Gisteren interviewde ze in Chicago nog een single moeder in een huis zonder stromend water. Vandaag loopt ze relaxed met haar zoons over het strand. Brandpunt-presentator Liesbeth Staats (42): “Na zo'n reportage denk ik: wat groeien mijn kinderen op in een roze lollywolk.”

Liesbeth heeft gister tot laat voor Brandpunt zitten monteren. Aan een reportage over een door criminaliteit en armoede geteisterde buurt in Chicago, waar ze de hele afgelopen week zat. Ze interviewde er onder meer Fiji, een zwarte, alleenstaande moeder van tien kinderen die in een vervallen huis woont. Zonder stromend water. De stroom is sinds kort ook afgesloten. “De kans dat je daar als jongere met vuurwapengeweld te maken krijgt is veel groter dan de kans op een middelbare schooldiploma”, zegt Liesbeth, die ook op de plaatselijke high school filmde waarvan net weer een leerling was doodgeschoten, de elfde in een paar jaar. “Toen ik dat hoorde kreeg ik zwakke knieën en een brok in mijn keel. Dat soort dingen raakt me sneller sinds ik moeder ben. Omdat ik van dichtbij zie hoe het ook kan gaan”, zegt Liesbeth, die zelf met haar man Jasper en zoontjes David (8) en Louis (6) in de Amsterdamse Watergraafsmeer woont, rijkelijk bevolkt door succesvolle bakfietsouders van blakend gezonde witte gezichtjes. “Na zo’n reportage ga ik wel weer even anders naar huis”, vertelt ze. “Dan denk ik: jeetje, wat groeien mijn kinderen in een soort roze lollywolk op. Ik wens ze helemaal geen getto toe, maar ik vind dat kinderen hier wel heel erg in een soort badje van entertainment leven.”

Gemis

Liesbeth komt thuis met verhalen uit totaal andere werelden. Haar zoontjes hangen dan aan haar lippen. “Hoe moet dat als er geen water uit de kraan komt?” “Hebben ze wel bedden?” Ze weten niet beter dan dat hun moeder veel van huis is om mensen uit alle uithoeken van de wereld de kans te geven hun verhaal te doen. Soms is het wel even slikken. Tijdens haar deelname aan Wie is de Mol? was ze drie weken van huis en miste de verjaardag van haar zoontje. “Maar dat gevoel van gemis ebt dan snel weg, omdat je zo geleefd wordt op reis. En ze zijn het ook echt gewend. Dat is al zo sinds ze baby waren. Toen ik terugkwam uit Chicago bracht ik mijn zoontje naar bed en die vroeg: ‘Hoe komt het eigenlijk dat wij jou minder missen dan papa als hij weg is?’ Dat vind ik dan geen pijnlijke vraag, eerder grappig. Want het is toch gewoon zo? Ik ben blij dat ze me niet zo missen.”

Valkuil

Soms steekt het wel heel even. “We hadden het laatst over procenten”, vertelt Liesbeth. “Het was zondagochtend en we hingen met z’n allen op bed. En toen zei mijn zoontje: ‘Ik denk dat ik de kat één procent liever vind dan jou.’ Ik zei: ‘O, hoezo?’ ‘Nou ja,’ zei hij, ‘die is er altijd.’ Au. Dat is dan wel even een prik. Ik neem die opmerking ook heel serieus.” Dat schipperen met haar aandacht is eigenlijk haar grootste valkuil als moeder, zegt ze. “Waar ik het meest mee worstel is het feit dat Jasper en ik het zo leuk vinden om te werken, en dat ik steeds de kinderen in de gaten houd: trekken ze het ritme van ons nog wel?” Soms roept haar oudste zoon: “O nee, niet weer een oppas vanavond.” En dan weet ze dat de oppas de keer ervoor eigenlijk al een keer te veel was. Haar jongste begint dan te muiten en gooit zijn kont tegen de krib. “Dat vind ik weleens lastig aan onze drukke levens. Dat we het allemaal geregeld krijgen, betekent namelijk niet dat het per se ideaal is voor een kind.”

Lees het hele interview met Liesbeth in Kek Mama 07-2015. 

Meer BN'er interviews lezen? Je kan hier alle interviews lezen.

geheimen perfecte moeders
Beeld: Unsplash

Je kent ze wel: de moeders die er altijd uitzien om door een ringetje te halen, met een smetteloos schoon huis, brave kinderen en bloeiende carrière. Dit zijn de geheimen van deze ‘perfecte’ moeders.

