Mama is piloot: ‘Ik zou vaker moeten powernappen, maar leuke dingen doen vind ik belangrijker’

09.11.2023 05:21
Mama is piloot Bo Beeld: privé

Bo Swagerman (32) werkt als piloot bij KLM Cityhopper. Samen met haar vriend Chris (34) kreeg ze dochter Noah (8 maanden) en ze heeft nog een dochter uit een eerdere relatie, Lara (6).

“Als piloot vlieg ik drie of vier aan­eengesloten dagen naar Europese steden: Bologna, Stavanger, Genève. Vaak sta ik om vier uur ’s nachts op of kom ik pas rond middernacht thuis. Vroeger trok ik dat prima – ik heb bij andere airlines vluchten gedaan waarbij ik hele nachten oversloeg – maar nu ik kinderen heb is uitslapen er niet meer bij.

Soms geef ik toe aan dat jetlagachtige gevoel en doe ik een power­nap. Dat geeft meteen energie, alsof mijn lichaam en geest zijn gereset. Ik zou het dus eigenlijk vaker moeten doen, maar vind een afspraak met vriendinnen of quality-time met Chris negen van de tien keer toch belangrijker.

Lees ook – Mama is piloot: ‘Gemiddeld ben ik vijf dagen achter elkaar weg’ >

Nachtrust

Op zich ga ik vrij goed op weinig slaap, maar het vereist wel een gezonde levensstijl. Zo drink ik weinig alcohol, probeer ik gezond te eten en is sporten prioriteit nummer één. Zelfs als ik extreem brak ben laat ik me toch een uurtje afbeulen door mijn personal trainer, want daarna voel ik me altijd beter. Lichter, met rust in mijn hoofd.

Ik ben soms jaloers op vriendinnen met een negen-tot-vijf-baan. Aan de andere kant krijg ik voor het slaaptekort veel vrije tijd terug. Na een dienst ben ik vijf tot zes dagen thuis en heb ik alle tijd voor mijn meiden.

Overdag werken

Sinds Noah er is zit ik trouwens in een luxepositie, want ik werk tijdelijk alleen overdag. Bij alle buitenlandse maatschappijen waarvoor ik heb gevlogen lig je er als zwangere vrouw vrijwel meteen uit – belachelijk, maar waar. Dus toen ik vier jaar geleden bij KLM begon en hoorde dat daar een speciale regeling voor jonge moeders bestaat, dacht ik: dat moet een grap zijn.

Het houdt in dat je de eerste negen maanden na je bevalling alleen overdag ingeroosterd wordt, zodat je ’s nachts thuis bent. Daardoor heb je alle tijd voor borstvoeding en een normaal slaapritme – voor zover dat gaat met een baby.

“We hadden het geluk dat Noah snel doorsliep, dus de nachten werden voor mijn doen zelfs lang”

Na mijn verlof begon ik dankzij die regeling veel relaxter met werken. Ook hadden we het geluk dat Noah snel doorsliep, dus de nachten werden voor mijn doen zelfs lang. Helaas verandert dat als binnenkort mijn oude schema weer start. Ik ga proberen bijtijds naar bed te gaan als ik supervroeg op moet, maar makkelijk zal dat niet worden. Grote kans dat we een serie bingen en het licht alsnog pas om twaalf uur uitdoen.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.