Onderzoek: dit doet een tweede kind met jullie relatie

25.09.2018 12:40
Beeld: Pixabay Beeld: Pixabay

Dacht je dat een eerste kind pittig is voor je huwelijk? De komst van een tweede kind zet een relatie nog sterker onder druk dan die van een eerste, zo blijkt uit recent onderzoek.

Deze verrassende uitkomst kwam uit het onderzoek van Susan Ketner van de Hogeschool Leiden. Zij doet sinds 2015 onderzoek naar de vraag welke gevolgen het krijgen van kinderen heeft voor het welzijn van de ouders en hun relatie. Dat een tweede kind er nóg zwaarder inhakte dan een eerste kind, had de onderzoekster niet verwacht, omdat ouders tegen die tijd al meer ervaring hebben in het hebben van een kind. ‘Maar de relatie met de partner delft het onderspit,’ zegt de onderzoekster in het Leidsch Dagblad.

 

Lees ook
Onderzoek: vrouwen hebben liever een behulpzame dan aantrekkelijke man >

 

Geen roze wolk

De roze wolk is af en toe ver te zoeken, blijkt uit het onderzoek. ‘Bijna alle ouders hebben soms heibel in de tent. Die ruzies gaan veelal over de verdeling van zorg- en huishoudelijke taken, de verhouding tussen werk en privé en over het gebrek aan tijd voor elkaar. Opvallend: vaders ruziën vaker over ’de hoeveelheid aandacht voor elkaar’, terwijl moeders meer stennis schoppen over de verdeling van huishoudelijke taken.

 

Invloed op relatie

Er deden ongeveer 600 ouders met het onderzoek mee. Met behulp van digitale vragenlijsten, huisbezoeken en observaties proberen de onderzoekers er achter te komen hoe ouders reageren op de komst van kinderen en hoe het hun relatie beïnvloedt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >