Nee, echt comfortabel zijn hechtingen na de bevalling niet. Maar gelukkig neemt de pijn en het ongemak na een paar weken tot maanden af. Toch lopen sommige vrouwen hierdoor nog jarenlang met klachten rond, weet cosmetisch gynaecoloog Joke Haartsen.
Lees verder onder de advertentie
En dat is nergens voor nodig, want je kunt er iets aan doen. We spreken haar over de klachten, oorzaken én oplossingen.
Klachten na hechtingen
Een bevalling is voor de meeste vrouwen een intense, pijnlijke, maar ook heel bijzondere ervaring. En hoewel je alles over hebt voor dat kleine hummeltje op je borst, kan een bevalling ook behoorlijk wat lichamelijke ongemakken met zich meebrengen. Zo moeten veel moeders na de bevalling gehecht worden, omdat ze down under ingeknipt of (deels) uitgescheurd zijn. Om de wond te sluiten zijn één tot soms wel twintig hechtingen nodig. De vagina is daarna flink gezwollen en pijnlijk, maar dat geneest gelukkig vanzelf. Er zijn ook vrouwen die nog jarenlang klachten ervaren door hechtingen na de bevalling. ‘Bij sommige vrouwen staat de vagina zo ver open, dat ze weinig of niets meer voelen tijdens de seks. Of er loopt een klots water uit als ze uit bad of het zwembad stappen’, vertelt cosmetisch gynaecoloog Joke Haartsen. ‘Er zijn ook vrouwen die tijdens het lopen last hebben van vaginaal luchtverlies. Soms hebben ze moeite met ontlasting. Het gaat niet altijd om hoe het eruitziet, maar ook om lichamelijke ongemakken.’
Lees verder onder de advertentie
Uitgescheurd of ingeknipt
Of hechten na de bevalling nodig is, hangt af van de grootte van de scheur. Een klein scheurtje geneest soms vanzelf. Als ook de vaginawand, het onderliggende bind- en spierweefsel of de clitoris gescheurd is, heb je wel hechtingen nodig. Dat geldt ook voor een (sub)totaalruptuur, waarbij de huid tussen je vagina en anus, bekkenbodemspieren en kringspier (deels) uitgescheurd is. Soms is een scheurtje verkeerd gehecht, maar dat is lang niet altijd de boosdoener. ‘In de meeste gevallen is het een foutje van de natuur. Door hormoonveranderingen tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding is de wondgenezing minder goed. Dus ook als een verloskundige of gynaecoloog haar uiterste best doet om perfect te hechten, kan het soms niet perfect genezen’, aldus Haartsen. ‘Bovendien is er net een kind uitgekomen, dus alles is opgezwollen. Dat maakt het soms lastig om scheurtjes te herkennen. Ook kan onder een klein scheurtje, die vaak niet gehecht worden, een onderliggende spier gescheurd zijn. Als je dat mist, blijft de vagina wijd openstaan.’ Bij controles worden vrouwen met klachten niet altijd serieus genomen, merkt de cosmetisch gynaecoloog. ‘Ze horen vaak: dat komt vanzelf wel goed. Maar je moet die vrouwen ook perspectief bieden: probeer eerst bekkenfysiotherapie en als je over een halfjaar nog steeds klachten ervaart, dan kijken we samen naar een oplossing. Dat wordt nu vaak niet gedaan.’
Hoeveel vrouwen zo lang na de bevalling nog klachten ervaren, weet Haartsen niet. Daar zijn geen cijfers van. ‘Maar ik zie er steeds meer in de klinieken waar ik werk. Toch is het nog een taboe. Vrouwen die niets meer voelen tijdens het vrijen, durven daar niet met hun partner over te praten. Daarmee zeggen ze eigenlijk: ik vind de seks niet meer fijn. Dat is een heel teer onderwerp’, vertelt ze. ‘Omdat de drempel zo hoog is om bij ons aan te kloppen, blijven vrouwen soms jarenlang met klachten rondlopen. De meesten zijn al wat ouder en komen bij ons, omdat ze denken: nú ben ik er klaar mee. We zien ook gescheiden vrouwen die zich schamen voor hun lichaam en daardoor geen nieuwe relatie aandurven.’ Wat ook niet meehelpt, is dat kosten voor een vaginacorrectie meestal niet vergoed worden. Daardoor sturen gynaecologen en huisartsen moeders meestal niet door. ‘Bovendien zijn die specialisten over het algemeen niet zo’n voorstander van snijden in gezond vlees. Het gevolg is dat vrouwen de weg naar ons niet weten te vinden en het probleem weer wegstoppen. Ik hoop dat zulke correcties ooit onder de verzekerde zorg vallen, maar de komende vijf of tien jaar verwacht ik dat niet.’
Lees verder onder de advertentie
Vaginacorrectie: zo werkt het
Ervaar je een halfjaar na de bevalling nog vaginale klachten en is het geen cosmetisch probleem? Dan raadt Haartsen aan om eerst bekkenfysiotherapie te proberen. Dat wordt wel vergoed en kan sommige mensen helpen. ‘Als dat niet helpt, laat je dan vooral niet afschepen door de reguliere zorg. Het is zonde om niets aan deze klachten te doen.’ Wel benadrukt ze dat je de operatie zeker niet moet onderschatten. ‘Spieren hebben vaak jaren op plekken gezeten waar ze niet horen. Als je die vervolgens naar de juiste plek trekt, is dat natuurlijk pijnlijk.’ Gelukkig is het risico op complicaties, zoals gevoelsverlies of ontstekingen, heel klein. Hoe zo’n correctie precies in zijn werk gaat? ‘Er zijn eigenlijk twee vormen. Soms corrigeren we alleen de ingang van de vagina. Dan hechten we de spieren rondom de ingang weer aan elkaar, waardoor de vagina minder ver openstaat. Bij sommige vrouwen is de vagina zelf of het stevige weefsel dieper in de vagina uitgescheurd of uitgerekt. Ook dat kunnen we herstellen tijdens een operatie.’ Volgens Haartsen zijn de meeste vrouwen bij de eerste controle na twee weken vooral ontdaan over wat er gebeurd is. ‘Veel vrouwen – maar gelukkig niet allemaal – hebben de eerste dagen veel pijn, meer dan verwacht. De vagina voelt dan nog heel strak aan, maar dat rekt vanzelf een beetje uit. Bij de tweede controle na acht weken is dat gevoel veel positiever. De klachten zijn dan voorbij, de pijn is weg en de meesten hebben ook hun zelfvertrouwen terug. Daar doe ik het voor.’
Lees verder onder de advertentie
In Kek Mama 16 vertelt Karin over haar vaginacorrectie.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.