‘Mijn kinderen willen niet mee naar opa en oma’

31.05.2022 06:27
dilemma dochters niet naar opa en oma Beeld: Unsplash

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Miranda (40) is alleenstaand moeder van Levi (14) en Mila (10).

“Mijn ouders wonen om de hoek van de middelbare school van onze zoon, en op nog geen vijf minuten fietsen van de basisschool van onze dochter. Zolang mijn kinderen bestaan, gingen we elke zondag bij ze langs. Nu willen mijn kinderen op zondag liever uitslapen, want op zaterdagochtend sporten ze. Dat snap ik, maar dan kunnen ze dus best doordeweeks eens bij opa en oma langs.

Lees ook – Béétje vreemd: 9 aandoenlijke (maar hilarische) acties van grootouders >

Tijd met elkaar

Mijn kinderen vinden dat onzin. Ik ben er dan toch ook niet, zeggen ze. Nee logisch, want ik werk fulltime. En ik kan op zondag wél een kop koffie drinken bij mijn ouders. Toch vinden mijn kinderen één kop thee doordeweeks teveel gevraagd, qua tijdsbesteding bij hun grootouders.

Mijn vader en moeder kunnen zich best verplaatsen in het tienerbrein. Wuiven mijn woede weg, als ik onze discussies ter sprake breng. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk mijn kinderen empathie bij te brengen. Hun opa en oma zijn in de zeventig en leven misschien niet lang meer. Zowel voor mijn ouders als voor het gevoel van mijn kinderen vind ik het belangrijk dat ze voldoende tijd met elkaar doorbrengen.

Spijt

Liefde valt niet te pushen, al staat de genegenheid tussen mijn kinderen en mijn ouders buiten kijf. Maar er komt een tijd dat mijn kinderen spijt krijgen dat ze niet meer tijd investeerden in hun opa en oma. Daarnaast voel ik me soms deels mislukt als moeder, dat mijn kinderen de medemenselijkheid niet kunnen opbrengen om af en toe bij mijn ouders langs te gaan. Hoe ga ik daarmee om?”

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.