Mama heeft meer dan één relatie: ‘ Voor mijn dochter was de nieuwe situatie wel even wennen’

30.01.2022 05:12
meer dan een relatie open relatie zoveel liefde Beeld: Getty Images

Eeuwig trouw zijn aan dezelfde partner: niet voor iedereen is dat het hoogste goed. Sinds Josien, Sophie, Ava Tamar en Rachel meer dan één relatie hebben, kunnen ze ook meer liefde geven.

Josien (33) is negentien jaar samen met Stephan (37), met wie ze twee zoons heeft (11 en 9). Sinds drie jaar heeft ze ook een relatie met Andrés (43). Ze datet daarnaast met zowel mannen als vrouwen. Josien is holistisch ademcoach.

“Zes jaar geleden keek ik met Stephan naar een documentaire van Sophie Hilbrand over het hebben van meerdere liefdes. We keken elkaar aan en wisten: deze manier van leven is ons op het lijf geschreven. Op een rustig tempo zijn we gaan ontdekken hoe het is om ook met anderen te daten. Ik vind het heerlijk om te flirten en voor mij is het heel logisch dat je met meerdere mensen kunt klikken. Andrés kwam ik drie jaar geleden tijdens het salsadansen tegen en al snel waren we serieus aan het daten.
 

Open relatie

Stephan kreeg in die periode ook een relatie met een andere vrouw. Ik vind het fijn dat er nog iemand is die zoveel van Stephan houdt. Af en toe kletsen zijn vriendin en ik samen over de liefde, onze kinderen en ja, ook over Stephan. Een open relatie hebben betekent niet dat ik alles maar kan doen waar ik zin in heb. Ik wil ook rekening houden met de gevoelens van Stephan en Andrés. Het is soms ook gewoon heel spannend als je liefde op pad gaat met een leuke man of vrouw.

“Af en toe kletsen zijn andere vriendin en ik samen over de liefde.”

Zo ging Andrés een avond op stap met een vrouw die ik prachtig vond. Toen moest ik echt wel even slikken. Zij heeft geen kinderen, ik wel. Vindt Andrés mijn lijf dat twee kinderen heeft gebaard dan wel echt mooi? We praten veel over dit soort onzekerheden en onze angsten. Dat gaat ook weleens gepaard met tranen, maar toch komen we er altijd weer uit.
 

Vrijheid, liefde en verbinding

Toen onze andere relaties serieus waren geworden, hebben Stephan en ik onze jongens verteld dat de meeste mensen met één persoon een relatie hebben, maar dat wij ons leven anders invullen. Voor mij is er niets belangrijker dan vrijheid, liefde en verbinding en dat geef ik ze graag mee. Ze zijn zich ervan bewust dat we anders zijn en dat anderen onze keuzes niet altijd begrijpen, maar trekken zich er gelukkig weinig van aan. Ze zijn dol op Andrés en de vriendin van Stephan en vragen geregeld wanneer ze weer langskomen.

Andrés is helemaal opgenomen in ons gezin. Mijn moeder en hij spelen samen Wordfeud, met Stephan kijkt hij Formule 1 en de kinderen stoeien wat af met hem. Het voelt alsof ik een gezin heb met vijf personen, ook al wonen we niet met elkaar in één huis.”
 

Samen om de tafel

Marije (38) is zeventien jaar samen met haar man Hugo (41) en heeft sinds twee jaar ook een relatie met haar beste vriendin Marieke (37). Ze is moeder van twee kinderen (14 en 9) en fotograaf.

“Toen Marieke en ik allebei een moeilijke periode doormaakten, werd onze vriendschap steeds intenser. Ik werd verliefd op haar, maar wilde mijn huwelijk niet in gevaar brengen. Ik drukte mijn gevoelens voor haar weg. Tot het moment dat Marieke me vertelde dat ze gevoelens voor me had en ik mijn gevoel niet langer kon negeren.

Een dag later heb ik Hugo verteld hoe de vlag er bijhing. Ik had me erop voorbereid dat hij zou zeggen: je kiest of voor mij of voor haar. In plaats daarvan stelde hij voor om met z’n drieën om de tafel te gaan zitten. Dat was superspannend. We hebben de hele avond met elkaar gepraat en besloten uiteindelijk om de relatie tussen Marieke en mij een kans te geven.
 

