‘Moet ik mijn kind (5) een klas laten overslaan?’

30.11.2021 06:02
dilemma kind klas overslaan Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Sharon (35) woont samen met Marco (34) en is moeder van Kirsten (7) en Casper (5).

“In groep 1 waarschuwde de juf ons al: ‘Casper kan al lezen en rekenen, die verveelt zich straks stierlijk in groep 2. Hebben jullie weleens overwogen hem meteen te laten doorstromen naar groep 3?’ Marco en ik wilden er niets van weten. Casper is een vroege leerling, hij is pas in oktober jarig. En dan op zijn tiende naar de middelbare school? No way.
 

Voorsprong

Nu het schooljaar in volle gang is, zien we dat de juf gelijk had. Casper wordt met de week ongelukkiger in de klas. Zijn leeftijdsgenoten leren woordjes, Casper leest zelfstandig boeken. Het rekenboekje van zijn zus in groep 4 had hij binnen drie dagen uit. Foutloos. Bij klasgenoten vindt hij daardoor weinig aansluiting; hij is nu eenmaal stukken verder dan zij. Maar dat is allemaal op cognitief niveau; sociaal-emotioneel moet ook hij nog heel veel leren.
 

Lees ook
Indrukwekkend: deze slimme kinderen vonden het leven opnieuw uit >

 

Uitdaging

Van school mag Casper na de kerstvakantie alsnog doorstromen naar groep 3, als we dat willen. Maar Marco en ik twijfelen. Want hoe houdt onze vijfjarige zich staande tussen jongens van een kop groter die al 7 zijn? Ondertussen dagen we hem zo veel mogelijk uit met extra verrijkingsstof die we meekrijgen van school, want een plusklas voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben, is er niet op onze school.

Die extra stof maakt Casper vooralsnog niet veel gelukkiger. We zitten met de handen in het haar. Moeten we op zoek naar een school waar ze die plusklas wel hebben? Hem tóch een klas laten overslaan? Of is dit een kwestie van tijd vindt hij zijn draai in zijn eigen klas uiteindelijk wel als we hem thuis maar genoeg uitdagen?”

 

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.