‘Ik stuur mijn kleuter geen hele dagen naar school’

05.09.2023 05:57
noodplan kinderen pas naar school vijf jaar Beeld: Shutterstock

Niets in het leven is zwart of wit, en opvoeden brengt altijd dilemma’s met zich mee. Zelfs al lijkt de keuze op sommige momenten nog zo helder.

Richelle (33) woont samen met Jacco (40) en is moeder van Pien (4) en Pleun (2).

“Soms vraag ik me af of ik mijn kinderen nu zo kneuterig opvoed, of dat andere ouders hun kinderen het liefst groot kijken. De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden. Feit is dat waar moeders om me heen kirren dat hun driejarige staat te popelen om naar school te gaan, mijn dochter Pien onlangs paniekerig in mijn armen viel toen ze vier werd, omdat het betekende dat ze na de zomervakantie hele dagen naar school zou moeten.

Basisschool

Mijn dochter is creatief en leergierig, maar het idee van hele dagen in de klas maakt haar ronduit angstig. En neem het haar eens kwalijk, na vier jaar fulltime thuis bij ouders die beiden vanuit huis werken.

“Het idee van hele dagen in de klas maakt mijn dochter ronduit angstig”

Het is nogal een stap, vijf dagen per week naar de basisschool. Zonder vertrouwde mensen om je heen, en met de verwachting van zelfstandigheid. Dus hebben mijn vriend Jacco en ik besloten om Pien in eerste instantie alleen halve dagen of halve weken te laten gaan.

Lees ook – Zo bereid je je kind voor op de basisschool >

Volledige dagen

Op school reageerden de leerkrachten aanvankelijk laconiek, toen ik ze van onze plannen op de hoogte stelde. Pien is nog niet leerplichtig, dus deze keuze staat ons vrij. ‘Maar wacht maar tot ze er eenmaal zit, dan denkt ze er vast anders over’, constateerde de directrice een tikkeltje koeionerend.

Misschien heeft ze gelijk. Maar tegelijkertijd vinden Jacco en ik het zelf óók niet per se een goed idee dat onze dochter van de ene op de andere dag bijna fulltime van huis is. Wij geloven in een vloeiende overgang. Natuurlijk volgen we het ritme van onze dochter. Als ze toch klaar blijkt voor volledige dagen school, dan zijn wij dat ook. Maar we weigeren mee te gaan in wat de ‘norm’ is, wat anderen daar ook van denken.”

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.