Prachtinterview met Kim Kötter

09.09.2016 12:23
Interview Kim Kötter

Ze maakte heel wat mee na de geboorte van zoon Muck, maar Kim Kötter (34) blijft er reuze nuchter onder. “Ik kom uit Twente, hè.”

Ultiem gelukkig. Die twee woorden vormen de permanente statusupdate van Kim Kötters Whatsapp-account. Geen wonder: op 10 mei werd Muck geboren, de zoon die ze kreeg met singersongwriter Jaap Reesema. Muck ligt tijdens het interview vrolijk op zijn handjes te sabbelen in de woonkamer. Hondje Snoet houdt bezoeker en baby goed in de gaten. De sfeer is ontspannen. Niets wijst erop dat de ex-Miss Universe Nederland kort geleden een heftige tijd doormaakte. “Ik kom uit Twente hè”, zegt ze met dat ontwapenende accent, “daar raken we niet zo snel in paniek.” En oh ja, dat ze ultiem gelukkig is komt niet alleen door de komst van Muck. “Dat was daarvoor al. Het moet eerst echt goed zitten voordat je aan kinderen begint.” Maar daarover later meer.

 

Absolute rust

Eerst maar de zwangerschap. Kim: “Na 26 weken braken de vliezen. Dat was schrikken, ik moest absolute rust houden. Dat vond ik eigenlijk vooral vervelend voor mijn ouders, zussen en collega’s, die nu de hele tijd naar mij moesten komen. En voor Jaap, die halsoverkop uit Los Angeles moest terugkomen om voor me te zorgen.”

 

Zorgzaam

Typisch Kim, zegt zus Nicole. “Ze is heel zorgzaam. Toen wij in het ziekenhuis zaten te wachten tot Muck was geboren, maakte ze zich druk of we wel genoeg te eten hadden.” Er gebeurden in de kraamkamer op dat moment genoeg andere dingen waarover Kim zich druk kon maken. Muck zat namelijk vast in het geboortekanaal. Omdat haar vriend een stollingsstoornis heeft – de ziekte van Von Willebrand – mochten er geen hulpmiddelen worden gebruikt om de baby eruit te halen. Om de kans op een interne bloeding bij de baby zo klein mogelijk te houden, zat er zelfs geen hartslagmeter op het hoofdje. Tests moeten later uitwijzen of Muck ook de stollingstoornis heeft.

 

 

Diepe trance

Kim bleef tijdens de bevalling aanvankelijk heel kalm. Heel erg kalm. “Ik heb een hypnobirthing-training gevolgd. Dat werd ons aangeraden door Sunnery James, de man van Doutzen. Je luistert naar een bandje en de tekst die daarop wordt gesproken, helpt je in een diepe trance te komen. Omdat je zo ontspannen bent, gaat de ontsluiting ook sneller. Ik ging binnen een uur van drie naar zes centimeter. Het was heel fijn om zo de eerste fase in te gaan.”

 

Amper tijd

De tweede fase was minder ontspannen. Kim moest Muck er op eigen kracht uitpersen. “Als je net daarvoor bijna vier maanden niks hebt mogen doen omdat je absolute rust moest houden, is je conditie niet meer zo heel goed”, merkt ze terloops op. “Ik hoop dat de weg nu gebaand is, dat ik dit de volgende keer niet meer hoef mee te maken.” Veertien weken plat, een moeilijke bevalling, een kind dat mogelijk een stollingsstoornis heeft; het is nogal wat om te verwerken. Maar daar had Kim amper tijd voor omdat de volgende heftige gebeurtenis zich aandiende.

 

Het hele interview met Kim staat in Kek Mama 10-2016. 

Lees hier alle BN’er interviews.