Scary Mommy columniste Brandi Jeter Riley kijkt altijd met verwondering naar deze vlekkeloze moeders, die alles schijnbaar zo moeiteloos doen en bij wie het nooit in het honderd loopt: ‘Ik wil van deze vrouwen leren. Ik wil hun trucs en tips weten. Hoe dóen zij het? Ik wil inspiratie om beter te worden, niet alleen voor mijn kinderen maar ook voor mezelf. Dus ik vroeg wat rond om antwoorden te krijgen.’

Brandi ontfutselde de perfecte moeders onderstaande tips:

 

1. Ze krijgen hulp

‘Het eerste wat ik leerde over deze georganiseerde moeders is dat het onmogelijk is om alles alleen te doen,’ schrijft Brandi. Of het nu een schoonmaakster is, een gastmoeder of gewoon hulp van de ‘huisgenoten’ zelf, ‘perfecte’ moeders krijgen hulp van anderen, concludeert de columniste: ‘Ik krijg wel steun van mijn man en dochter, maar ze zouden zeker meer kunnen helpen. Dat moet ik ze dan wél vragen.’

 

Lees ook
Waarom deze moeder de keuken bewust rommelig achterlaat >

 

2. Ze werken met een systeem

De columniste kwam er ook al gauw achter dat deze vrouwen werken met een naadloos, waterdicht systeem. Alles is tot in de puntjes georganiseerd. De was wordt elke week op dezelfde dag gedaan, kinderen hebben vaste taken in huis en elke dag wordt er op dezelfde tijd gegeten. ‘Gezinsagenda’s, takenkaarten en planningen voor de maaltijden: deze vrouwen laten niets aan het toeval over. Ik haat het om toe te geven, maar het maken van lijstjes maakt de dingen wel makkelijker.’

 

3. Ze zijn creatief met hun tijd

Brandi sprak een moeder die elke ochtend een uur eerder opstaat dan de rest, om tijd voor zichzelf te hebben en dingen af te krijgen (nagels lakken, wenkbrauwen epileren, werkmails beantwoorden). ‘Als je het ene ding onder controle hebt, werkt dat weer door in andere aspecten,’ zegt Brandi. ‘In plaats van deze perfecte moeders te veroordelen, moeten we ze waarderen voor hun voorwerk om ons leven ook soepeler te laten verlopen. En dan kunnen we hun voorbeeld volgen.’

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder-heerlijk-telefoon-kwijt

Op het moment dat de telefoon van blogger Emily Hollenbeck in het water viel, kreeg ze zowat een paniekaanval. Maar nu ze al vijf dagen zonder zit, vindt ze het eigenlijk wel lekker.

Op Scary Mommy vertelt ze waarom.

 

1. Ik sta niet meer constant 'aan'

Ik had geen idee hoeveel stress 'aan staan' veroorzaakt. Met mijn telefoon in de buurt was er altijd nog wel een mail die ik kon beantwoorden of iets wat ik kon googelen. Nu ik die opties niet meer hebt, voelt het als een soort pauze van m'n overbelaste brein.

 

2. Ik had het niet druk, ik was gewoon afgeleid

Door onnozele Facebookpagina's, bijvoorbeeld. Waar je maar doorheen kunt blijven scrollen.

 

3. Ik moet mensen bewust opzoeken

Met mijn telefoon appte ik nog weleens last minute naar vrienden: 'Hé, wij zijn nu hier, dus als je in de buurt bent...', maar nu moet ik bewust met iemand afspreken. En eigenlijk is dat heel fijn: ik weet precies waar ik aan toe ben.

 

Lees ook
Melinda Gates waarschuwt: 'Geef kinderen niet te snel een smartphone' >

 

4. Het werk wordt nog steeds gedaan

Want zo erg is het niet als je een collega niet dezelfde minuut nog terugmailt.

 

5. Het spel met mijn kinderen wordt niet onderbroken

Met mijn telefoon in de buurt voelde ik me gedwongen om een oneindige to-do-lijst af te vinken. Kunnen spelen met mijn kinderen zonder zo'n lijst in mijn hoofd, voelt bevrijdend. 

 

6. Het voelt als een vakantie

Want ik móet mijn werk nu wel 'uitschakelen' op bepaalde momenten. 

 

Ogen geopend

Hiermee wil Emily overigens niet zeggen dat ze nooit meer een mobiel aanschaft, die luxe heeft ze door haar werk niet, maar het heeft wél haar ogen geopend. 'Ik hoop dat ik mijn telefoon voortaan vaker links laat liggen en minder geestdodend doorspit.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >