Onderzoek: ouders voelen zich schuldig over me-time

19.07.2019 03:31
me-time moeders onderzoek Beeld: Shutterstock

Even een dutje doen, sporten of lekker Netflixen: me-time heb je op z’n tijd hard nodig. Maar uit onderzoek blijkt dat vooral ouders zich schuldig voelen als ze tijd voor zichzelf nemen.

Schuldgevoel

Af en toe iets voor jezelf doen, zorgt er voor dat je minder stress ervaart en fysiek en mentaal gezonder leeft. Vooral met een gezin kan het lastig zijn om tijd te vinden voor me-time. En heb je even een uurtje voor jezelf, dan kamp je al snel met een schuldgevoel richting je kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder ruim duizend ouders.

Bijna de helft van de ouders (45 procent) heeft het gevoel dat ze elke dag amper tijd voor zichzelf overhouden. Maar hoe graag ze ook wat me-time zouden willen, voelt 39 procent zich schuldig om die tijd voor zichzelf vrij te maken. Eén op de vijf ouders doet zelfs helemaal niet aan me-time uit schuldgevoel naar de kinderen toe.

 

Lees ook:
Wat moet ik met me-time? >

 

Zorg voor gezin

Het onderzoek toont een verschil aan tussen mannen en vrouwen. Mannen zijn meer geneigd om ‘nee’ te zeggen tegen sociale verplichtingen, in ruil voor zichzelf. Vrouwen voelen meer druk om overal bij te zijn, zeker als het om activiteiten van de kinderen gaat.

Ook blijkt dat mannen die geen tijd voor zichzelf nemen, dat vooral doen vanwege hun werk. Bij vrouwen staat de zorg voor het gezin voorop. Ruim 40 procent van de moeders zegt dat ze meer aandacht aan zichzelf zou besteden als ze niet voor hun partners, ouders en kinderen zoude moeten zorgen.

Bron: Scary Mommy.

 

Meer Kek Mama lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van de leukste aanbiedingen.