Juf Lieke: ‘Nu ik zelf moeder ben kan ik me veel beter in de ouders verplaatsen’

04.09.2022 12:46
taal- en rekenniveau te laag

Dat een eigen kind voor een heel andere kijk op het leven zorgt, ondervond Lieke. Sinds ze moeder is kan ze zich beter verplaatsen in de ouders die ze als leerkracht tegenkomt.

Lieke (33), leerkracht, moeder van Feline (2).

“Een eigen kind zorgt voor een heel andere kijk op het leven, en dus ook op het werk. Eerder bekeek ik alles vanuit mijn rol als leerkracht. Ik had oog voor de leerdoelen, het leerproces en zeker ook voor het kind, maar minder voor de ouders.

Lees ook – Memo gemist: ‘Ik vergat mijn dochter op te halen van school’ >

Slapeloze nachten

Nu ik zelf moeder ben kan ik me veel beter in hen verplaatsen. Ik begrijp nu pas hoe waanzinnig trots je kunt zijn op je kind. Evengoed begrijp ik beter dat het ouderschap zorgen met zich meebrengt. Tijdens oudergesprekken speel ik in op die eventuele bezorgdheid. Ik communiceer beter en luister meer naar wat ouders te vertellen hebben.

Als het op school niet lekker loopt, zeggen ouders soms dat ze er slapeloze nachten van hebben. Dat zal wel meevallen, dacht ik tot twee jaar geleden. Inmiddels weet ik: die lange nachten vol kopzorgen bestaan echt. En moet je bovendien hartstikke serieus nemen. Dat ik door mijn inlevingsvermogen ook voor ouders iets kan betekenen is een prachtige toevoeging aan mijn werk als leerkracht.”

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2022.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.