Kim Kötter over haar derde zoon: ‘We waren totaal in shock’

13.07.2021 05:12
Kim Kötter

Steeds opnieuw nam Kim Kötter zich voor wat gas terug te nemen. Steeds mislukte het glansrijk. Nu ze weet dat die drukte hoort bij haar gezin – dat het afgelopen jaar ook nog eens is uitgebreid met zoon Ted – omarmt ze het.

“Zul je altijd zien hè, ga ik voor het eerst naar een afspraak zonder Ted, wil het voeden niet zo lukken.” Een diepe zucht ontglipt Kim Kötter, maar niet voor lang. “Nou ja, we zien wel hoe het loopt, het komt vast goed.” Vlak voor Kim vanmorgen hun huis, al draadloos kolvend, wilde verlaten, bleek echtgenoot Jaap ook nog eens tv-opnames te hebben thuis. Totaal onaangekondigd. “Er gebeurt altijd wat hier”, lacht ze, “maar meestal is het positieve chaos, dat hoort nou eenmaal bij ons.”

Het mag gezegd worden: de familie Kötter/Reesema draait lekker. Zo gaat de zangcarrière van Jaap als een tierelier; met het nummer Nu wij niet meer praten stond hij 38 weken op één in de Belgische hitparade, en ook zijn Zelfspodcast met Sander Schimmelpenninck gooit hoge ogen.

Op haar beurt startte Kim, naast de wekelijkse vlog voor Kek Mama en een eigen Youtube-kanaal, samen met haar beste vriendin het bedrijf Poespas op, voor de styling van baby- en kinderkamers. Daarbij ziet het ernaar uit – vers van de pers – dat het gezin nog dit jaar wederom verhuist naar hun droomhuis aan de Loosdrechtse Plassen en, je zou het haast vergeten, verwelkomden ze afgelopen februari hun derde zoon: Ted. Niet niks.
 

Volle agenda

Tijdens een eerder Kek Mama-interview eind 2019 kwam Kim uit een soortgelijke hectische periode van verhuizen en fysiek herstellen van haar deelname aan Expeditie Robinson. Tijdens dat interview voorspelde ze dat 2020 een rustig jaar zou worden. Eh, helaas. Nou ja, helaas… “Het is geweldig wat er allemaal gebeurt”, roept Kim enthousiast. “Zoals ‘afgesproken’ begon het jaar inderdaad heel rustig, door corona werkten Jaap en ik veel vanuit ons kantoor op zolder. En omdat ik niet meer van hot naar her sprintte, ontstond er meer rust voor Muck, Youp én mezelf, ik zat lekker in mijn vel.”

Maar corona had ook een ander neveneffect: terwijl voor velen het werkende leven stilviel, stroomde de agenda van Kim juist in no-time bomvol. “Alles verschoof ineens naar online en ja, daar ‘zat’ ik al. De aanvragen bleven maar binnenkomen. Jaap was in die tijd veel in België vanwege zijn single, en toen bleek ik ook nog zwanger!” Iets wat totaal niet in de lijn der verwachting lag, vertelt Kim, aangezien Muck en Youp met behulp van ivf werden verwekt. Bovendien werd Jaap al gék bij de gedachte aan een derde, vertelde Kim eerder. Kortom: een behoorlijke verrassing.
 

Zwanger

Het was Kims personal trainer die haar er voorzichtig op wees. “Normaal gesproken wordt mijn buik vrij snel strak als ik even stevig train, maar nu leek het wel of mijn buik boller werd. Toen ik vervolgens ook nog eens flauwviel tijdens het mountainbiken, vroeg mijn trainer of ik last had van mijn hormonen of dat ik misschien ongesteld moest worden? Pas toen dacht ik: wanneer wás ik eigenlijk voor het laatst ongesteld?”

Kim bestelde direct een zwangerschapstest, online want ze wilde per se niet gezien worden bij de drogist. Stel je voor dat iemand haar zou zien en Jaap het via via zou horen – “hij zou gek worden”, benadrukt ze nogmaals. Maar toen de online bestelling vertraagd was, zei ze ’s avonds tegen Jaap: “Oké, je moet nu naar de supermarkt, die grote aan de andere kant van de stad, met zelfscankassa’s, om stiekem een zwangerschapstest te halen. Verder geen vragen nu.” Mopperend en verbouwereerd voerde Jaap zijn taak uit. “Kim, dit meen je niet?” zei hij, maar vroeg niet door.

“Die nacht deed ik geen oog dicht, vanaf het nachtkastje lag die test me aan te kijken. Wat was er aan de hand, was mijn lichaam gewoon van slag? Ik kán toch helemaal niet normaal zwanger worden?” Vroeg in de ochtend ging ze ervoor en was het vrij snel duidelijk: het plusje verscheen direct. “Jaap riep: ‘Je bent gewoon zwanger!’ Hup, nog een test, ja, nog steeds. We waren totaal in shock. Dit kan niet, dachten we, dit past niet in ons leven, dit past niet eens in ons huis!”
 

