Kinderombudsman: pesten ook buiten scholen harder aanpakken

14.06.2022 12:34
online pesten

“Pesters moeten harder worden aangepakt en kinderen die pesten moeten weten hoe het voelt om gepest te worden”. De Kinderombudsman presenteert vandaag het rapport ‘In eenzaamheid gepest’ en de kinderen die deelnamen hebben een duidelijke boodschap.

De Kinderombudsman deed onderzoek naar kinderen die gepest, buitengesloten, uitgescholden en soms ook geschopt en geslagen worden door andere kinderen. Het grootste deel van de kinderen wordt gepest vanwege hun uiterlijk of kleding. Heel schokkend: 15% van de kinderen wordt zo erg gepest dat zij hun leven op dit moment een onvoldoende geven. Vaak worden deze kinderen op meerdere plekken gepest, zoals op school, in de buurt en online.

Advies

Voor het onderzoek vulden kinderen een online vragenlijst in waarin ze hun ervaringen deelden. Naast de vragenlijst werd er ook met de kinderen gesproken. De verhalen van de kinderen zijn vastgelegd in het rapport. Naar aanleiding van het rapport stelde de Kinderombudsman een aantal actiepunten op:

  • Er moet een brede aanpak komen tegen pesten, dus ook discriminatie en pesten in de buurt, online en op het sportveld. Daarvoor moet iemand binnen het kabinet aangewezen worden.
  • Kinderen moeten hulp krijgen wanneer zij gepest worden. Iedereen in de samenleving moet hieraan bijdragen en alert zijn op pesten.
  • Praat erover! Kinderen die niet praten over het pesten, lijden er het meest onder. Sleutelpersonen in het leven van een kind moeten hierop inspelen.
  • Leer die sleutelpersonen hoe ze het gesprek aan kunnen gaan met een kind dat gepest wordt.

Kinderombudsvrouw

De Kinderombudsman, we hebben er allemaal weleens van gehoord maar wie is het en wat doet diegene eigenlijk precies? We zochten het voor je uit. Margrite Kalverboer is op dit moment de Kinderombudsman (Kinderombudsvrouw, dus eigenlijk). Ze is het gezicht van de organisatie en komt in actie als iets niet goed gaat met de rechten van kinderen in Nederland.

Je kunt de Kinderombudsman inschakelen als je problemen hebt met een organisatie, zoals de gemeente of de politie. De organisatie kan je dan advies geven of een onderzoek starten. Ook geeft de Kinderombudsman gevraagd en ongevraagd advies aan politici, wanneer ze zien dat er iets niet in de haak is. Zo controleert de organisatie of de overheid voldoende rekening houdt met kinderrechten.

De organisaties die aangesproken worden door de Kinderombudsman zijn niet verplicht om de adviezen op te volgen, maar over het algemeen wordt er goed naar geluisterd.

Bron: Kinderombudsman.nl

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.