Verbonden

Wat was ik opgelucht. Ik was ontzettend verliefd op Marieke, maar tegelijkertijd hield ik zielsveel van Hugo omdat hij me ruimte gaf. Hugo en Marieke hebben inmiddels een hechte, platonische vriendschap met elkaar. Met z’n drieën zijn we ontzettend sterk. Hugo en ik daten niet met andere mensen, Marieke doet dat weleens. Als ze terugkomt van een date deelt ze al haar verhalen. Fijn vind ik dat, samen overal over kunnen praten is echt onze kracht.

In mijn relatie met Hugo is nieuwe energie gaan stromen. Was het voorheen samen kabbelen en elkaar voor lief nemen, nu zijn we meer dan ooit verbonden. Ik denk dat de kans groot is in een monogame relatie dat je op een gegeven moment in een sleur beland. Daar hebben Hugo en ik geen last van. We zijn elke week een paar dagen niet bij elkaar en dan is het heerlijk om weer bij hem in bed te kruipen.
 

Samen

Vooral voor mijn oudste dochter was de nieuwe situatie wel even wennen. Ze was bang dat Hugo en ik zouden gaan scheiden en vond het lastig dat ik ook tijd doorbracht bij Marieke. Ik heb haar uitgelegd dat we niet minder van elkaar houden, maar juist meer. Net als dat ik ook van allebei mijn kinderen heel veel hou.

“Ik heb mijn dochter uitgelegd dat we juist meer van elkaar houden.”

Inmiddels hebben alle twee de meiden een hechte band met Marieke en haar kinderen. Onze jongsten zijn even oud en echt sister-BFF’s, zoals ze het zelf zo mooi zeggen. We hebben een gezamenlijke seizoensplek op een camping, waar we graag in alle samenstellingen zijn. Wel zorgen we ervoor dat we er regelmatig ook echt met z’n vieren zijn; Hugo, ik en de kinderen. Dat zijn weekenden waarin we lekker samen een spelletje doen, uitgebreider koken en heel bewust met z’n vieren genieten.”

 

Non-monogame relatie

Ava Tamar (34) heeft een driehoeksrelatie met Floris (37) en Becca (26) en een relatie met Amanda (30). Alina (6), de dochter van Floris, en Tamar (1), de zoon van Becca, zijn een belangrijk onderdeel van haar leven. Ava Tamar is intimiteitscoach.

“Toen ik Floris ontmoette, wist ik dat hij ook een relatie had met Becca. Dat vond ik best spannend; ook al had ik al jarenlang non-monogame relaties, ergens wilde ik toch graag nummer één zijn voor Floris. Dat veranderde toen ik Becca ontmoette. De baby van Becca, die toevallig dezelfde naam heeft als ik, zat binnen twee minuten bij mij op schoot en begon direct te poepen. Alles zat onder! We konden niet meer stoppen met lachen. Toen we later die dag met z’n drieën in bed lagen, was de energie tussen ons niet te negeren. Vanaf die dag waren we ook met z’n drieën verbonden.

Becca woont in Engeland, dus we zijn niet constant bij elkaar. Als ze er wel is, leef ik opeens samen met een baby. Daar moet ik altijd wel weer even aan wennen. Als ik zin heb om de hele ochtend met z’n drieën in bed te liggen, kan dat niet. Tegelijkertijd vind ik het heerlijk dat ik kinderen in mijn leven heb. Ik wil Alina en Tamar graag laten zien dat er zoveel meer mogelijk is als je jezelf en anderen niet in een hokje stopt.
 

Hard werken

In het begin was ik best onzeker. Dan dacht ik: Floris is vast liever met Becca dan met mij. Nu is dat niet meer zo – onze relatie is altijd in beweging. Een relatie met meerdere mensen betekent ook dat er veel emoties omhoogkomen. Fijne emoties, maar ook gevoelens van onzekerheid of jaloezie. Ik praat dan ook ontzettend veel met al mijn partners om daar samen doorheen te werken.

