alles-wat-je-moet-weten-over-zwangerschapsvergiftiging

Wat houdt zwangerschapsvergiftiging in? Hoe ontstaat het precies? Wat zijn de symptomen? En is het eigenlijk te verhelpen? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam van verschillende complicaties die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Het komt voor bij vijftien procent van de zwangere vrouwen - vaak tussen de 22 en 24 weken, maar je kunt er ook al eerder last van krijgen.

 

Oorzaak

Van je bloedsomloop tot vochthuishouding: er verandert een hoop in je lijf als je zwanger bent. Je lichaam probeert zich zo goed mogelijk aan de nieuwe situatie aan te passen, maar bij zwangerschapsvergiftiging verlopen deze aanpassingen niet zoals het hoort. Hoe dit komt? Daar is in de medische wereld nog niet veel over bekend. Wel weten artsen dat erfelijkheid, het afweersysteem en de aanleg en ontwikkeling van de placenta tijdens de eerste helft van de zwangerschap waarschijnlijk meespelen.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Symptomen

Simpel gezegd zijn er vier verschillende ziektebeelden bij zwangerschapsvergiftiging: zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, HELLP-syndroom en Eclampsie.

  • Eerstgenoemde is de 'beginvorm' - hierbij ontstaat de hoge bloeddruk pas in de tweede helft van de zwangerschap. Er is dan een verhoogde kans op complicaties en extra controles zijn nodig. Symptomen: hoge bloeddruk.
  • In het geval van pre-eclampsie heb je – net als bij zwangerschapshypertensie – een hoge bloeddruk, maar raken ook je nieren beschadigd. Verder werken je lever, bloedvaten en placenta minder goed, waardoor bloedstollingsproblemen en vochtophopingen kunnen ontstaan. Bij pre-eclampsie moet er altijd worden ingegrepen, omdat ook de placenta niet meer naar behoren werkt. Hierdoor kan je baby te weinig voedingsstoffen en zuurstof binnenkrijgen en dus minder goed groeien. Mogelijke symptomen: hoge bloeddruk, hoofdpijn, tintelingen in vingers, misselijk, wazig zien en vochtophopingen.
  • Het HELLP-syndroom is in de meeste gevallen een complicatie van pre-eclampsie. Je hebt dan last van een hoge bloeddruk, vochtophopingen en eiwitverlies, waardoor je ongeboren kindje ook nu een groeiachterstand kan oplopen. Mogelijke symptomen: hoofdpijn, misselijk, strak gevoel om je buik, pijn bovenin buik of tussen schouderbladen.
  • Het laatste ziektebeeld, eclampsie, is de meest ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging en komt slechts voor bij één op de 200 zwangere vrouwen die symptomen van pre-eclampsie of het HELLP-syndroom ervaren. Bij eclampsie krijg je voor, tijdens of na de bevalling uitgebreide stuipen die vergelijkbaar zijn met een epileptische aanval. Het kan uiteindelijk tot een hersenbloeding leiden. Mogelijke symptomen: versterkte reflexen, verhoogde prikkelbaarheid, hoofdpijn, tintelingen in handen, sterretjes zien, vochtophoping, veel braken, pijn in buik.

 

Behandeling

Door bloedonderzoek, het afnemen van urinemonsters, een echoscopie of een CTG-scan van je hartslag kunnen artsen constateren of je zwangerschapsvergiftiging hebt. Helaas is er nog geen behandeling die de oorzaak aanpakt, maar wel kunnen de symptomen bestreden worden door bijvoorbeeld medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Als ernstige zwangerschapsvergiftiging is geconstateerd, is het halen van de baby vaak de enige oplossing.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

huiduitslag kinderen
Beeld: Pexels

Roodheid, bultjes, jeuk: daar wordt niemand blij van. Dit moet je weten als je kind last heeft van huiduitslag.

Hoe ziet huiduitslag eruit?

Huiduitslag herken je aan rode vlekken en bultjes over een groter gedeelte van de huid. Soms is het één rode plek en soms meerdere. Soms komt de uitslag slechts op één lichaamsdeel voor, maar in andere gevallen kan het hele lichaam er last van hebben. Huiduitslag kan samen gaan met klachten als pijn, jeuk of koorts. De uitslag trekt vaak vanzelf na een paar dagen weg, maar er kan ook iets ernstigers aan de hand zijn.

 

Lees ook
Zo verandert jouw huid tijdens de zwangerschap >

 

Wat is de oorzaak?

Huiduitslag bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo is er de typische rode luieruitslag als je kind te lang natte billetjes heeft gehad of niet tegen een bepaald merk luier kan.  Ook kan er sprake zijn eczeem, iets wat vaak voorkomt onder kinderen. Deze droge, schilferige uitslag zie je veel in knieholtes, ellebogen en het gezicht. Een eczeemuitbraak kan te maken hebben met bepaalde voedingsstoffen. Het is altijd slim om een arts hiernaar te laten kijken. De huiduitslag kan ook met kinderziektes te maken hebben, zoals waterpokken, de vijfde of zesde ziekte of roodvonk.

 

Hoe te behandelen?

De behandeling van huiduitslag hangt uiteraard samen met de diagnose. In de meeste gevallen verdwijnt de huiduitslag vanzelf binnen een paar dagen. Tot die tijd kun je de huid hydrateren met een vettige, neutrale crème. Voor veel aandoeningen, zoals de waterpokken, zijn speciale crèmes bij de drogist te koop die meteen de jeukklachten te lijf gaan. Gaat de uitslag niet weg of vertrouw je het niet? Ga dan langs de huisarts.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

vijf kinderen fotoserie vrije tijd

Als moeder van vijf kinderen houdt Brenda weinig tijd over voor zichzelf. Maar als dat wel zo is, maakt ze geweldige foto's van haar kinderen die ze deelt op Instagram.

Wie is er weer wakker...


In de wolken


Tarzan is er niks bij


Zijn zusjes optillen is ook geen probleem


Lees ook
6x de meest magische plekken in Nederland >

 

Feestelijk


Net een sprookje


Het meisje op de maan


Spelen met bellenblaas

Bron: BoredPanda

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >