‘Mijn moeder vindt het prachtig mijn rode krullen terug te zien bij haar kleindochters’

01.06.2023 13:59
Anne Marij drie generaties rossig haar Fotografie: Nine IJff

Anne Marij (35) heeft een relatie met Stefan (34). Samen met haar moeder Lies (68) en dochters Jonna (4) en Sammie (1) vormen ze drie generaties met rossig haar.

Anne Marij: “‘Hai Pippi Langkous, ik doe m’n eigen zin!’ Aldus Jonna, luidkeels zingend over haar grote heldin, tijdens onze vakantie in Zweden. Haar rode lokken maakten het nog komischer. Als baby had Jonna door haar rode haar al een prachtige glow – ze knalde de box uit. Iedereen zei er wat over en nog steeds krijgt ze regelmatig te horen dat ze mooi haar heeft. Zelf is ze er trots op: ‘Ik heb rood haar, en mama en Sammie ook!’

Mijn vader had een rossige baard en mijn moeder heeft van nature altijd een kastanjegloed gehad. Inmiddels is zij grijs en verft ze het. Ze was vroeger trots op mijn rode krullen en sproetjes en vindt het prachtig om die nu terug te zien bij haar kleindochters. Zeker met Sammie aan de hand, die met haar donkerbruine ogen het meest op mij lijkt, gaat ze voor haar gevoel terug in de tijd.

Lees ook – Sanne: ‘We hebben veel heftige dingen meegemaakt, dat maakt onze band ijzersterk’ >

Rood haar

Over roodharigen wordt van alles beweerd. We zouden snel verbranden – dat valt bij mij reuze mee – en linkshandig en temperamentvol zijn. Dat laatste is Jonna zeker, maar ik was als kind juist verlegen. Volgens het bekende liedje uit de jaren zeventig kunnen we goed kussen. Net zo’n fabel natuurlijk, al zong ik het vroeger maar wat graag mee tijdens carnaval. Laatst fietste ik met Sammie voorop en riep een vrouw: ‘Zulke mooie haren, genieten hè!’ Iedere moeder met kinderen is makkelijk aan te spreken, maar bij ons gaat het altijd over één ding.

Vroeger heb ik weleens gedacht: was ik maar blond of donker. Niet dat ik ongelukkig was met mijn haar of werd gepest, maar ik voelde me wel anders. Als kind wil je erbij horen, niet opvallen. Bovendien wist ik niet goed hoe ik mijn kleding ermee moest matchen. Het oogde snel flets. Rond mijn twintigste heb ik een kleuranalyse gedaan en ontdekte ik dat kleuren die ik nooit omarmde, zoals paars en bordeauxrood, mijn look juist versterken. Sindsdien kies ik vaker voor die tinten en ben ik mijn haar meer gaan waarderen. Nu vind ik het juist tof als het lekker knalt.

Redhead Days

Jaren geleden ben ik naar de Redhead Days geweest, een Nederlands festival waar roodharigen uit de hele wereld samenkomen. Een bijzondere ervaring: je kent niemand, maar voelt toch een connectie met elkaar. Als mijn meiden ouder zijn ga ik er zeker een keer met hen naar toe.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.