Kerst slaan we over: ‘In onze familie ontbreekt degene van wie we het meest houden’

07.12.2023 10:46
kerst overslaan missen familielid Beeld: Unsplash

Sinds zijn vrouw Renate vijf jaar terug overleed aan borstkanker brengt Michel (43) de kerst met zonen Tobias (12) en Leander (10) door in een tentje onder de zon.

“Niet dat we nergens heen kunnen”, zegt hij. “Elk jaar regent het uitnodigingen. Van familie, vrienden, en zelfs ouders van school. Maar een familiefeest als kerst drukt ons alleen maar met onze neus op de feiten: in onze familie ontbreekt degene van wie we het meest houden.”

“We gaan kamperen in de jungle, kappen hout voor een haardvuur en douchen onder een waterval”

Hij ziet de reizen met zijn zoon als therapeutisch. “We gaan dan helemaal back to basic. Kamperen in de jungle, kappen hout voor een haardvuur en douchen onder een waterval. Mannen onder elkaar. We moesten ons gezin opnieuw vormgeven toen Renate overleed; dat was het laatste wat ik haar beloofde. Dit is daar de perfecte manier voor.”

Lees ook – Bas verloor zijn vrouw aan borstkanker: ‘Mijn zoontje en ik missen haar elke dag’ >

Kerstsfeer

Aan kerstversiering doen ze helemaal niet. Michel: “Maar dat is denk ik hoe dan ook een vrouwending; ik ken geen man die vrijwillig de boom optuigt. Toen Renate nog leefde, was dat echt haar afdeling. De jongens merkten hem niet eens op als ze in de woonkamer kwamen – en ik eerlijk gezegd ook niet. Natuurlijk gaat de kerst niet helemaal aan ons voorbij; overal waar je komt is de boel in kerstsfeer gehuld. Dat is natuurlijk helemaal prima.”

“Voor ons is het alle dagen tijd voor de mensen van wie we houden; je weet nooit wanneer ze er niet meer zijn”

Michel sluit dan ook niet uit dat ze in de toekomst gewoon weer aanschuiven bij de kerstdis van familie en vrienden. “Die tijd komt wel weer. Gelukkig krijgen we hun liefde en warmte ook op andere momenten. Wat dat betreft is kerst voor ons niets bijzonders. Voor ons is het alle dagen tijd voor de mensen van wie we houden; je weet nooit wanneer ze er niet meer zijn.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.