Lieke van Lexmond: ‘Ik dacht te weten hoe het moederschap zou zijn. Dat was niet zo’

27.10.2020 13:52
Lieke van Lexmond

Voordat ze moeder werd ging Lieke van Lexmond waar de wind waaide, nu bepaalt het ritme van zonen Vik (6) en Zef (3) haar leven. Haar liefde voor acteren vond ze onlangs gelukkig terug op de set van de film Zwanger & Co.

“Ik spreek je straks weer, zus!” Net voor het interview begint, zwaait Lieke haar zus Jetteke uit. Ze hadden snel nog even afgesproken op hetzelfde terras. Voor de gezelligheid, maar vooral ook om wat zakelijke dingen te bespreken. Samen werken ze namelijk aan een ‘liefdesproject’, zoals ze het noemen. Hun Moon Calendar, een scheurkalender vol tips over de gunstigste momenten in de maand, inspirerende quotes en fijne recepten.
 

De maan

Omdat de maan Lieke in het dagelijks leven veel houvast biedt, gunt ze dat anderen ook. “Door de maan begrijp ik steeds beter wie ik ben. Wanneer sta ik in mijn kracht en plan ik dus belangrijke afspraken in en op welke dagen in de maand kan ik beter in mezelf keren? Deze connectie met de natuur is natuurlijk al eeuwenoud, maar door de drukte van alledag kun je dat vergeten. En dat terwijl de maan een heel heldere leidraad is.”

Die fascinatie voor de maan is zeker niet het enige wat de zussen delen. Voordat Lieke zelf kinderen kreeg, voelde ze zich eigenlijk al moeder, door de liefde voor Jettekes zoontjes. “Ik heb geen echo, stapje of eerste schooldag gemist. Hierdoor dacht ik zelfs te weten hoe het moederschap zou zijn. Dat was niet zo. Ik zat toen nog in een totaal andere fase; ik racete fluitend door de stad, rolde van de ene afspraak in de volgende en ging waar de wind waaide. Ondertussen zei ik onwetend tegen mijn net bevallen zus: ‘Joh, trek toch eens lekker een borstel door je haar en maak een afspraak bij de pedicure.’ Haha, alsof je in die fase tijd hebt, of neemt, om je tenen te laten verzorgen! Wist ik veel.’

Pas toen Lieke zelf moeder werd, voelde ze de verandering. “Mijn leven is nu heel gestructureerd. Het ritme van mijn kinderen bepaalt alles; door school, brengen, halen, sport en vriendjes zit mijn agenda al praktisch vol en de ‘vrije’ tijd die je hebt prop je zo effectief mogelijk vol met dingen die je ook nog moet of wil doen – zoals die snelle afspraak met Jet net. Laten we zeggen: een leven met kinderen is een tandje erop.”
 

Lees ook
‘Al bij onze eerste ontmoeting wist ik: dit is de man van mijn leven’ >

 

‘Alsof de bliksem insloeg’

Dat ze het ooit wilde, moeder worden, wist ze wel al lang. Maar dan wel met de juiste man. Zeven jaar geleden zag ze die zomaar in The Piano Bar in Amsterdam staan. “Oké, ik was een beetje dronken, maar ik wist direct: jij bent het gewoon. Hij voelde hetzelfde. Alsof de bliksem insloeg. Bam. Raak.

Vlak daarna ging ik een maand op reis voor tv-opnames, waardoor we elkaar voornamelijk leerden kennen door te mailen en te facetimen. Eenmaal terug lieten we elkaar niet meer los. We waren dag en nacht samen, maakten mooie reizen en dachten al snel: waarom niet? En zo was ik, vijf maanden na The Piano Bar, niet alleen zwaar verliefd, maar ook zwanger. Vik is echt een liefdesbaby. Dit moest zo zijn.”
 

Een broertje erbij

Voor iemand die nooit op de klok keek of dingen strak plande, was het wel even schakelen naar een leven vol voedingsschema’s en slaapjes. Toch vond Lieke de overgang van één naar twee kinderen beduidend pittiger. “Wow, hoe ga ik nú mijn aandacht goed verdelen, vroeg ik me af toen Zef erbij kwam. Natuurlijk was ik zielsgelukkig met Zef, maar tegelijkertijd vond ik het hartstikke sneu dat er voor Vik zo veel veranderde. Ik zag hem denken: waarom ligt mama nou overdag op bed, wat is dit voor gekkigheid?”

Een paar weken worstelde Lieke met haar schuldgevoel, totdat de oplossing zich vanzelf aandiende. “Op een dag werd Vik heel boos, om niets, zo leek het. Ik pakte hem vast, knuffelde hem stevig en zei hoe gek ik op hem was. Dat ik best begreep dat een broertje erbij niet alleen maar leuk is, maar ook lastig kan zijn. Vik barstte in huilen uit, en ik vervolgens ook. Het was hartverscheurend, ik had het dus goed aangevoeld. Vanaf dat moment was het over, ik denk omdat ik zijn gevoel benoemde en de angel eruit haalde. Toen wist ik: wij gaan dit fixen met z’n viertjes.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 14-2020.

 

 

Meer persoonlijke verhalen lezen over moederschap en opvoeden? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.