‘Moet mijn nieuwe vriend vertellen hoeveel hij verdient?’

14.06.2019 13:33
dilemma inkomen nieuwe vriend vertellen Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Nelly (38) is gescheiden en moeder van Maarten (10) en Kjeld (8). Sinds negen maanden heeft ze een relatie met Ben (40).

“We ontmoetten elkaar via een datingsite voor hoger opgeleiden. Onze functies stonden bij onze profielen, dus we konden redelijk van elkaar inschatten wat de ander verdiende. Niet van wezenlijk belang, maar handig om te weten, wanneer je allebei een bepaalde levensstijl gewend bent.

Mijn scheiding is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik ben een dag minder gaan werken om mijn kinderen op te vangen, én betaal alimentatie baan mijn ex-man. Ik mag dan een bovenmodaal inkomen hebben; aan bestedingsruimte blijft er niet veel over.
 

Champagne

Ben woont alleen in een appartement en heeft geen kinderen. Hij werkt fulltime. Tijdens onze eerste date bestelde hij een fles champagne en legde me volledig in het watten. Het was niet waarop ik viel; zijn gulle lach, spontaniteit en humor hadden me binnen een paar minuten om. Maar een date later bestelde hij doodleuk weer champagne, en liet mij de rekening betalen.

Inmiddels hebben we negen maanden een relatie, en heeft hij mijn kinderen ontmoet. Hij kent mijn financiële situatie, maar elke keer wanneer ik voorzichtig naar de zijne vraag, blijft hij vaag. Toch laat hij me wanneer we in mijn omgeving uitgaan, altijd alles betalen, en houdt geen rekening met wat hij bestelt. “Misschien moeten we iets vaker thuis eten”, opperde ik onlangs, “dit kan ik financieel niet opbrengen.” Goed idee, vond Ben; bij hem hakte onze royale levensstijl ook behoorlijk in het budget.
 

Lees ook:
Het dilemma: ‘Moet ik mijn dochter vertellen dat ze te dik is?’ >

 

Fifty-fifty

Volgende maand gaan we – zonder mijn kinderen, die gaan met hun vader – op vakantie. Naar Thailand, dus de verblijfskosten baren me geen zorgen en de tickets waren spotgoedkoop. Maar ik maak me nu al druk om het gemak waarmee hij geld laat rollen, en dat ook van mij verwacht. Na negen maanden vind ik het bovendien doodnormaal om als zijn partner te weten wat zijn inkomen is, inclusief zijn eventuele schulden of vermogen.

Ik heb de indruk dat Ben bang is om het met mij te delen. Wat raar is, want van mij weet hij alles, en we betalen alles fifty-fifty. Misschien vreest hij dat ik wil dat hij meer betaalt, wanneer ik weet wat hij verdient. Of hij schaamt zich voor zijn schulden, dat kan natuurlijk ook. Al kan ik me dat met zijn baan niet voorstellen. Bovendien weet hij hoe belangrijk mijn financiële onafhankelijkheid voor me is; ik ben wel de laatste die haar hand ophoudt.

 

Afbreuk van vertrouwen

Inmiddels zit het onderwerp me zo hoog, dat ik niet ontspannen naar de vakantie uitkijk. Als Ben en ik een toekomst samen willen, vind ik het belangrijk dat hij open is over alles. Daar horen zijn financiën bij. Wie zegt dat als hij geldzaken voor me achterhoudt, hij dat niet ook met andere dingen doet? Het doet afbreuk aan mijn vertrouwen. Tot nu toe blijft het onderwerp onbespreekbaar, en ik weet niet wat ik moet doen. Moet ik eisen dat hij me inlicht over zijn inkomen, of gewoon maar accepteren dat hij dat niet doet?”

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >