Na een bezoek aan het winkelcentrum samen met haar vierjarige dochter, weet moeder Breanne het zeker: ‘Ik dwing mijn dochter niet om met vreemden te praten.’
‘Het begon voor mijn dochter als een normale dag in het winkelcentrum, tot ik haar verraste met een (veel te duur) ritje in de draaimolen’, schrijft ze. ‘Vervolgens had ik een nóg grotere verrassing: ze mocht tijdens een workshop haar eigen knuffel maken.’ Haar dochter was uitzinnig van vreugde en kon niet wachten om haar eigen pony in elkaar te knutselen. Eén van de medewerkers liep op haar af: ‘Ben je er klaar voor?’, vroeg hij. En vervolgens nog een keer.
Breanne: ‘Hij had een vriendelijke lach op zijn gezicht, maar de blijdschap van mijn dochter sloeg in een keer om naar angst en ze drukte zich dicht tegen mij aan.’ De moeder voelde zich ongemakkelijk: ze lachte naar de man en bood haar excuses aan. ‘Maar toen sloeg mijn schaamte om in bezorgdheid’, schrijft ze. ‘Samen met mijn dochter liep ik naar de andere kant van de winkel en werkten we met z’n tweeën aan haar knuffel.’
Lees verder onder de advertentie
Veilig
Niet praten tegen vreemden is onbeleefd, ook al wil je het zelf niet: Breanne vindt dat ze het op die manier wel erg lastig maakt voor haar dochter. ‘En daarom heb ik besloten om op haar eigen gevoel te vertrouwen. Wanneer iemand haar (om welke reden dan ook) bang maakt, zal ik haar absoluut niet dwingen om terug te praten. Beleefd zijn? Ja. Maar een gesprek voeren? Nee. Mijn dochter moet zich ergens veilig bij voelen en ook wanneer ik er niet bij ben, moet ze het vertrouwen hebben om met zo’n situatie om te kunnen gaan.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.