De meeste baby’s worden geboren met bruine ogen en groen komt het minst voor. Hoe weet je welke kleur ogen je baby krijgt en kan die kleur na de geboorte nog veranderen? Wij leggen het je uit.
Lees verder onder de advertentie
Laten we bij het begin beginnen: een oog krijgt kleur door de iris. Welke kleur ogen je baby krijgt, ligt aan de hoeveelheid pigment in de cellen aan de achterkant van die iris. Dit is erfelijk bepaald. Als de cellen veel pigment hebben, dan kleuren de ogen bruin. Bij weinig pigment is dat blauw of grijs. Zit het er tussenin, dan worden de ogen groenig van kleur.
Lees verder onder de advertentie
Erfelijkheid
Omdat erfelijkheid bij de oogkleur dus een rol speelt, is het belangrijk welke kleur ogen jij en je partner hebben. Sommige kleuren zijn dominanter dan andere.
Een voorbeeldje: als je als moeder het gen voor bruine ogen aan je baby doorgeeft en als vader het blauw gen, dan krijgt je baby bruine ogen. Geef je allebei het blauwe gen door, dan krijgt je kind blauwe kijkers. Toch komt het ook wel eens voor dat een baby ouders heeft met bruine ogen en toch blauwe ogen krijgt. In dat geval hebben beide ouders zowel het bruine als het blauwe gen en hebben ze allebei het blauwe gen doorgegeven.
Pigment
De oogkleur die je baby bij de geboorte heeft, hoeft niet definitief te zijn. Veel baby’s komen ter wereld met blauwe ogen en hebben uiteindelijk bruine of groene kijkers. Dat komt omdat baby’s bij de geboorte nog weinig pigment hebben. Hoeveel pigment hij in de maanden daarna aanmaakt, is weer erfelijk bepaald.
Lees verder onder de advertentie
Afrikaanse en Aziatische kinderen met een donkere huidskleur hebben vaak lichtbruine of lichtgrijze ogen bij de geboorte, die langzaam donkerder worden.
De definitieve kleur
Als je baby een half jaar oud is, kun je met zekerheid zeggen welke oogkleur hij heeft. Wel kan het zijn dat de kleur in de eerste zes jaar nog wat donkerder wordt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).