Mama is moe: ‘Tijdens het kerstdiner lag ik snurkend naast mijn kind’

23.12.2023 14:06
moe kerstdiner Beeld: Getty Images

Probeer maar eens wakker te blijven tijdens die gevaarlijke cocktail van decemberstress en chronisch slaaptekort die de feestdagen heet.

Lonneke (45):Zwangerschapsdementie noemen ze het, dat je niet op namen kunt komen, zonder boodschappen de supermarkt uitloopt en uren op zoek bent naar de mobiel. Ik had er alle drie mijn zwangerschappen extreem veel last van. Ik ben zelfs naar de huisarts gegaan omdat ik me zorgen maakte en me afvroeg of echt niet iets mis met me was. En na iedere geboorte nam de vermoeidheid mijn brein over.

“Ik verstopte sint- en kerstcadeaus in huis, die ik maanden later pas terugvond”

Zo heb ik een keer mijn telefoon in de koelkast gelegd en heb ik heel mijn huis overhoop gegooid om dat ding te vinden. Verstopte ik sint- en kerstcadeaus in huis, die ik maanden later pas terugvond. En heb ik inmiddels extra sleutelbossen, omdat ik doodmoe werd van mijn zoekacties. Ik ben blij dat mijn kinderen nu groter zijn en een gat in de dag slapen en mijn brein eindelijk hersteld is van die tropenjaren.”

Lees ook – ‘Wie maakt wat voor het kerstdiner? Al lezend zakt de moed me in de schoenen’ >

In slaap gevallen

Miranda (32): “Een paar jaar geleden had ik heel erg mijn best gedaan op het diner voor eerste kerstdag. Heel de familie schoof bij ons aan, dus ik had enorm lopen stressen in de keuken om indruk te maken en een kalkoen te bereiden. Meerdere keren vroeg mijn zus of ze me kon helpen, maar nee, ik zou dit zelf regelen. Uiteindelijk was het veel meer werk dan ik had verwacht – timing is nooit mijn sterkste punt geweest – en kwamen de kalkoen en de rest van het eten veel te laat op tafel.

“Het grote kalkoenaansnijdmoment heb ik die avond gemist, want ik lag snurkend naast mijn kind”

Voor onze gasten was dat geen probleem, want mijn vriend had iedereen gevoederd met chips, nootjes en kerstkransen. Maar voor mijn kleine man, Max (3), had het te lang geduurd: hij viel boven zijn bordje in slaap. Ik bracht hem naar zijn bed en besloot er zelf ook ‘even’ naast te gaan liggen… Afijn, het grote kalkoenaansnijdmoment heb ik die avond gemist, want ik lag snurkend naast mijn kind.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.