Blauw, bruin, groen: alles over de kleur ogen van je baby

21.05.2020 11:52
oog kleur ogen baby Beeld: Shutterstock

De meeste baby’s worden geboren met bruine ogen en groen komt het minst voor. Hoe weet je welke kleur ogen je baby krijgt en kan die kleur na de geboorte nog veranderen? Wij leggen het je uit.

Laten we bij het begin beginnen: een oog krijgt kleur door de iris. Welke kleur ogen je baby krijgt, ligt aan de hoeveelheid pigment in de cellen aan de achterkant van die iris. Dit is erfelijk bepaald. Als de cellen veel pigment hebben, dan kleuren de ogen bruin. Bij weinig pigment is dat blauw of grijs. Zit het er tussenin, dan worden de ogen groenig van kleur.
 

Erfelijkheid

Omdat erfelijkheid bij de oogkleur dus een rol speelt, is het belangrijk welke kleur ogen jij en je partner hebben. Sommige kleuren zijn dominanter dan andere.

Lees ook:
Uitpuilende ogen en gekke bekken: best wel vreemde babyfoto’s >

 

Een voorbeeldje: als je als moeder het gen voor bruine ogen aan je baby doorgeeft en als vader het blauw gen, dan krijgt je baby bruine ogen.
Geef je allebei het blauwe gen door, dan krijgt je kind blauwe kijkers. Toch komt het ook wel eens voor dat een baby ouders heeft met bruine ogen en toch blauwe ogen krijgt. In dat geval hebben beide ouders zowel het bruine als het blauwe gen en hebben ze allebei het blauwe gen doorgegeven.
 

Pigment

De oogkleur die je baby bij de geboorte heeft, hoeft niet definitief te zijn. Veel baby’s komen ter wereld met blauwe ogen en hebben uiteindelijk bruine of groene kijkers. Dat komt omdat baby’s bij de geboorte nog weinig pigment hebben. Hoeveel pigment hij in de maanden daarna aanmaakt, is weer erfelijk bepaald.

Afrikaanse en Aziatische kinderen met een donkere huidskleur hebben vaak lichtbruine of lichtgrijze ogen bij de geboorte, die langzaam donkerder worden.
 

De definitieve kleur

Als je baby een half jaar oud is, kun je met zekerheid zeggen welke oogkleur hij heeft. Wel kan het zijn dat de kleur in de eerste zes jaar nog wat donkerder wordt.

Bron: Oogfonds

 

Nog meer babyfeitjes?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >