alles-wat-je-moet-weten-over-zwangerschapsvergiftiging

Wat houdt zwangerschapsvergiftiging in? Hoe ontstaat het precies? Wat zijn de symptomen? En is het eigenlijk te verhelpen? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam van verschillende complicaties die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Het komt voor bij vijftien procent van de zwangere vrouwen - vaak tussen de 22 en 24 weken, maar je kunt er ook al eerder last van krijgen.

More content below the advertising

 

Oorzaak

Van je bloedsomloop tot vochthuishouding: er verandert een hoop in je lijf als je zwanger bent. Je lichaam probeert zich zo goed mogelijk aan de nieuwe situatie aan te passen, maar bij zwangerschapsvergiftiging verlopen deze aanpassingen niet zoals het hoort. Hoe dit komt? Daar is in de medische wereld nog niet veel over bekend. Wel weten artsen dat erfelijkheid, het afweersysteem en de aanleg en ontwikkeling van de placenta tijdens de eerste helft van de zwangerschap waarschijnlijk meespelen.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Symptomen

Simpel gezegd zijn er vier verschillende ziektebeelden bij zwangerschapsvergiftiging: zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, HELLP-syndroom en Eclampsie.

  • Eerstgenoemde is de 'beginvorm' - hierbij ontstaat de hoge bloeddruk pas in de tweede helft van de zwangerschap. Er is dan een verhoogde kans op complicaties en extra controles zijn nodig. Symptomen: hoge bloeddruk.
  • In het geval van pre-eclampsie heb je – net als bij zwangerschapshypertensie – een hoge bloeddruk, maar raken ook je nieren beschadigd. Verder werken je lever, bloedvaten en placenta minder goed, waardoor bloedstollingsproblemen en vochtophopingen kunnen ontstaan. Bij pre-eclampsie moet er altijd worden ingegrepen, omdat ook de placenta niet meer naar behoren werkt. Hierdoor kan je baby te weinig voedingsstoffen en zuurstof binnenkrijgen en dus minder goed groeien. Mogelijke symptomen: hoge bloeddruk, hoofdpijn, tintelingen in vingers, misselijk, wazig zien en vochtophopingen.
  • Het HELLP-syndroom is in de meeste gevallen een complicatie van pre-eclampsie. Je hebt dan last van een hoge bloeddruk, vochtophopingen en eiwitverlies, waardoor je ongeboren kindje ook nu een groeiachterstand kan oplopen. Mogelijke symptomen: hoofdpijn, misselijk, strak gevoel om je buik, pijn bovenin buik of tussen schouderbladen.
  • Het laatste ziektebeeld, eclampsie, is de meest ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging en komt slechts voor bij één op de 200 zwangere vrouwen die symptomen van pre-eclampsie of het HELLP-syndroom ervaren. Bij eclampsie krijg je voor, tijdens of na de bevalling uitgebreide stuipen die vergelijkbaar zijn met een epileptische aanval. Het kan uiteindelijk tot een hersenbloeding leiden. Mogelijke symptomen: versterkte reflexen, verhoogde prikkelbaarheid, hoofdpijn, tintelingen in handen, sterretjes zien, vochtophoping, veel braken, pijn in buik.

 

Behandeling

Door bloedonderzoek, het afnemen van urinemonsters, een echoscopie of een CTG-scan van je hartslag kunnen artsen constateren of je zwangerschapsvergiftiging hebt. Helaas is er nog geen behandeling die de oorzaak aanpakt, maar wel kunnen de symptomen bestreden worden door bijvoorbeeld medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Als ernstige zwangerschapsvergiftiging is geconstateerd, is het halen van de baby vaak de enige oplossing.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >