Sanne: ‘We hebben veel heftige dingen meegemaakt, dat maakt onze band ijzersterk’

01.03.2023 12:21
mombracing portret Sanne Akkerman Annet Gerten Beeld: Nine IJff

Sanne Akkerman (31) is bekend van haar sketchvideo’s op haar instagramkanaal @laviesanne en columnist in Kek Mama. Haar moeder Annet Gerten (64) is directiesecretaresse bij gemeente Heerenveen.

Sanne Akkerman is moeder van James (8), Isé (5) en Amélie (0). Haar moeder Annet Gerten (64) is moeder van Sanne (31), Niels (33) en Lucinde (24).

Sanne: “Mijn moeder is mijn voorbeeld. Ze is de eerste die ik bel als ik advies nodig heb of een praatje wil maken. Ik heb geen vriendinnen met kinderen in dezelfde leeftijd, dus mama is mijn vraagbaak. Ze accepteert alles van me, ook als ik niet in mijn recht sta zal ze er altijd voor me zijn. Dat vind ik een heel fijn gevoel.”

Annet: “Openheid is belangrijk. Ik heb in mijn eentje drie kinderen op gevoed. Ik zei altijd tegen ze: ‘Je kunt alles tegen me zeggen.’ Als we het niet met elkaar eens zijn, spreken we dat uit. Soms wringt dat, maar zonder wrijving geen glans.”

Zorgen

Sanne: “Mijn zoon James was van de bank gevallen. Hij raakte even bewusteloos en moest naar het ziekenhuis. Ik belde mijn moeder en zij reageerde met: ‘Hoe kan dat nou? Jullie zijn bij mij nooit van de bank gevallen. Je moet beter opletten.’ Natuurlijk kwam haar reactie voort uit bezorgdheid, maar het was niet wat ik op dat moment wilde horen. Ik had gehoopt dat ze zou zeggen: ‘Meid, kan gebeuren, succes in het ziekenhuis en het komt goed.’ Maar ik begrijp haar bezorgdheid wel.”

Annet: “Mijn zoon Niels, Sannes broer, heeft een verstandelijke beperking. Hij strompelt en valt vaak. Had hij weer een gat in zijn hoofd en zaten we weer in het ziekenhuis. Ik was en ben altijd bezorgd, dat zit in mijn DNA. Die bezorgdheid heb ik ook met mijn kleinkinderen. Sanne en ik zijn niet alleen moeder en dochter, we delen ook de zorg voor haar broer. Als er ooit wat met mij gebeurt neemt Sanne de zorg voor Niels van me over. Dat maakt het moederschap extra bijzonder.”

Bevalling

Sanne: “We hebben veel heftige dingen meegemaakt, mijn zusje Lucinde is heel ziek geweest. Er waren momenten dat we het echt even niet meer wisten. Maar we gaan er altijd samen doorheen en juist die diepe dalen maken onze band sterk. Het meest bijzondere vind ik dat mama bij al mijn bevallingen was. Ik wilde haar erbij als ervaringsdeskundige. Mijn moeder is zo pittig dat ze me ook streng durfde toe te spreken met wat ik moest doen. Dat nam ik van haar meer aan dan van de verloskundige.”

Annet: “De geboorte van James, de eerste, was heel bijzonder. Ik kwam het ziekenhuis binnen en hoorde haar al gillen. Op geluid wist ik haar te vinden.”

Annet: “Als ik een bloeddruppel zie val ik al flauw, maar ik was zo bezig met Sanne en mijn kleinkind, dat ik me over mijn eigen angst heen kon zetten”

Sanne: “Het ging zo snel en het was zo heftig. Mama zei meteen: ‘En nu ga je naar mij luisteren en je stopt met gillen.’ Door haar kreeg ik weer focus.”

Annet: “Het was heel bijzonder dat ik erbij mocht zijn. Als ik een bloeddruppel zie val ik al flauw, maar ik was zo bezig met Sanne en mijn kleinkind, dat ik me over mijn eigen angst heen kon zetten.”

Lees ook – ‘Mijn moeder is bij al mijn drie bevallingen geweest’ >

Eindeloos lachen

Sanne: “We kunnen samen ook eindeloos lachen. Als we met zijn tweeën iets ondernemen zegt mijn man Robert: ‘Hepie en Hepie gaan weer op pad.’ Want het gaat gegarandeerd mis. Zo hadden we een vakantiehuisje geboekt. Staan we met zijn allen bij de receptie in Groningen, zegt die man: ‘Ik zie jullie er niet tussen staan. Maar wel een reservering bij ons andere park in Limburg.’ Dan rollen de tranen ons over de wangen!”

Annet: “In Sicilië stonden we met een huurauto muurvast in een smal steegje. We konden niet voor- of achteruit, zelfs de deuren gingen niet meer open. Een ander zou misschien boos worden, maar wij kunnen dan alleen nog maar lachen.”

mombracing portret Sanne Akkerman Annet Gerten

Doorzetters

Sanne: “Wat ik aan mama bewonder is haar doorzettingsvermogen. Als ik in haar schoenen had gestaan – alleen met drie kleine kinderen – dan had ik niet geweten hoe ik dat had moeten redden. Zij zal nooit bij de pakken neerzitten. Na alle onrustige periodes in haar leven gun ik haar vooral rust. Ga genieten van je huisje, dat je je goed voelt en dat je niet altijd hoeft te vechten.”

Sanne: “Als ik in haar schoenen had gestaan – alleen met drie kleine kinderen – dan had ik niet geweten hoe ik dat had moeten redden”

Annet: “Ik gun Sanne alle gezondheid en geluk. Dat gaat boven alles. Tuurlijk is het fijn dat het zakelijk goed gaat, maar succes vind ik minder belangrijk. Ik heb echt het gevoel dat ik twee sterke dochters achterlaat.”

87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.