De meeste baby’s worden geboren met bruine ogen en groen komt het minst voor. Hoe weet je welke kleur ogen je baby krijgt en kan die kleur na de geboorte nog veranderen? Wij leggen het je uit.
Lees verder onder de advertentie
Laten we bij het begin beginnen: een oog krijgt kleur door de iris. Welke kleur ogen je baby krijgt, ligt aan de hoeveelheid pigment in de cellen aan de achterkant van die iris. Dit is erfelijk bepaald. Als de cellen veel pigment hebben, dan kleuren de ogen bruin. Bij weinig pigment is dat blauw of grijs. Zit het er tussenin, dan worden de ogen groenig van kleur.
Lees verder onder de advertentie
Erfelijkheid
Omdat erfelijkheid bij de oogkleur dus een rol speelt, is het belangrijk welke kleur ogen jij en je partner hebben. Sommige kleuren zijn dominanter dan andere.
Een voorbeeldje: als je als moeder het gen voor bruine ogen aan je baby doorgeeft en als vader het blauw gen, dan krijgt je baby bruine ogen. Geef je allebei het blauwe gen door, dan krijgt je kind blauwe kijkers. Toch komt het ook wel eens voor dat een baby ouders heeft met bruine ogen en toch blauwe ogen krijgt. In dat geval hebben beide ouders zowel het bruine als het blauwe gen en hebben ze allebei het blauwe gen doorgegeven.
Pigment
De oogkleur die je baby bij de geboorte heeft, hoeft niet definitief te zijn. Veel baby’s komen ter wereld met blauwe ogen en hebben uiteindelijk bruine of groene kijkers. Dat komt omdat baby’s bij de geboorte nog weinig pigment hebben. Hoeveel pigment hij in de maanden daarna aanmaakt, is weer erfelijk bepaald.
Lees verder onder de advertentie
Afrikaanse en Aziatische kinderen met een donkere huidskleur hebben vaak lichtbruine of lichtgrijze ogen bij de geboorte, die langzaam donkerder worden.
De definitieve kleur
Als je baby een half jaar oud is, kun je met zekerheid zeggen welke oogkleur hij heeft. Wel kan het zijn dat de kleur in de eerste zes jaar nog wat donkerder wordt.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…