alles-wat-je-moet-weten-over-zwangerschapsvergiftiging

Wat houdt zwangerschapsvergiftiging in? Hoe ontstaat het precies? Wat zijn de symptomen? En is het eigenlijk te verhelpen? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam van verschillende complicaties die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Het komt voor bij vijftien procent van de zwangere vrouwen - vaak tussen de 22 en 24 weken, maar je kunt er ook al eerder last van krijgen.

 

Oorzaak

Van je bloedsomloop tot vochthuishouding: er verandert een hoop in je lijf als je zwanger bent. Je lichaam probeert zich zo goed mogelijk aan de nieuwe situatie aan te passen, maar bij zwangerschapsvergiftiging verlopen deze aanpassingen niet zoals het hoort. Hoe dit komt? Daar is in de medische wereld nog niet veel over bekend. Wel weten artsen dat erfelijkheid, het afweersysteem en de aanleg en ontwikkeling van de placenta tijdens de eerste helft van de zwangerschap waarschijnlijk meespelen.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Symptomen

Simpel gezegd zijn er vier verschillende ziektebeelden bij zwangerschapsvergiftiging: zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, HELLP-syndroom en Eclampsie.

  • Eerstgenoemde is de 'beginvorm' - hierbij ontstaat de hoge bloeddruk pas in de tweede helft van de zwangerschap. Er is dan een verhoogde kans op complicaties en extra controles zijn nodig. Symptomen: hoge bloeddruk.
  • In het geval van pre-eclampsie heb je – net als bij zwangerschapshypertensie – een hoge bloeddruk, maar raken ook je nieren beschadigd. Verder werken je lever, bloedvaten en placenta minder goed, waardoor bloedstollingsproblemen en vochtophopingen kunnen ontstaan. Bij pre-eclampsie moet er altijd worden ingegrepen, omdat ook de placenta niet meer naar behoren werkt. Hierdoor kan je baby te weinig voedingsstoffen en zuurstof binnenkrijgen en dus minder goed groeien. Mogelijke symptomen: hoge bloeddruk, hoofdpijn, tintelingen in vingers, misselijk, wazig zien en vochtophopingen.
  • Het HELLP-syndroom is in de meeste gevallen een complicatie van pre-eclampsie. Je hebt dan last van een hoge bloeddruk, vochtophopingen en eiwitverlies, waardoor je ongeboren kindje ook nu een groeiachterstand kan oplopen. Mogelijke symptomen: hoofdpijn, misselijk, strak gevoel om je buik, pijn bovenin buik of tussen schouderbladen.
  • Het laatste ziektebeeld, eclampsie, is de meest ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging en komt slechts voor bij één op de 200 zwangere vrouwen die symptomen van pre-eclampsie of het HELLP-syndroom ervaren. Bij eclampsie krijg je voor, tijdens of na de bevalling uitgebreide stuipen die vergelijkbaar zijn met een epileptische aanval. Het kan uiteindelijk tot een hersenbloeding leiden. Mogelijke symptomen: versterkte reflexen, verhoogde prikkelbaarheid, hoofdpijn, tintelingen in handen, sterretjes zien, vochtophoping, veel braken, pijn in buik.

 

Behandeling

Door bloedonderzoek, het afnemen van urinemonsters, een echoscopie of een CTG-scan van je hartslag kunnen artsen constateren of je zwangerschapsvergiftiging hebt. Helaas is er nog geen behandeling die de oorzaak aanpakt, maar wel kunnen de symptomen bestreden worden door bijvoorbeeld medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Als ernstige zwangerschapsvergiftiging is geconstateerd, is het halen van de baby vaak de enige oplossing.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

onderzoek-speen-aflikken

Spoel de speen van je kind niet af onder de kraan of kook 'm niet uit, maar lik hem zelf 'schoon'. Dat is het advies van Amerikaanse wetenschappers na recent onderzoek.

