Een krijsende peuter op de vloer van de supermarkt, een schreeuwend kind meesleuren uit de speeltuin, of gewoon om het minste of geringste een dramatische scène in huis waar ze bij ‘The Bold & The Beautiful’ jaloers op zijn. Het tweede levensjaar van een kind wordt niet voor niets ’terrible two’ of peuterpuberteit genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Van ouders vergt dat eindeloos geduld, veel bijten op de tong en slikken, slikken, slikken.
Stop met verontschuldigen
De pittige driftbuien en stemmingswisselingen van je kleintje kunnen je in het openbaar flink in verlegenheid brengen en maken dat je je achter elkaar verontschuldigt voor zijn of haar gedrag. Maar, zou je je daar wel schuldig over moeten voelen?
Lees verder onder de advertentie
Het ligt niet aan jou
Volgens Dris, één van de moeders die haar zegje doet op mamaplatform ScaryMommy.com, absoluut niet. ‘Het opstandige gedrag, alle frustratie en de intensiteit van de driftbuien zijn namelijk heel normaal gedrag voor tweejarigen.’ Je afvragen wat je in hemelsnaam verkeerd doet en waarom je kind totaal niet naar je luistert, is dan ook onterecht. ‘Het gedrag heeft niets te maken met de manier van opvoeden.’
Lees verder onder de advertentie
Gebaseerd op een enorme bak eigen research legt Dris uit: ‘Kinderen ontwikkelen in deze periode van hun leven enorm veel en ze leren onder meer om te luisteren. Maar dat heeft tijd nodig, hun brein moet dat fysiek aankunnen.’
Hoezeer je je ook schaamt op sommige momenten, realiseer je dat je je voor dat (helaas) normale gedrag niet hoeft te verontschuldigen. ‘Het is zo gemakkelijk om je veroordeeld te voelen, of het gevoel te krijgen dat je een slechte moeder bent. Maar deze kleintjes zijn nu eenmaal normale peuters, die normale ontwikkelingen doormaken. Iedereen die ooit een tweejarige heeft gehad, zal dat begrijpen.’
Lees verder onder de advertentie
Controle over emoties
Het betekent echter niet dat je wangedrag moet goedkeuren, maar het is vást niet de oprechte intentie van je peuter om je leven tot een hel te maken en je op de kast te jagen door totaal niet te luisteren, meent Dris. Jonge kinderen hebben nou eenmaal nog geen controle over hun emoties, weten niet hoe of waarom ze moeten stoppen met krijsen, hoe ze weer kunnen afkoelen na een driftbui en moeten slapen op commando.
Lees verder onder de advertentie
Wijze raad
‘Als je een moeder ziet die het moeilijk heeft met een driftige peuter, oordeel dan niet, maar steun haar met een glimlach of een ‘goed bezig’. Het gedrag van zo’n jong kind zegt namelijk niets over haar manier van opvoeden.’
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Ben je hard op zoek naar een naam voor je baby die niet zo vaak voorkomt? Overweeg dan eens een botanische bloemennaam. Deze dalen namelijk flink in populariteit blijkt uit onderzoek. Positief bekeken: als jij jouw baby een van deze bloemige namen geeft, zal hij of zij weinig naamgenootjes in de klas tegenkomen.