Op dit moment krijgt een kwart van de basisschoolleerlingen in Nederland regelmatig zwemles. Als het aan de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) ligt, krijgen álle kinderen op de basisschool zwemles.
Lees verder onder de advertentie
De raad doet een dringend beroep op alle gemeenten in Nederland om schoolzwemmen op basisscholen weer in te voeren, schrijft De Telegraaf. Het komt namelijk steeds vaker voor dat kinderen van de basisschool gaan zónder zwemdiploma, met alle gevaren van dien.
Lees verder onder de advertentie
Nederland, waterland
“We zijn nu eenmaal een waterland en daarbij bestaan grote gevaren. Die kun je inperken als je kinderen vaardigheden bijbrengt die ze kunnen gebruiken als ze onverwacht te water raken”, legt NRZ-directeur Titus Visser uit. Hiermee verwijst hij naar cijfers van het CBS: in 2022 kwamen er 73 mensen door verdrinking om het leven.
Lees verder onder de advertentie
“Vooral bij kinderen en jongeren met een niet-westerse achtergrond is sterfte door verdrinking ruim negen tot tien keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Dat moet anders”, aldus Visser.
Schoolzwemmen werkt dus wel
Schoolzwemmen was tot 1985 verplicht. Sindsdien gaan scholen en gemeenten zelf over de organisatie en financiering, wat in veel gevallen heeft geleid tot afschaffing ervan. Dat is terug te zien in de cijfers, legt CBS-onderzoeker Luuk Hovius uit. “Het schoolzwemmen sinds de jaren zestig is een belangrijke factor geweest van het dalende aantal slachtoffers.” Daarom pleit het NRZ voor zwemlessen op alle scholen en werkt de raad met het COA (opvang asielzoekers) samen om migranten tot 35 jaar zwemles te kunnen aanbieden.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.