Papa zorgt fulltime voor de kinderen: ‘Ik doe nu echt wat ik leuk vind’

13.07.2023 13:51
papa zorgt fulltime voor kinderen Beeld: Getty Images

Arjan (32) woont samen met Kim (31) en is vader van twee dochters (4 en 1). Na de geboorte van zijn oudste kind stopte hij zijn baan om fulltime voor de kinderen te zorgen.

“Mijn eigen vader was de grote afwezige in mijn jeugd. Hij had een goede baan bij een olieconcern en was vrijwel altijd in het buitenland. Mijn moeder zorgde voor mij en mijn broer en hoe goed ze dat ook deed, ik heb mijn vader gemist. ‘Zo ging dat toen’, zeggen mijn ouders nu als het erover gaat. Maar ik geloof dat je een keuze hebt, toen ook al.

Stoppen met werken

Zelf wilde ik het anders doen. Vanaf dag één wilde ik er zijn voor mijn kinderen. Echt zijn. Ik ben niet goed in mijn aandacht verdelen en heb de neiging me snel te verliezen in dingen. In mijn werk bijvoorbeeld, ook al vond ik mijn baan helemaal niet zo leuk.

Toen Kim zwanger was van de oudste zei ik daarom gekscherend: ‘Na de geboorte stop ik.’ ‘Dat is goed’, zei Kim en na een paar weken nadenken was het beklonken. Ik zou voor ons kind zorgen tot de basis­schoolleeftijd – van de jongste, want we wisten al dat we meerdere kinderen wilden – en daarna zagen we wel verder. Kim vindt haar werk geweldig en bleef vier dagen werken. Iedereen blij.

Lees ook – Stoppen met werken: “Weet je wel dat de jaren vijftig voorbij zijn’, vroeg een vriendin’ >

Thuisblijfvader

Zo eenvoudig als het klinkt was het voor ons ook. Maar niet voor onze om­geving. Ik heb de nodige ‘grappen’ moeten aanhoren – ik was een golddigger, ik zat onder de plak, de laagste plaats op de apenrots was voor mij. Prima hoor, ik lachte uiteindelijk het hardst van iedereen want ik doe nu precies wat ik leuk vind.

‘Ik zou het niet kunnen’, hoorde, en hoor, ik ook vaak, maar ik geloof daar niets van. Ik denk dat iedereen het ‘kan’. En grappig genoeg hebben meerdere mannelijke vrienden en kennissen ook weleens gezegd dat ze jaloers zijn. Meer tijd met hun kinderen doorbrengen zouden ze ook wel willen, maar hun verplichtingen en verantwoordelijkheden weerhouden hen daarvan.

“Meerdere vrienden hebben ook weleens gezegd dat ze jaloers zijn”

Deels snap ik dat, deels denk ik: ook dat zijn keuzes. Kim en ik wonen in een simpele rijtjeswoning, rijden in een auto uit 2009 en gaan in de zomervakantie met de tent naar de Ardennen. Voor dure vakanties, twee auto’s of een vrijstaand huis hebben we geen geld. Dat is een gevolg van leven van één inkomen, en dat gevolg accepteren we.

Financiële verplichtingen hoeven je er niet van te weer­houden meer tijd met je kinderen door te brengen, maar je moet wel willen dealen met de consequenties. Zelf heb ik daar weinig moeite mee, omdat er zoveel tegenover staat. Ik laad de kinderen net zo makkelijk in de bakfiets en rijd naar de goedkope supermarkt – ik heb toch tijd genoeg.”

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.