“Een relatie met meerdere mensen betekent ook dat er veel emoties omhoogkomen.”

Het is soms hard werken, maar tegelijkertijd is er eindeloos veel liefde in mijn leven. Amanda is tijdens al deze veranderingen een rots in de branding voor me geweest en onze connectie wordt steeds dieper. We geven samen veel workshops en gaan nu samenwonen in een gigantisch mooi loft in Amsterdam. Ik vind het bijzonder hoe ze mij en mijn relaties volledig accepteert. Ze houdt van me precies zoals ik ben en geeft me alle ruimte.
 

Zoveel geluk

Afgelopen zomer was ik met Floris, Becca en de kinderen aan het kamperen. Ik speelde met Tamar, zodat Becca even in haar eentje kon wandelen in het bos, en ondertussen kroop Alina tegen me aan. ’s Avonds lagen de kinderen te slapen en hadden wij tijd om met zijn drieën te zijn; eindeloze vrijpartijen in de daktent. Zoveel geluk. Samen zijn met mensen van wie ik hou, met wie ik fijne seks kan hebben en eindeloze gesprekken mee kan voeren – dat is alles wat ik wil.”

 

Tijd voor mij

Rachel (45) is twintig jaar samen met Kees (47), met wie ze een tweeling (14) heeft. Sinds ruim twee jaar heeft ze ook een relatie met Thom (38). Rachel is samen met Kees eigenaar van een horecabedrijf.

“Ik was 36 toen ik kanker kreeg en mijn leven volledig op z’n kop stond. Toen ik beter was, nam ik me voor om eerlijk te zijn over mijn verlangens. Dat voornemen werd heel concreet toen ik Thom ontmoette op een festival en we een paar dagen later op een terras een wijntje dronken. We raakten niet uitgepraat. Ik was op slag verliefd en besloot om dat meteen aan Kees te vertellen. Hij is mijn beste vriend en een fantastische vader, maar onze relatie is niet perfect. Op seksueel vlak botert het ook niet altijd even goed. Kees vond het heel lastig dat ik verliefd was op Thom. Logisch, maar ik voelde aan alles: nu ben ik aan de beurt.
 

Twee mannen

Het was voor Kees en mij een stormachtige periode, met veel tranen, onbegrip en eindeloze gesprekken. Inmiddels is de paniek eraf, is er meer rust. Kees datet inmiddels ook af en toe met andere vrouwen. Thom woont aan de andere kant van het land, we zien elkaar ongeveer twee keer per maand. Stiekem, want naast Kees en een handjevol vriendinnen weet niemand dat Thom in mijn leven is. Tegen mijn kinderen zeg ik dat ik naar de sauna ga of een nachtje wegga met een vriendin. Daar baal ik van, maar als ik eerlijk zou zijn, zouden ze voelen dat het voor Kees af en toe nog best moeilijk is. Als ik Thom zie, boeken we een hotel, gaan we uit eten of ik logeer een nachtje bij hem thuis.

Voor Thom ben ik de liefde van zijn leven. Het is vijf maanden uit geweest tussen ons omdat hij niet langer altijd de tweede wilde zijn. Een hel, vond ik die periode. Ik was dan ook dolgelukkig toen het weer goedkwam. Thom kwam tot de conclusie dat hij liever weinig tijd met mij heeft dan dat hij samen is met iemand waar hij maar half zo gek op is.

“Het is een keer uit geweest omdat Thom niet langer de tweede wilde zijn.”

Het liefst zou ik de ene week bij Kees en de kinderen zijn en de andere week bij Thom. Ik weet niet hoe de toekomst loopt. Kees en ik hebben samen een heerlijk gezin en zijn gelukkig met z’n vieren. Van het samenzijn met Thom ga ik stralen. Of Kees en ik altijd samen blijven, weet ik niet. Waar ik wel zeker van ben is dat hij altijd mijn beste vriend zal blijven. Ik hoop vooral dat er een dag komt dat ik met de hele wereld durf delen dat ik van twee mannen hou.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 01-2022.

 

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >