‘Een maagverkleining is niet de makkelijke weg, weet ik nu’

09.02.2023 12:03
veel kilo's kwijt Jamie Beeld: Nine IJff

Jamie van Beekum (34) is getrouwd met Hans (37) en moeder van Sandro (11), Danté (9), Lennox (6) en Peyton (2). Na een jarenlange strijd tegen de kilo’s onderging ze een maagverkleiningsoperatie.

“Zwaar was ik altijd al, maar ik werd pas dik na mijn derde zwangerschap. Ik beviel onverwachts met 27 weken. Achteraf bleek dat ik het HELLP-syndroom had (een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging, red.). De maanden erna maakte ik me zorgen om mijn zoon en belandde in een depressie. Ik had nergens zin in en bleef het liefst in bed liggen. Alleen eten bood troost.

Nadat ik de depressie met behulp van therapie te boven was gekomen, begon ik aan het zoveelste dieet. Helaas kreeg ik er maar 5 kilo af. Toen ik bij de huisarts aanklopte en de weegschaal daar 152 kilo aangaf, vond ik dat shocking. Ik had me nooit meer gewogen – was ik echt zó zwaar?

De makkelijke weg

De maagverkleiningsoperatie die de huisarts voorstelde lachte ik weg. Dat was kiezen voor de makkelijke weg, voor mensen die niet zelf wilden of konden afvallen. Toch ben ik een paar maanden later onder het mes gegaan.

Op een informatiedag in het ziekenhuis over een gastric bypass begon ik in te zien dat ik zulke grote hoeveelheden eten gewend was, dat ik zelfs bij een halvering nog te veel zou binnenkrijgen. Bovendien bleek uit medische checks dat ik een tikkende tijdbom was. Ik was nu nog gezond, maar zou zomaar last kunnen krijgen van kwalen als suikerziekte of een hoge bloeddruk.

Lees ook – Mom in Balance uitleg: 30 dagen Routine Booster >

Flinke verandering

Vier maanden na de operatie was ik 40 kilo lichter. Psychisch was dat heftig; mijn lijf ging harder dan mijn hoofd. In winkels liep ik nog steeds naar de grotematenafdeling. Toen ik zwanger raakte van onze vierde, zat ik zelfs tegen ondergewicht aan. Eén voordeel: mijn buikje werd snel zichtbaar en voor het eerst waren schopjes van de baby aan de buitenkant te zien. Na de bevalling bleven er wat kilo’s plakken. Sindsdien weeg ik rond de 70 kilo en zie ik in de spiegel een gelukkige vrouw. Iemand die straalt, die trots is op zichzelf.

“In de spiegel zie ik nu iemand die straalt, die trots is op zichzelf”

Inmiddels weet ik dat een operatie helemaal niet de makkelijke weg is. Ik heb het geluk dat ik geen complicaties heb gekregen, maar moet wel m’n leven lang vitamines slikken en rekening houden met zes kleine eetmomenten op een dag. Dat ik die keuze heb durven maken om een gezond gewicht te bereiken, vind ik juist dapper.”

veel kilo's kwijt Jamie

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.