Nina: ‘Mijn kinderen hoeven niet te sporten’

17.07.2023 22:20
voetbalschoenen_voor_kinderen

Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.

Nina (40) woont samen met Franca (45). Samen hebben ze twee dochters: Maddy (9) en Pip (6).

“Vanaf het moment dat ik hardloopschoenen paste, ren ik. Sinds mijn twintigste zelfs marathons. Zonder sport kan ik niet leven, het houdt me fysiek én mentaal sterk. Ook mijn vriendin is graag in beweging. Ze tennist competities en voetbalt in een veteranenteam.

“Alles wat maar riekt naar sport haten ze hartgrondig”

Hoe ironisch is het dat uitgerekend wij twee dochters kregen die alles wat maar riekt naar sport, hartgrondig haten. Zwemles: drama. Ballet: geen optie. Ze willen niet op voetbal, niet op hockey, turnen vond Maddy een maand leuk, tot ze ontdekte dat je dan wel minstens elke week moet trainen. Wat we ook aanbieden, ze willen niet.

Ontwikkeling

Maddy is erg creatief. Ze maakte de mooiste tekeningen en schilderijen, en haakt manden voor katten. Pip zit sinds kort op scouting en is daar hele ochtenden buiten. Beiden ontwikkelen zich breed naast school, en dat is waar het voor ons om draait. Dus hebben we besloten dat sporten niet hoeft. Met pijn in onze harten, want de fysieke inspanning, het leren presteren in en met een team en een beetje competitiedrang vinden Franca en ik belangrijke opvoedingselementen.

Lees ook – ‘Waarom ik mijn kinderen nooit zal pushen om op een sport te gaan’

Sporten

Ondertussen is Maddy bovendien een beetje aan de zware kant. Dat houden we onder controle met gezonde voeding, maar wat meer beweging zou haar goed doen. Spelenderwijs proberen we die toch aan te bieden. Een sprintje trekken tijdens een boswandeling, uren naar de speeltuin. Dat is óók bewegen.

“Hun creatieve talenten zijn evengoed belangrijk”

Hoewel ik blijf hopen dat onze dochters het licht een keer zien en plotseling op paardrijden, roeien of wat dan ook willen, prijs ik ze voor nu om hun creatieve en vindingrijke talenten. Die zijn evengoed belangrijk.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.