 Op die manier zouden namelijk onschuldige mondbacteriën worden overgedragen, waardoor je kind een beter afweersysteem krijgt.

 

Resultaten

Vorige week presenteerden de onderzoekers op een congres van het American College of Allergy, Asthma and Immunology de resultaten van een studie onder 74 moeders en hun baby’s. Wat blijkt? De groep kinderen van wie de moeders het speentje met de mond schoonmaakten, had minder van IgE (een immuunstof) in hun bloed dan de kinderen van de moeders die spenen uitkookten of onder de kraan hielden. Hoe minder van deze stof, hoe beter je lichaam een onderscheid kan maken tussen goede en slechte bacteriën.

 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

'Lui immuunsysteem'

Jasper Buikx, microbioloog van wetenschapsmuseum Micropia, kan zich wel vinden in de resultaten: "De afgelopen eeuw zijn we steeds schoner geworden", zegt hij tegen RTL Nieuws. "We zijn veel zeep en antibiotica gaan gebruiken. Door deze grote hygiëne is ons immuunsysteem lui geworden. Het gevolg van dit luie immuunsysteem is dat ons lichaam op steeds meer gaat reageren. Op gluten, op pollen, noem maar op." Een likje meer of minder aan de speen van je kind, kan volgens de wetenschapper dus echt geen kwaad. "Sterker nog, het is waarschijnlijk gezonder."

Het hele artikel van RTL Nieuws lees je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
tips-10-minutengesprek

Zit je dan, tegenover de juf of meester om in 10 schamele minuten te horen of je kind naar behoren presteert. Hoe zorg je er op zo'n moment voor dat je de tijd goed benut? Kek Mama geeft tips.

Want die paar minuten zijn voorbij voordat je er erg in hebt.

 

1. Bereid het gesprek voor

Door bijvoorbeeld al een paar vragen op papier te zetten of van te voren met je partner en kind te praten over welke zaken besproken moeten worden. Hoe gedraagt mijn kind zich in de klas? Heeft hij veel vriendjes/vriendinnetjes? Durft hij dingen te vragen? Moet ik thuis iets doen om hem ergens bij te helpen? Allemaal zaken die je je af kunt vragen.

 

2. Probeer niet negatief te zijn

Want een goede sfeer zet de toon, ook al heb je misschien wel wat kritische noten te kraken. Geef de leerkracht in kwestie bijvoorbeeld een compliment. Wat ook goed werkt: aan het begin van het gesprek iets benoemen waar je kind van heeft genoten. 

 

3. Schroom niet om door te vragen

Helemaal niet als de juf of meester strooit met vakjargon. Vraag gerust om uitleg als je iets niet begrijpt. Stel ook vragen als je vindt dat de leerkracht te vaag is: wat verstaat de juf er bijvoorbeeld precies onder als je zoon 'heel druk' is?

 

Lees ook
Je kind inschrijven voor de basisschool: zo werkt dat

 

4. Maar wees wel realistisch

Want hoe graag je ook tot in de details wil weten waar je kind mee bezig is, voor een leerkracht die in een week tijd dertig kinderen moet bespreken, is het onmogelijk om alles over iedereen paraat te hebben. En bovendien: je hebt maar 10 minuten.

 

5. Zorg voor tweerichtingsverkeer

De leerkracht vertelt vanuit zijn of haar deskundigheid over je kind, jij kunt hetzelfde doen vanuit jouw deskundigheid als ouder. Jij kent je kind als geen ander: hoe gedraagt je dochter zich thuis? Wat vertelt je zoon over school? Zeg het en laat de leerkracht meedelen in jouw kennis. Zo kom je er sneller achter waar jouw kind behoefte aan heeft.

 

6. Maak een vervolgafspraak

Zijn jullie tijdens het gesprek niet aan alle onderwerpen toegekomen of heb je nog vragen over wat de leerkracht heeft verteld? Dan mag je altijd een vervolgafspraak maken. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >