Dat het ouderschap een ongelooflijke impact kan hebben, ondervond Philippe Morgese kort na de geboorte van dochter Emma Rose: zijn vrouw werd depressief en een breuk volgde.
Lees verder onder de advertentie
Op Babble geeft hij vaders een belangrijke boodschap mee: ‘Negeer de signalen van een postnatale depressie niet.’
Lees verder onder de advertentie
Verslagen
Ondanks dat de bevalling van zijn vrouw erg moeizaam verliep en hun dochter (onverwachts) werd geboren via een keizersnee, waren Philippe en zijn vrouw enorm gelukkig met hun baby. ‘We waren ervan overtuigd dat we dit samen konden’, zo schrijft hij. Maar toen het stel thuis kwam, pakte het toch anders uit: Philippe’s vrouw had veel pijn van de bevalling, borstvoeding geven deed zeer en ze voelde zich verslagen. Philippe: ‘Ik vertelde haar constant dat ze mooi was en dat ze het goed deed als moeder.’
Toen de littekens waren geheeld, leek zijn vrouw weer zichzelf te worden. ‘Maar nu ik terugkijk, denk ik dat ze alleen maar probeerde om haar gevoelens weg te stoppen. Ze was veranderd en zocht haar heil in alcohol. Ook werd ze enorm onzeker en was ze bang dat ik vreemd zou gaan.’ Dit gedrag zorgde ervoor dat Philippe vluchtte in zijn werk: ‘Ik werd moe van hoe ze mij behandelde en toen onze dochter één werd, gingen we uit elkaar.’
Lees verder onder de advertentie
‘Luisterend oor’
Nu, zelfs negen jaar later nog, vecht zijn ex tegen haar depressie. En daarom wil hij één ding duidelijk maken: ‘Het is belangrijk voor partners om signalen van een depressie op tijd te herkennen. Dus kijk naar de moeder van je kind en bedenk dat ze niet altijd zullen zéggen dat ze zich rot voelen. Wees een luisterend oor.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.