‘Mijn dochter wordt buitengesloten door de buurtkinderen, hoe ga ik hiermee om?’

28.06.2022 06:11
dilemma dochter buitengesloten Beeld: Unsplash

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Shirma (34) woont samen met Dick (50) en is moeder van Shyanne (8) en Dylon (5).

“Het leek een goed idee, een huis kopen in een kleinschalig nieuwbouwproject, waar zo’n beetje alle nieuwe bewoners in verwachting waren. En dat was het ook, de eerste jaren. Met een groot deel van de pas bevallen moeders hielden we keuvelend de ene koffieochtend na de andere, borrelden met tien babyfoons op tafel, wisselden weetjes en onzekerheden uit en keken mee op alle baby’s die in een mum van tijd uitgroeiden tot bijdehante basisscholieren.

Met die laatste fase kwam ook het buitenspelen. En sinds die tijd gaat het mis. Waar alle kinderen met elkaar optrekken als een hechte familie, sluiten ze Shyanne structureel buiten. Ze doet niet kattig of naar, en vindt de meeste spelletjes leuk. Ik kan niet bedenken wat ze tegen haar hebben.

Lees ook – Kinderombudsman: pesten ook buiten scholen harder aanpakken >

Buitensluiten

Wanneer ik het aankaart bij de andere moeders, zeggen ze allemaal dat hun kinderen dol zijn op mijn dochter. Ondertussen zie ik het gebeuren, hoe mijn dochter elke keer in haar eentje aan de kant staat bij tikkertje, omdat zij niet mee mag doen. Of hoe alle kinderen worden opgehaald voor het buitenspelen, maar ze onze huisdeur overslaan.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

Het patroon doorbreken

Sommige kinderen zijn meer teruggetrokken dan anderen, en plaatsen zichzélf daardoor soms buiten de groep. Maar daar is bij Shyanne geen sprake van. Ze is geen haantje de voorste, maar sociaal mankeert ze niets. In de klas heeft ze veel vriendinnen; elke maand heeft ze wel een kinderfeestje.

“Het doet natuurlijk ook pijn wanneer iedereen bij het basketbalveldje hangt, en niemand haar heeft uitgenodigd”

Zelf begrijpt ze ook niet waarom het in de buurt minder botert en ze is er regelmatig verdrietig over. Het doet natuurlijk ook pijn wanneer iedereen na het avondeten nog even bij het basketbalveldje hangt, en niemand haar heeft uitgenodigd. Als ze er zelf op afstapt accepteren ze haar wel, maar blijft ze toch een beetje aan de zijlijn.

Ik ben ook weleens naar de kinderkliek gelopen om te vragen of ze Shyanne willen laten meespelen. Dan reageren ze verbaasd en betrekken haar bij hun spel zonder morren. Maar een dag later is het weer het oude liedje. Hoe doorbreken we dit patroon?”

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.