Moet schoolzwemmen weer verplicht worden? Volgens dít advies wel 

25.07.2023 14:07
dat ging ff mis afzwemmen vergeten Beeld: Getty Images

Op dit moment krijgt een kwart van de basisschoolleerlingen in Nederland regelmatig zwemles. Als het aan de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) ligt, krijgen álle kinderen op de basisschool zwemles. 

De raad doet een dringend beroep op alle gemeenten in Nederland om schoolzwemmen op basisscholen weer in te voeren, schrijft De Telegraaf. Het komt namelijk steeds vaker voor dat kinderen van de basisschool gaan zónder zwemdiploma, met alle gevaren van dien. 

Nederland, waterland

“We zijn nu eenmaal een waterland en daarbij bestaan grote gevaren. Die kun je inperken als je kinderen vaardigheden bijbrengt die ze kunnen gebruiken als ze onverwacht te water raken”, legt NRZ-directeur Titus Visser uit. Hiermee verwijst hij naar cijfers van het CBS: in 2022 kwamen er 73 mensen door verdrinking om het leven.

“Vooral bij kinderen en jongeren met een niet-westerse achtergrond is sterfte door verdrinking ruim negen tot tien keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Dat moet anders”, aldus Visser. 

Schoolzwemmen werkt dus wel

Schoolzwemmen was tot 1985 verplicht. Sindsdien gaan scholen en gemeenten zelf over de organisatie en financiering, wat in veel gevallen heeft geleid tot afschaffing ervan. Dat is terug te zien in de cijfers, legt CBS-onderzoeker Luuk Hovius uit. “Het schoolzwemmen sinds de jaren zestig is een belangrijke factor geweest van het dalende aantal slachtoffers.” Daarom pleit het NRZ voor zwemlessen op alle scholen en werkt de raad met het COA (opvang asielzoekers) samen om migranten tot 35 jaar zwemles te kunnen aanbieden.