Hallo basisschool: dit leert je kind in groep 1 en 2

15.08.2022 17:44
noodplan kinderen pas naar school vijf jaar Beeld: Shutterstock

Je knippert drie keer met je ogen en ineens heb je een schoolkind. Straks komt je kleuter thuis met duizend nieuwe indrukken, vaardigheden en leuke herinneringen. Handig om te weten: dit leert je kind in groep 1 en 2.

We zetten het op een rij.

Dit leert kind in groep 1 en 2

Ineens is het zover: je kleuter van 4 of 5 jaar gaat naar de basisschool. Tja, da’s voor de meeste kinderen (en ouders!) best een dingetje. Op de meeste scholen komen ze in een combinatieklas terecht, waar groep 1 en 2 samenkomen. Voordat ze écht beginnen met leren, mogen ze vaak eerst een ochtend of middag wennen. En zoals bij alles gaat dat bij de een wat sneller dan bij de ander. Voordeel: je kind is pas leerplichtig vanaf z’n vijfde levensjaar, dus je mag ‘m gerust eens thuishouden. Gaat je kind binnenkort naar de basisschool? Een greep uit de vaardigheden die ze leren:

Heel veel cijfers

Misschien heeft je kleuter er thuis al mee geoefend, maar anders leert-ie het in groep 1 en 2: tellen. In groep 1 gaat dat tot tien, in groep 2 tot twintig. En als dat allemaal soepel verloopt, leert je kind ook terugtellen, optellen en aftrekken. Ook herkennen ze hoeveelheden, bijvoorbeeld drie appels of twee knuffels, zonder te tellen. Net als het lezen en schrijven van de cijfers zelf. Wat ze ook leren, is vergelijken (iets is groter, kleiner, meer of minder), het herkennen van bekende vormen en kleuren, termen als ‘voor’ en ‘achter’, de dagen van de week, afstanden, tijden en ze gaan voorzichtig aan de slag met munten en biljetten. Veel gaat spelenderwijs, door te knutselen, te bouwen of liedjes te zingen. Het blijven tenslotte kleuters.

Flinke woordenschat

De meeste kinderen die naar groep 1 of 2 gaan, zijn prima te verstaan. Doel is om die woordenschat in de eerste jaren van de basisschool flink uit te breiden. Zo kent je kind aan het eind van groep 1 ongeveer drieduizend woorden en aan het eind van groep 2 zelfs zevenduizend. Maar goed, niemand die dat controleert natuurlijk. Al die nieuwe woorden leren ze tijdens voorlezen, liedjes zingen, rollenspellen en rijmspelletjes. Oh, en waar die bekende (en soms irritante) ‘waarom’-vraag vandaan komt? Nou, die nieuwsgierigheid leren ze dus in groep 1. Ze oefenen ook met het herkennen van letters in hun eigen naam en tekenen deze na. In groep 2 gaat die kennis nog een stukje verder. Zo leren ze bijvoorbeeld om werkwoorden te vervoegen van tegenwoordige tijd naar verleden tijd en krijgen hun verhalen steeds meer vorm, met begin en eind (ook fijn voor jou). Daarnaast houden kleuters zich bezig met voorbereidend lezen, wat – zoals het woord al zegt – een goede voorbereiding is op het leren lezen in groep 3. Dat houdt ook in dat ze, meestal halverwege groep 2, leren hakken en plakken, ofwel: het woord eerst in stukjes hakken en daarna aan elkaar plakken.

Lees ook: Stop de tijd: álles over de ontwikkeling van je kind per leeftijd

Sociaal, maatschappelijk en cultureel

Leren in groep 1 en 2 gaat verder dan alleen rekenen en taal. Zo knutselen de kleuters heel wat af met verschillende materialen, zoals papier en verf. Ook ontdekken ze het een en ander over muziek, door ernaar te luisteren of er zelf mee te experimenteren. Vaak wordt er gedaan aan bewegend leren en op sociaal gebied gaan er veel deuren open. Zo leert je kind in groep 1 en 2 samenwerken, anderen helpen, op z’n beurt wachten en kan hij de gevoelens en emoties van zichzelf en klasgenootjes herkennen. Daarnaast ontdekken kleuters meer over de wereld om zich heen: over seizoenen, dieren en planten, landschappen, het weer en elementen, zoals water en zand. Tot slot is bewegen een groot onderdeel van de basisschool. Belangrijk, want op het schoolplein of tijdens gymlessen oefenen ze spelenderwijs met grove motoriek, balanceren, klimmen en springen. En bovendien is het natuurlijk hartstikke gezond.

Bron: Onderwijsconsument, Ouders van Nu, Wij

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.