Sara van Gorp

Hoofdredacteur Sara schrijft elke maand in Kek Mama vol humor en relativering over zichzelf en haar gezin. Deze maand: pierewaaien.


Pierewaaien, dat lukt mij gewoon niet. Helaas. Beetje lummelen en luieren, ik benijd iedereen die het kan. Ik leef met to-do-lijstjes. Van oppas zoeken tot brainstorm plannen. Tot mijn grote geluk heb ik sinds kort een heuse app waarmee ik verschillende to-do-lijsten kan maken en nog kan afvinken ook (voor medefreaks: Trello is de naam).

En dat terwijl een astroloog – waar ik ondanks mijn nuchtere natuur was beland, want vet liefdesverdriet en dan moet je toch wat – me jaren geleden vertelde dat het mijn levensopdracht was ‘hobbyend door het leven te gaan’. Ik, hobbyend.

Alleen tijdens de eerste drie maanden van Ko’s leven kon ik moeiteloos meedeinen op de golven van borst, bank, bed. Hele middagen heb ik met dat zachte mensje op m’n buik liggen soezen. Tot het moeten in mijn hoofd weer begon te zoemen.

Wederhelft vindt dat heilig moeten van mij niet bevorderlijk voor het weekendgevoel. En gelijk heeft hij. Dus hebben we sinds kort de gezinszwerfdag in het leven geroepen. Op zaterdag (in geval van nood – lees: begrafenis of werkspoedje – op zondag) is er met ons niets af te spreken. Laptop, iPad en telefoon gaan niet aan voor werk (wel voor krant danwel Blendle, er zijn grenzen). Want: we doen op zo’n dag enkel en alleen dat waar de wind ons brengt en wat we à la minute bedenken. Recepten maken uit het Roald Dahl-kookboek. Uren klooien met autootjes op het kleed. Op weg naar Bataviastad (don’t ask, iets met slippers terugbrengen) de file te lang vinden, de eerste afslag nemen en uiteindelijk belanden bij een kinderboerderij met koppige geiten. Eindeloos door Ko worden rondgezwierd in een speeltuin.

Supersimpele fantastische vakanties van een dag. En zonder to-dolijstjes. Het wordt nog weleens wat met dat pierewaaien.

SARA

Sara van Gorp (41) is hoofdredacteur van Kek Mama en woont samen met Mark en zoons Ko (6) en Toon (1).

Martine de Jong kan het wel, lui zijn, en ze kan er nog heerlijk over schrijven ook. Ik ben heel blij met haar eerste stuk voor Kek Mama. Klik hier om meer te lezen van hoofdredacteur Sara.

acteur_james_van_der_beek_schrijft_emotionele_post_over_miskraam_van_zijn_vrouw

Acteur James van der Beek, bekend van o.a. Dawson’s Creek en Criminal Minds, heeft vijf kinderen. Helaas kreeg zijn vrouw Kimberly daarnaast ook drie miskramen en in een ontroerende post op Instagram staat hij hierbij stil.

Hij vindt dat er een nieuw woord bedacht moet worden voor miskraam: "Want nu lijkt het alsof het verliezen van een ongeboren kind de schuld is van de moeder."

 

Lees ook
'Een miskraam met zes of met twintig weken? Het is net zo erg' >

 

'Pijnlijk en hartverscheurend'

"Alsof ze iets heeft laten vallen of niet heeft gedragen”, schrijft de acteur. “Van wat ik heb geleerd, in alle, maar de meest voor de hand liggende, extreme gevallen, heeft het niets te maken met alles wat de moeder wel of niet heeft gedaan." Vervolgens deelt hij details over hoe de verdrietige aanstaande ouders zich voelen als ze hun kindje verliezen. "Het is pijnlijk en hartverscheurend op niveaus dieper dan je ooit hebt meegemaakt."

