in eigen handen te nemen. Voor henzelf lijkt het misschien alsof de ouder of verzorger het kind niet in de gaten houdt, maar je weet nooit hoe de situatie is.’

Zo noemt ze een voorval waarbij ze met haar zoon in een wachtkamer zat en plotseling een belangrijk telefoontje kreeg. Haar zoon werd rusteloos en een man naast hem begon met hem kiekeboe te spelen. ‘Dat ging prima, tot een andere man plotseling blafte: ‘Hé jongen, hou je mond!’ Bizar’, zegt Sa’iyda. ‘Ten eerste was mijn zoon niet luidruchtig, ten tweede had hij mij op de schouder moeten tikken en er iets tegen míj over moeten zeggen. Tegen een kind moet je niet gaan schreeuwen.’

 

Kalm blijven

Ze vindt het belangrijk dat volwassenen eerst nadenken voordat ze uitvallen tegen een vreemd kind. ‘Je weet nooit welke gevolgen dit voor een kind heeft. Blijf gewoon rustig en praat met de volwassene die bij hem is. En heus, de meeste ouders zullen echt niet boos op je zijn als je ze vriendelijk vraagt om met hun kind te praten.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Dat je leven verandert als je kinderen krijgt, is te verwachten. Maar dat het wel eens een tikje erger kan zijn dan je dacht, bewijzen deze grappige foto's van BuzzFeed

Weemoed

More content below the advertising
ouders voor en na kinderen

 

De zaterdagavond: energieker dan ooit

ouders voor en na kinderen

 

Ooit de sterkste... nooit de sterkste

ouders voor en na kinderen

 

Lees ook:
Ouders delen geniale 'parenting hacks' op Twitter >

 

Cheers

ouders voor en na kinderen

 

Fijne kerst, maar wij slaan een jaartje over

ouders voor en na kinderen

 

Weg met de wilde haren...

ouders voor en na kinderen

 

...en dat sexy gevoel

ouders voor en na kinderen

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >