Gisteren interviewde ze in Chicago nog een single moeder in een huis zonder stromend water. Vandaag loopt ze relaxed met haar zoons over het strand. Brandpunt-presentator Liesbeth Staats (42): “Na zo'n reportage denk ik: wat groeien mijn kinderen op in een roze lollywolk.”

Liesbeth heeft gister tot laat voor Brandpunt zitten monteren. Aan een reportage over een door criminaliteit en armoede geteisterde buurt in Chicago, waar ze de hele afgelopen week zat. Ze interviewde er onder meer Fiji, een zwarte, alleenstaande moeder van tien kinderen die in een vervallen huis woont. Zonder stromend water. De stroom is sinds kort ook afgesloten. “De kans dat je daar als jongere met vuurwapengeweld te maken krijgt is veel groter dan de kans op een middelbare schooldiploma”, zegt Liesbeth, die ook op de plaatselijke high school filmde waarvan net weer een leerling was doodgeschoten, de elfde in een paar jaar. “Toen ik dat hoorde kreeg ik zwakke knieën en een brok in mijn keel. Dat soort dingen raakt me sneller sinds ik moeder ben. Omdat ik van dichtbij zie hoe het ook kan gaan”, zegt Liesbeth, die zelf met haar man Jasper en zoontjes David (8) en Louis (6) in de Amsterdamse Watergraafsmeer woont, rijkelijk bevolkt door succesvolle bakfietsouders van blakend gezonde witte gezichtjes. “Na zo’n reportage ga ik wel weer even anders naar huis”, vertelt ze. “Dan denk ik: jeetje, wat groeien mijn kinderen in een soort roze lollywolk op. Ik wens ze helemaal geen getto toe, maar ik vind dat kinderen hier wel heel erg in een soort badje van entertainment leven.”

Gemis

Liesbeth komt thuis met verhalen uit totaal andere werelden. Haar zoontjes hangen dan aan haar lippen. “Hoe moet dat als er geen water uit de kraan komt?” “Hebben ze wel bedden?” Ze weten niet beter dan dat hun moeder veel van huis is om mensen uit alle uithoeken van de wereld de kans te geven hun verhaal te doen. Soms is het wel even slikken. Tijdens haar deelname aan Wie is de Mol? was ze drie weken van huis en miste de verjaardag van haar zoontje. “Maar dat gevoel van gemis ebt dan snel weg, omdat je zo geleefd wordt op reis. En ze zijn het ook echt gewend. Dat is al zo sinds ze baby waren. Toen ik terugkwam uit Chicago bracht ik mijn zoontje naar bed en die vroeg: ‘Hoe komt het eigenlijk dat wij jou minder missen dan papa als hij weg is?’ Dat vind ik dan geen pijnlijke vraag, eerder grappig. Want het is toch gewoon zo? Ik ben blij dat ze me niet zo missen.”

Valkuil

Soms steekt het wel heel even. “We hadden het laatst over procenten”, vertelt Liesbeth. “Het was zondagochtend en we hingen met z’n allen op bed. En toen zei mijn zoontje: ‘Ik denk dat ik de kat één procent liever vind dan jou.’ Ik zei: ‘O, hoezo?’ ‘Nou ja,’ zei hij, ‘die is er altijd.’ Au. Dat is dan wel even een prik. Ik neem die opmerking ook heel serieus.” Dat schipperen met haar aandacht is eigenlijk haar grootste valkuil als moeder, zegt ze. “Waar ik het meest mee worstel is het feit dat Jasper en ik het zo leuk vinden om te werken, en dat ik steeds de kinderen in de gaten houd: trekken ze het ritme van ons nog wel?” Soms roept haar oudste zoon: “O nee, niet weer een oppas vanavond.” En dan weet ze dat de oppas de keer ervoor eigenlijk al een keer te veel was. Haar jongste begint dan te muiten en gooit zijn kont tegen de krib. “Dat vind ik weleens lastig aan onze drukke levens. Dat we het allemaal geregeld krijgen, betekent namelijk niet dat het per se ideaal is voor een kind.”

Lees het hele interview met Liesbeth in Kek Mama 07-2015. 

Meer BN'er interviews lezen? Je kan hier alle interviews lezen.

BN'er-moeders op Instagram

Van dokter diagnoses tot de kinderboerderij en genieten van de zon: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Grote liefdes

 

Liefdes

Een bericht gedeeld door Airen Mylene (@airenmylene) op


Niet schudden schat

 

Haha #foodsharing 👻 Ik zei nog zo: niet schudden!!🤣

Een bericht gedeeld door Sophie de Buisonjé (@sophiedbuisonje) op


Kusjes

 

Ik vreet hem op! Vanmorgen lekker naar de kinderboerderij gegaan. 💛

Een bericht gedeeld door Bobbi Eden (@bobbieden) op


Genieten

 

Zon ❤️ ☀️

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Wat is de diagnose dokter?

 

Dokter wat is de diagnose? - Babyvet meneer, lot’s of babyvet!

Een bericht gedeeld door Maandg & Dondg 16:00 new video (@nienkeplas) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


 

Even tijd voor jezelf

 

Me time🙏🏼❤️

Een bericht gedeeld door Doutzen Kroes (@doutzen) op


Vrienden voor het leven

 

Heerlijk dagje buiten ☀️

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op


Even afkoelen

 

De tuin Lente klaar maken💪🏻

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


#Throwback

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

video-actrice-jennifer-garner-haalt-tas-leeg

Dacht je dat jouw tas een puinhoop was? Dan moet je die van Jennifer Garner een zien. De actrice en moeder deelt de inhoud op Instagram en er komt van alles en nog wat voorbij.

Van pennen in alle kleuren en stickers tot zelfs een steen(?): ze heeft geen idee waar die troep vandaan komt. Of jawel - van haar kinderen natuurlijk. Logisch.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >