Mama is gek op surfen: ‘Ik check de golven zelfs op de webcam’

15.08.2023 23:15
Sandrine beachbabe surfen Beeld: privé

Sandrine van Bennekom (37) is getrouwd met Tim (37) en moeder van Pleun (7) en Pomm (5). Als surfgek is ze het hele jaar door op het strand te vinden.

“Liggend op mijn surfplank heb ik kriebels in mijn buik. Mijn timing moet spot on zijn: wanneer kom ik omhoog en ‘pak’ ik de volgende golf? Eenmaal rechtop voel ik de kracht van het water en zodra ik op het juiste moment de bocht inzet en meebeweeg met de golf, geeft dat een kick: ik ben één met de zee.

“Zodra ik meebeweeg met de golf, geeft dat een kick: ik ben één met de zee”

Ik woon in Den Haag – tien minuten door de duinen en ik sta op het strand. Zodra de zee opdoemt, kijk ik hoe de golven ­erbij liggen. Breken ze meteen? Of brokkelen ze geleidelijk af en moet ik rechtsomkeert maken om mijn board te pakken? Ik check het zelfs op de webcam als ik niet thuis ben, zodat ik weet of ik mijn agenda die dag moet omgooien. Ha, noem het gerust een obsessie.

Lees ook – Schip ahoy! Ga op pad met een fluisterboot of sup langs duizend eilanden bij deze uitjes >

Lichter uit het water

Ik begon met surfen op mijn twintigste tijdens vakanties met mijn toenmalige vriend. Toen onze relatie strandde kwam het er niet meer van, maar vier jaar geleden heb ik het weer opgepakt. Ik had een burn-out en merkte dat surfen me veel plezier en ontspanning gaf. Dan ging ik donker het water in en kwam er lichter weer uit. Vrijer. Dat gevoel krijg ik nog steeds: als ik ergens over inzit, spoel ik de zorgen letterlijk van me af en kan ik de situatie daarna van een afstand bekijken.

Sandrine beachbabe surfen

Surfen

Op vakantie gaat mijn plank altijd mee. Toen Tim en ik drie jaar geleden met de kinderen door Azië en Australië reisden, konden zelfs de haaien bij Bondi Beach me niet tegenhouden – ik vertrouwde op de shark patrol. ­

Sowieso is surfen niet de meest veilige sport. Ik heb een keer een wond in mijn been moeten laten hechten omdat een vin achter op mijn plank door mijn pak heen was gegaan. Mijn moeder zou het liefst zien dat ik stop. Dat snap ik wel, maar die zorgen heb ik niet over mijn eigen ­dochters. Ik zou het juist tof vinden als het ook hún passie werd.

“Eerst het Zee-diploma halen, over de risico’s van zeezwemmen, daarna mag ze met mama mee”

Pomm heeft er vooralsnog weinig mee, maar Pleun is er al net zo gek van. Zij stond in de Filipijnen voor het eerst op een plank. Zo’n klein schuimbordje, maar ze vond het waanzinnig. ‘Mag ik deze zomer ook een wetsuit?’ vraagt ze nu steeds. Ze kent de deal: eerst de reguliere zwem­diploma’s én het Zee-diploma halen, over de risico’s van zeezwemmen, daarna mag je met mama mee. Al is de kans groot dat we daar allebei niet op kunnen wachten.”

Sandrine beachbabe surfen
Sandrine beachbabe surfen

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.