‘Mijn zoon wil lang haar, kan ik dat verbieden?’

17.05.2022 06:49
dilemma zoon wil lang haar Beeld: Getty Images

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Sevgi (38) is moeder van Zehra (7) en Milas (5).

“Zijn beste vriend bij de mini-F’jes van voetbal heeft lang haar, en nu wil mijn zoon Milas hetzelfde. ‘Zehra mag het toch ook?’, zei hij met tranen in zijn ogen toen ik meldde dat ik het een slecht idee vond. En ik reageerde met de woorden waarover ik mezelf tot op de dag van vandaag diep schaam: ‘Maar zij is een meisje.’

Lang haar

Want natuurlijk mogen jongens lang haar, en is het onzin dat bepaalde kleedstijlen, kleuren of sieraden alleen voor jongens of meisjes zouden zijn. Milas speelt net zo hard met de speelgoedkeuken als zijn zus, en ik giet mijn kinderen met de paplepel in dat iedereen mooi is zoals-ie is. Dat je iemand nooit mag veroordelen op uiterlijk, geaardheid of religie – we weten zelf te goed hoe pijnlijk dat kan zijn.

De simpele waarheid: ik vind lang haar bij jongens gewoon niet mooi. En ronduit onhandig, want met voetbal hangt het alleen maar voor zijn ogen en invlechten of staarten maken zoals bij mijn dochter, mag ik van Milas niet.

Lees ook: ‘Ik wil niet dat mijn kinderen de afdragertjes van mijn vriendin krijgen’ >

Inspraak

Hij is pas 5. Ik geef hem inspraak in zijn kledingkeuze en vond het prima toen hij als kleuter ook graag nagellak op zijn tenen wilde, net als zijn zus. Qua kleding gaat hij gelukkig nog doorgaans akkoord met wat ik hem voorschotel, en ik gedoog een in mijn ogen spuuglelijk Spiderman-shirt, eens in de zoveel dagen. Maar die haren zijn de grens. Ze gaan slierten, ik voorzie nu al worstelingen om het geborsteld te krijgen. Om over de paniekreactie van mijn man nog maar te zwijgen, toen ik hem vertelde over de haarwens van zijn zoon.

Mijn hoofd zegt dat ik hem gewoon moet laten begaan. Wat maakt het uit, voor hetzelfde geld komt Milas ervan terug voordat hij zijn gewenste haarlengte heeft bereikt, als hij ervaart hoe onpraktisch het kan zijn. Maar ik kan mijn eigen smaak nog niet volledig aan de kant zetten. Wanneer hij pubert, krijgen we vast nog wel genoeg discussie over kleding en uiterlijk, moet ik daar echt nu al mee beginnen?”

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.