Met je kleine koter door de Outback in Australië: 9 tips voor een bijzondere vakantie

30.12.2021 05:32
vakantie Outback Australië baby Beeld: privé

Na een jaar in Adelaide gewoond te hebben reisde Imke (34) met vriend Borg (35) en dochter Fem (toen bijna 1) nog twee maanden door het land. Het werd een afscheidstour dwars door de droge Outback en eindigend op tropische strandjes.

“Toen de herfst intrad in Adelaide en het regenachtig werd, sloeg de twijfel bij ons toe. Gaan we dit nog wel doen, met een klein kind maanden reizen door Australië? We hadden er op dat moment een jaar in het land opzitten. Borg werkte er als orthopeed, in die hoedanigheid mochten wij midden in coronatijd nog het land in. Maar familie en vrienden konden natuurlijk niet langskomen. Tijdens die herfstmaanden begon de heimwee te knagen, we hadden iedereen al zolang niet gezien. Kunnen we niet net zo goed naar huis gaan? Maar nee: nú hadden we de tijd. Als we het niet zouden doen, dan zouden we zeker spijt krijgen.

 

De Outback

Zo verlieten we Adelaide, onze woonplaats van het afgelopen jaar. We hadden in die tijd al veel van het land gezien, maar de Outback wilden we nog echt ontdekken. Met een auto tjokvol spullen – we moesten immers ook ons huis leegmaken – reden we naar het noorden, naar mooier weer. Van tevoren hadden we op YouTubefilmpjes bekeken van hoe je banden moet verwisselen, want we dachten dat we daar echt in the middle of nowhere zouden zitten. Om diezelfde reden laadden we liters water en benzine in, tussen alle zooi die we al mee moesten nemen – en onze rooftop tent. Fem paste er nog maar net bij.

Eenmaal de stad uit kwamen we al snel in een buitengebied. Het aantal huizen nam langzaam af, nog wat verder verdween ook de begroeiing en langzaamaan werd het droger, met rood zand en overal stof. En verder vooral heel veel niks. Omdat er geen toeristen waren, was het nog stiller dan normaal. Je bent helemaal gedachteloos aan het rijden, met het gevoel dat je alleen op de wereld bent – heel zen. Maar niet zo totaal verlaten als we hadden verwacht – elke tweehonderd kilometer kwamen we een benzinestation tegen. Die extra liters benzine hebben we dus maar snel opgemaakt, dat scheelde weer ruimte.

 

Rotsen

Als het over de Outback gaat, hebben de meeste mensen het over Uluru, die grote rode rots. Die was zeker heel mooi, maar meer onder de indruk was ik van Kings Canyon, een nationaal park met rode rotspartijen en enorme kliffen. We liepen daar helemaal omhoog met Fem in de rugdrager, door een soort maanlandschap met kraters.

“Met een fles champagne op de motorkap keken we naar de zonsondergang.”

Waar we bij Uluru op de fiets een zandpad rond de rots volgden, moesten we hier klimmen en klauteren langs ruige rotsen. Maar bij Uluru waren de zonsopgang en -ondergang dan weer heel mooi, mensen maken daar echt een moment van. Zo zaten wij er ook op een avond bij, met een fles champagne op de motorkap, tussen Australiërs die allemaal hetzelfde deden.

 

Strand en regenwoud

Na drie weken en duizenden kilometers in de Outback reden we richting de oostkust. Onderweg sliepen we in onze rooftop tent, of we namen een motel of een cabin op een caravanpark. De omgeving veranderde: de dorpjes werden weer groter, er kwam begroeiing, ineens zagen we weer bomen. Vanaf de oostkust namen we de ferry naar Magnetic Island om een paar dagen bij te komen. Dat lukte uitstekend op deze prachtige plek
vol mooie kleine strandjes. Tijdens een wandeling door de bossen zagen we in de boom naast onze campingplek een koala met een kleintje.

“Met z’n drieen zwommen we in de rockpools in het regenwoud.”

