‘Mijn zoon is zo gek op mijn nepnagels dat hij ook nagelstylist wil worden’

07.12.2021 15:02
portret Amanda handen nail art Fotografie: Nine IJff

Amanda van den Berg-Semler (35) is getrouwd met David en moeder van Faith en de tweeling Blaze en Drake. Ze is dol op nail art.

“Met gewone nagellak zul je mij niet snel zien. Ik heb een kleurrijk karakter en dat zie je terug in mijn nagels. Een panterprint, marmereffect, steentjes: je kunt het zo gek niet bedenken of ik draag het. Een set kunstnagels gaat ongeveer drie weken mee, maar ik red dat niet. Ik heb op z’n zachtst gezegd een schoonmaaktic: ik stofzuig drie keer per dag en maak de badkamer, keuken en toiletten ook dagelijks schoon. Dat is met handschoenen prima te doen – dankzij mijn nagels kom ik zelfs heel handig in alle groeven – maar na twee weken zijn ze wel gehavend.
 

Lees ook
Speelgoed makkelijk en snel schoonmaken: zó doe je dat >

 

Compleet

Sinds kort ben ik nagelstyliste en zet ik zelf een nieuwe set. Voorheen kostte het me bij een nagelstudio vijftig euro per keer. Best prijzig, vandaar dat ik er tijdelijk mee ben gestopt toen ik moeder werd. De kinderen gaan vóór luxe. Toen ik weer begon – de tweeling was vier – voelde dat als een verademing; alsof ik weer compleet was. Zonder nagels voel ik me kaal. Onzeker ook. Ik draag ze al sinds mijn zestiende, toen een vriendin een keer kunstnagels bij me uitprobeerde. Ik was gelijk verkocht; na jaren van nagelbijten kon ik eindelijk trots zijn op mijn handen.

 

Lekker jezelf zijn

Sommige mensen vinden mijn nagels schreeuwerig. Prima, denk ik dan, jij hoeft ze niet te dragen. De meesten vinden ze mooi, en daar horen mijn kinderen ook bij. Zij beplakken in mijn salon nepnagels met stempels en glitters en bewaren die in een boek, om trots aan opa en oma te showen. Zelf nagelbijten ze gelukkig niet en willen ze ook de mooiste creaties. De jongens dragen Pokemonstempels. Blaze is zelfs zo gek van het hele gebeuren dat hij ook nagelstylist wil worden. Op school keken ze daar eerst vreemd van op, net als toen hij roze All Stars droeg. Het waren vooral ouders die tegen hem zeiden ‘dat dat soort dingen voor meisjes zijn’. Schoot ik meteen in de verdediging, want ik denk niet in hokjes.

Mijn kinderen moeten zichzelf kunnen zijn en mogen dragen wat ze willen. Al zijn er grenzen. Faith is nu in een fase dat ze woorden op haar nagels wil. Fuck vond ze wel leuk, op haar middelvinger. Dat heb ik dus even uit haar hoofd gepraat en gelukkig ging ze ook akkoord met een groene alien.”
 

Dit portret staat in Kek Mama 14-2021.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!