Derde kind

In tegenstelling tot haar man was Kim blij verrast, want zoals verwacht was Jaap volledig in paniek. “Dat maakte mij in eerste instantie extra zenuwachtig, het was al zo spannend of het allemaal goed zou gaan. Gelukkig zag Jaap vrij snel in dat we dit echt als een wonder moesten zien, zeker toen we op de eerste echo het hartje zagen kloppen: dit was geen visje, maar echt een kindje. Een paar weken na Teds geboorte zei Jaap uit de grond van zijn hart: ‘Een derde is volmaakt. Zo was ons gezin bedoeld.’”

Ook de kinderen waren direct verliefd op hun broertje, iets wat Kim niet had verwacht. “Ik dacht: die jongens kijken een keer in de wieg en zijn weg, maar ze eten hem bijna op. Als Jaap weg is, zeg ik tegen Muck dat hij me vandaag mag helpen met Ted. Dan glimt hij van trots en pakt hij zijn verantwoordelijkheid.”
 

Lees ook
Kim Kötter brengt eigen biografie uit: ‘Het engste wat ik by far heb gedaan’ >

 

Reset

De verbazing om de natuurlijke zwangerschap was er overigens niet minder om. Zoons Muck en Youp werden immers geboren na een intensieve ivf-periode, en kleine Ted? Die kwam ‘zomaar’. Zelf denkt Kim dat de rust die de coronaperiode het gezin in eerste instantie ‘oplegde’ goed doorwerkte op haar lichaam. Zeker na de terugslag die haar deelname aan Expeditie Robinson had veroorzaakt. “Expeditie zette mijn lijf echt op z’n kop, ik was er heel slecht aan toe. Ik heb dat toen grondig aangepakt met de juiste voeding, vitaminen, mineralen. Misschien kreeg mijn lichaam, in combinatie met weinig stress en meer rust, wel een soort reset en dacht: dit is de nieuwe, gezonde Kim.”

Spannend was het wel. “Het kán niet, dachten we steeds, maar ook uit een soort angst, denk ik nu. Want: kwam dit wel goed? Voor Youp en Muck werden het beste zaad en de beste eitjes gebruikt, en nu was het random gegaan? Dat maakte de zwangerschap wel extra beladen en mijzelf een beetje onzeker. Ik had immers al twee gezonde kinderen… ik was hyperbewust van alles wat mis kón gaan.”
 

Samenwerking

Ook Jaap was veel meer betrokken dan tijdens eerdere zwangerschappen, vertelt Kim. “Toen had ik het vooral zelf beleefd, van alles wat je voelt en doet in aanloop naar de bevalling, alle feitjes en weetjes: Jaap wist van alles net niks. Dat was nu heel anders.

Hij besefte dat hij al dingen had gemist en dat dit zijn laatste kans was alles extra goed te doen. We zaten overal samen bovenop, en besloten daarom ook de podcast To due date te maken voor aankomende ouders. Ook al hadden we het al twee keer eerder meegemaakt, we leerden veel van de podcast, en kwamen voor ons gevoel dit keer echt ervaren bij de finish.” Die samenwerking met haar man vond Kim heerlijk.

“We houden allebei van werken én van dingen samendoen, dus voor ons was het echt een vorm van qualitytime. Ik zeg altijd tegen andere zwangere vrouwen: bereid je erop voor dat een zwangerschap, de komst van een baby, echt wel even zwaar is voor je relatie. Maar daar hadden we zelf totaal geen last van dit keer, misschien is dat een bijkomend voordeel van een derde: je weet toch ongeveer wat je te wachten staat. We zaten samen op een grote roze wolk.”

Gevoelsmatig vielen alle puzzelstukken in elkaar. “Zo had ik het bedrijf Poespas eigenlijk bedacht voor de styling van kinderkamers, maar nu mijn eigen focus ineens weer op babykamers lag, besloten we dat erbij te nemen: alles viel op z’n plek.” Een gelukje dus dat Kim zich net als bij de vorige twee zwangerschappen fysiek goed voelde. “Ik ga heel goed op zwanger zijn, ik heb energie voor tien, ben megacreatief en zie overal kansen. Ik had me voorgenomen om dit keer wel verlof te nemen, maar dat is weer niet gelukt; drie weken voor mijn bevalling ging Poespas live”, lacht ze. “Ach, het klopte gewoon.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 09-2021.

 

Meer lezen?
Bestel het nieuwste Kek Mama nummer nu zonder verzendkosten >