Vanuit Magnetic Island reden we naar Cairns, waar het spierwitte strand direct grenst aan het tropisch regenwoud. Vanwege de krokodillen kun je er niet in zee zwemmen, maar gelukkig waren er ook rockpools, meertjes en riviertjes in het regenwoud, waar we steeds alleen met z’n drieën waren en heerlijk zwommen.

De volgende bestemming was Port Douglas, een fijn stadje waar we een prachtige zonsondergang zagen vanaf ons picknickkleedje. In Brisbane hebben we eigenlijk alleen het waterpark met de sproeiertjes gezien; grote steden bezoeken vonden we een beetje gedoe met een eenjarige. Dan zaten we liever aan een strandje of in een park waar we een wandeling konden maken.

 

Genieten en huilen

Tijdens de reis waren we alleen maar samen alles aan het ontdekken; de heimwee was snel verdwenen. Fem genoot. Altijd stapte ze nieuwsgierig de auto uit, benieuwd naar waar we nu weer waren beland.

Natuurlijk was het soms ook wel zwaar met een klein kind. Stonden we weer aan de kant van de weg in the middle of nowhere met een krijsend meisje dat niet meer de auto in wilde. En natuurlijk kreeg ze net twee kiezen, waardoor ze de hele camping bij elkaar heeft gehuild. Maar ach, daar hadden we thuis ook vast gedoe om gehad. Dan heb ik die kiesjes liever op een mooie plek tussen de bomen en de koala’s.”

“Fem stapte overal nieuwsgierig uit, benieuwd naar waar we nu weer waren beland.”

 

Lees ook
Op vakantie met een baby: hier moet je op letten >

 

Doen

Bijzonder
Vlieg met een vliegtuigje over de Whitsundayeilanden en het Great Barrier Reef. Het water is zo helder, je kan vanaf die hoogte walvissen zien zwemmen. Het is prijzig, maar een echte once-in-a-lifetime ervaring.

Onder water
Vanuit Port Douglas kan je perfect duiken en snorkelen in het Great Barrier Reef. We deden dit om en om, Fem dobberde om ons heen in een zwemvest. Calypso was een fijn bedrijf om mee te duiken: een van de weinige die halve dagen aanbieden en heel kindvriendelijk.
calypsoreefcruises.com
 

Diervriendelijk
Krokodillen spotten in Daintree, een regenwoud in Queensland, is geweldig. We boekten een diervriendelijke touroperator met sluimerboten, zodat de dieren zo min mogelijk gestoord worden.
daintreeriverwildwatch.com.au

 

Slapen

Koala’s
Bij camping Bungalow Bay Koala Village op Magnetic Island kampeer je tussen de bomen en koala’s. Ze hebben er ook mooie huisjes in het bos.
bungalowbay.com.au
 

Bij het strand
Op Cape Trib Camping in Cape Tribulation kampeerden we in het regenwoud, op vijftig meter van een hagelwit zandstrand.
capetribcamping.com.au
 

Voor gezinnen
Wij vonden BIG4 Aussie Outback Oasis Holiday Park in Charters Towers een perfecte camping voor gezinnen, met zowel staplekken als cabins en een heerlijk zwembad. Op de avond dat wij aankwamen konden we ons opgeven voor een buffet diner, wat zeer welkom was na een lange rit.
big4.com.au, zoek op ‘Aussie Outback Oasis Holiday Park’

 

Eten

Pub grub
Probeer zeker een keer een Australische pub meal, zoals Chicken Parmi: kipschnitzel met pasta, mozzarella en spek. Voor niet al te veel geld krijg je een goed gevuld bord met een biertje.
 

Prijswinnaar
Bij Jochheims Bakery in Bowen vind je heerlijke, award winning pies en een goede kop koffie. Creamy prawn pie is de absolute aanrader, maar mocht je niet van vis houden, dan is de beef and chorizo een goede tweede.
facebook.com/jochheimsbakerycafe
 

Outback eten
Bij John’s Pizza Bar and Restaurant in Coober Pedy eet je de beste pizza’s in de Outback. En ze kunnen ook nog een heerlijke T-bone bereiden.
johnspizzabar.com.au
 

Dit artikel staat in Kek Mama 15-2021.

Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.