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wanted to say a thing or two about miscarriages... of which we’ve had three over the years (including right before this little beauty). First off - we need a new word for it. “Mis-carriage”, in an insidious way, suggests fault for the mother - as if she dropped something, or failed to “carry.” From what I’ve learned, in all but the most obvious, extreme cases, it has nothing to do with anything the mother did or didn’t do. So let’s wipe all blame off the table before we even start. Second... it will tear you open like nothing else. It’s painful and it’s heartbreaking on levels deeper than you may have ever experienced. So don’t judge your grief, or try to rationalize your way around it. Let it flow in the waves in which it comes, and allow it it’s rightful space. And then... once you’re able... try to recognize the beauty in how you put yourself back together differently than you were before. Some changes we make proactively, some we make because the universe has smashed us, but either way, those changes can be gifts. Many couples become closer than ever before. Many parents realize a deeper desire for a child than ever before. And many, many, many couples go on to have happy, healthy, beautiful babies afterwards (and often very quickly afterwards - you’ve been warned 😍). I’ve heard some amazing metaphysical explanations for them, mostly centering around the idea that these little souls volunteer for this short journey for the benefit of the parents... but please share whatever may have given you peace or hope along the way... Along with a new word for this experience. #miscarriage #WeNeedANewName #MoreCommonThanYouHearAbout @vanderkimberly

Een bericht gedeeld door James Van Der Beek (@vanderjames) op

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Tijd voor jezelf Krista Okma
Beeld: Unsplash

Je kunt natuurlijk de hele dag door rennen, maar je kunt ook even stoppen en aan jezelf denken. Daar word je namelijk blijer van.

PEDAGOOG KRISTA OKMA: “Vroeger brachten vrouwen weliswaar meer tijd door met hun kinderen, maar ze waren niet per se meer met de kinderen bezig dan de moeders van nu. Het huishouden kostte toen meer energie en tijd, omdat vrouwen nu meer hulpmiddelen hebben. Ze werken meer, maar spenderen ook meer qualitytime met hun kinderen dan vroeger. En dat is belangrijker: het gaat meer om de echte contactmomenten; om dat wat je doet, en niet om hoeveel en hoe vaak. Dat betekent niet dat je per se wekelijks naar de dierentuin of een pretpark moet. Even oprechte interesse tonen door vragen te stellen is al heel veel waard; zo ervaar je dat je een goede band hebt met je kind. Het prettige bijeffect is dat je kind je weet te vinden als er wat is.
 

1001 kritieke dagen

De hoeveelheid aandacht en de frequentie is afhankelijk van de behoefte van het kind. Krijgt het te weinig, dan zal het op een negatieve manier om aandacht vragen. Sommige kinderen worden dan opstandig, anderen trekken zich juist terug. Vooral de eerste jaren is het belangrijk. We spreken ook wel over de ‘1001 kritieke dagen’ waarin de veilige basis wordt gelegd voor alle levensfasen die nog komen.

Het zijn die echte contactmomenten die het ouderschap leuk maken. Samen een boekje lezen, door de kamer dansen, voetballen. Het is belangrijk om daarvan te genieten. Daar heb je zelf ook wat aan en je krijgt er energie van. Bovendien vaar je op die momenten als het ouderschap even niet zo leuk is.”
 

Lees ook
Psycholoog Najla Edriouch: 'Sociale activiteiten mogen geen moetjes zijn' >
 

TIP VAN KRISTA:

‘WEES EEN IMPERFECTE OUDER’

“Stress mag er zijn, het hoeft niet te worden weggestopt voor kinderen. Ouders mogen zichzelf na een drukke werkdag daarom best wat ruimte geven om even te landen. Zo gek is dat niet; kinderen moeten immers ook bijkomen na een lange dag. Help ze even op weg om iets te gaan doen en ga dan op de bank zitten. Een cliché, maar waar: een ouder kan er niet voor het kind zijn als hij of zij niet goed voor zichzelf zorgt. Door zelf niet perfect te zijn geef je je kind ook de ruimte om fouten te maken. En er is geen betere plek om daarmee te oefenen dan thuis.”

 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 10-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >