Onderzoek: vaders nemen meer me-time dan moeders

17.12.2020 14:02
vaders nemen meer me-time Beeld: Unsplash

We konden het al raden, maar nieuw onderzoek bewijst het nu ook: moeders hebben amper tijd voor zichzelf, terwijl vaders hun me-time wél pakken.

Ruim twee derde van de moeders zegt dat ze slechts één tot vijf uur per week de tijd voor zichzelf heeft. Bij vaders is dat slechts zesentwintig procent.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Amerikaanse bedrijf Zulily, verkoper van onder meer speelgoed en huishoudelijke artikelen.
Daaruit bleek ook dat ruim een derde van de vaders het goed voor elkaar heeft: zij pakken wekelijks zes tot tien uur vrije tijd, om iets te doen dat niet met hun gezin te maken heeft.

De perfecte ouder

Het bedrijf onderzocht ook hoe het zit met de maatschappelijke druk die vaders en moeders voelen. Niet geheel verrassend is het vaak de moeder die hier het meest last van heeft. Maar liefst negentig procent van de moeders gaf aan het gevoel te hebben een perfecte moeder te moeten zijn.
 

Lees ook:
‘Mijn gezin weet niet dat ik eens per twee weken stiekem vrij neem om tijd voor mezelf te hebben’ >

 

Slechts de helft van alle ondervraagde ouders was van mening dat die druk ook bestaat voor vaders. Hoe de mannen dat zelf zien? Zo’n zesenvijftig procent van de vaders vindt zichzelf inderdaad een perfecte vader. Van de moeders ziet maar een kleine veertig procent zichzelf zo.

 

Uitzondering

Dat laatste is voor Valerie Willems, die het onderzoek op haar blog noemt, herkenbaar. ‘Mijn man en ik doen evenveel in het huishouden en eigenlijk is onze me-time vrijwel gelijk’, zegt ze.

‘Hoewel dat de norm zou moeten zijn, weet ik dat dat een uitzondering is en dat ik ‘geluk’ heb. En toch heb ik er vergeleken met mijn man meer moeite mee om een uurtje voor mezelf te pakken. Hij denkt er niet twee keer over na om urenlang naar z’n favoriete serie te kijken als dat kan – ik wel. Moet ik die vrije tijd niet besteden aan mijn kinderen? Die druk om een perfecte moeder te zijn, blijft gewoon aanwezig.’

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >