Mama maakt haar eigen regels: ‘Mensen kletsen toch wel’

18.01.2023 14:09
mama maakt eigen regels Beeld: Getty Images

Scheve ogen en commentaar van andere doen ze niet veel. Deze moeders hebben maling aan wat anderen van hun opvoedstijl vinden, voor hen werkt het namelijk perfect.

Brenda (37), moeder van Maes (6) en Roof (5).

“Ik ben zelfstandig ondernemer en verre van een huismiep, kookwonder en perfecte moeder. Ik vind het ook onzin om dat na te streven, ik heb daar geen tijd voor en geen zin in. Vooral voor koken heb ik weinig talent. Ik maak een weekmenu, maar als ik niet kan (lees: wil) koken, maak ik gewoon een tosti of soep met broodjes. Vinden de kinderen heerlijk. In mijn werk ben ik altijd scherp en draai ik op volle toeren, in mijn privétijd doe ik het liever rustiger aan.”

Ik doe het niet meer

Madelon (39), moeder van Anthony (9) en Aiden (5).

“De ratrace op school, daar ben ik helemaal mee gekapt. Helpen op onmogelijke tijden? Wereldse traktaties maken? Ik doe er niet meer aan mee. Ik gooi uitdeelzakken chips over de schoolschutting. Ik ga niet meer uren lopen klootviolen met papier en lijm. Ik besteed mijn tijd liever aan dingen die ik belangrijk vind. Dan neem ik de consequenties maar voor lief. Zoals de scheve ogen van andere moeders of het commentaar ‘het zijn altijd dezelfden die opdraven’.”

Lees ook – Mama heeft meer dan één relatie: ‘ Voor mijn dochter was de nieuwe situatie wel even wennen’ >

De beste optie

Nienke (37), moeder van Lena (17) en Tijn (12).

“Mijn kinderen wonen sinds de scheiding niet meer bij mij. Dat is voor iedereen de beste optie. Tijdens ons huwelijk zorgde ik volledig voor het inkomen en deed mijn ex-man het huishouden en de zorg voor de kinderen. We zagen geen reden om dat te veranderen. Hij is er gewoon beter in. En nee, ik mis mijn kinderen niet als ik ze niet elke dag zie. Al moet ik er wel bij zeggen dat ze om de hoek wonen, dat scheelt natuurlijk.”

Laat ze maar kletsen

Jacqueline (43), moeder van Gino (11).

“Ik heb geen borstvoeding gegeven, zit thuis op mijn laptop omdat het nodig is voor werk, wil niet altijd meewerken aan speelafspraakjes omdat ik simpelweg niet alle kinderen leuk vind. Ik heb één leven en leef dat zoals ik wil. Ook ben ik volgens sommigen een strenge moeder. Prima, maar mijn kinderen hebben wel fatsoen en normen. Ik heb maling aan wat anderen van me vinden. Mensen kletsen toch wel.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.