Britt: ‘Mijn opvoedstijl zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen bij boomers’

12.06.2024 09:07
gentle parenting Bron: Pexels

Hoewel millennials zijn opgevoed door de generatie babyboomers, kortweg boomers, verschilt hun opvoedstijl erg van die van hun ouders. Zo voeden millennials hun kinderen, de kleinkinderen van boomers, heel bewust op. Vaak ook bewust anders dan hoe hun ouders dat deden. Die opvoedstijl, gentle parenting genoemd, zorgt dan ook wel eens voor een omhoog schietende wenkbrauw van de boomer-generatie.

Britt: “Als ik, millennial-moeder van drie, uit eigen ervaring mag spreken voed ik mijn kinderen inderdaad bewust heel anders op dan hoe ik zelf ben opgevoed. Ook denk ik het beter te doen dan mijn ouders, net als vele andere millennials. Dat levert hier en daar draaiende ogen en opgetrokken wenkbrauwen op, maar dat maakt me eerlijk gezegd niet zo veel uit. Ik sta namelijk heel bewust achter mijn gentle parenting-opvoeding en verbeter mezelf waar dat kan.

Verschillen tussen het gentle parenting van millennials en de opvoeding van boomers

De grootste verschillen tussen opgevoed zijn door boomers of opgevoed worden door millennials? Boomers keken naar gedrag, deden aan straffen en belonen, aan time-outs, kinderen moesten gehoorzamen en doen wat hun ouders ze opdroegen, zonder uitleg. Misschien merk je dit nog wel eens als je kinderen bij opa en oma zijn.

Millennials zetten het kind centraal, staan op gelijke hoogte, kijken naar de oorzaak van bepaald gedrag, bespreken gevoelens en zoeken de verbinding.

Zo voeden millennial-ouders op

Na jaren ben ik wel op het punt dat ik mijn boomer-ouders niet meer kwalijk neem hoe ze mij hebben opgevoed. Ze wisten niet beter, zo heb ik geleerd. Zij deden wat hun ouders (de stille generatie) deden of wat ze zelf dachten dat goed was. Tijd voor zelfontwikkeling was er niet: vader werkte en moeder zorgde voor de rest of deed beide. Het internet bestond nog niet en over opvoeden werd op het schoolplein of met vrienden niet echt gepraat.

Dat is met millennial-ouders wel anders. Opvoeden is voor millennials een van de hoofdonderwerpen in gesprekken met vrienden, Google beantwoordt elke opvoed-vraag in no time en op social media vind je elk slaap- en eetschema. Gentle parenting staat voor verbindend opvoeden met begrip en empathie. De gevoelens en behoeften van het kind staan centraal en de autonomie van kinderen wordt al vanaf de babytijd gestimuleerd. Millennial-ouders bouwen zo samen met het kind een hechte en liefdevolle band op.

Boomers snappen gentle parenting niet altijd

Een belangrijk principe in de gentle parenting-opvoedstijl van millennials is het leren kennen, herkennen een aangeven van grenzen. Verder mogen emoties er zijn en worden die niet weggewuifd. Kinderen worden minder gestraft, maar juist begeleid en millennials praten veel met hun kinderen over elk onderwerp dat je kunt bedenken.

Boomers kunnen deze opvoedstijl, die bewust heel anders is dan die van hen, zien als kritiek. Ook kan het weerstand oproepen, omdat de oudere generatie denkt dat de gentle parenting-opvoedstijl ‘zwakke’ kinderen oplevert. Door de generatiekloof vinden boomers ook vaak dat kinderen moeten gehoorzamen en straf moeten krijgen, want ‘dat werkte vroeger ook’ en ‘daar wordt een kind niet slechter van’. Verder kan de gentle parenting-opvoedstijl nogal eens verward worden met toegeeflijkheid en ‘het kind de baas laten zijn’.

De valkuil van gentle parenting

Soms leggen millennials te veel druk op zichzelf om het allemaal perfect te doen voor hun kind. Daarbij gaan ze aan hun eigen gevoelens en behoeftes voorbij en dat is een valkuil van de gentle parenting-opvoedstijl. Bovendien kijken kinderen naar hun ouders, dat zijn hun grootste voorbeelden. Ze zullen het dus ook merken als je aan jezelf voorbij gaat en daarmee geef je een bepaald signaal af.

Laat je kids dus af en toe lekker even bij opa en oma en hun boomer-opvoedstijl, ‘daar worden je kinderen echt niet slechter van’.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.