Alles wat je moet weten over zwangerschapsdementie

09.03.2020 11:32
zwangerschapsdementie

Je sleutelbos op de raarste plekken terugvinden of er pas in de auto achterkomen dat je geen beha draagt: veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsdementie. Maar hoe komt dat?

Kun je je moeilijk concentreren, is je reactievermogen slechter, ben je warrig en vergeet je snel dingen? Dat zijn allemaal kenmerken van zwangerschapsdementie. En hoewel het misschien heftig klinkt, is het volkomen normaal, ongevaarlijk en tijdelijk. Bij ‘echte’ dementie is er namelijk sprake van blijvende beschadigingen in de hersenen en bij zwangerschapsdementie is dit niet het geval – je werkgeheugen en reactievermogen werken alleen even minder goed.

 

Progesteron

En eigenlijk is dat ook helemaal niet zo gek, want zodra je zwanger wordt, ligt jouw prioriteit bij de baby en is er even minder ruimte voor andere zaken. Daarbij maakt je lichaam tijdens de zwangerschap veel progesteron aan. Uit onderzoek blijkt dat een verhoogde hoeveelheid hiervan (in combinatie met slaapgebrek – iets waar veel vrouwen vooral in het derde trimester last van krijgen) invloed kan hebben op het deel in je hersenen dat herinneringen opslaat.

 

Lees ook
Zwangerschapsdementie: een aantal blunders op een rij >

 

Choline

Deze voedingsstof speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersendelen in de baarmoeder. Je baby snoept hier dus gretig van waardoor er minder voor jou overblijft. Met als gevolg dat je geheugen tijdelijk wordt aangetast. 

 

Wat doe je eraan? 

Zwangerschapsdementie is vervelend, maar gelukkig tijdelijk.  Dit kan je in de tussentijd helpen:

 • Maak aantekeningen
  Op post-its, je telefoon of in je agenda: schrijf alle dingen die je niet mag vergeten op. 
 • Neem voldoende rust en maak je niet te druk
  Een goede nachtrust kan al wonderen doen.
 • Vraag om hulp
  Je partner, familie of vrienden willen je vast helpen met bepaalde taken, en dat geeft jou weer rust
 • Eet vette vis (geen rauwe vis of zoute haring)
  Het liefst twee keer per week. waarom? Veel vissoorten bevatten essentiële vetzuren en die zijn weer goed voor je geheugen.

Bron: 24baby

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >