het roer om

Suzette (40) en haar vriend Yvo verruilden de drukte van de stad voor de rust van het Twentse platteland. Voor hun drie kinderen is dat niet altijd makkelijk.

'Onze boerderij is als uit een kinderboek; met schattige schuurtjes in een groen paradijs. De tractor die het land klaar legt voor het nieuwe seizoen, vogels die fluiten, en het avondeten dat erop wacht geplukt te worden. De kipjes scharrelen over het erf en binnenkort komt er ook een pup. Want onze drie kinderen, Jippe (11), Raaf (9) en Yage (4), kunnen best een lief speelmaatje gebruiken. Het is hier heel mooi, en er is genoeg te doen, maar het kan soms ook best eenzaam zijn. Raaf zegt regelmatig: ‘Ik mis de mensen een beetje’.

 

Het verschil maken

'In de stad waren ze nooit alleen. We woonden in Arnhem, in een woonproject waarbij we een hofje, kantine en werkruimtes deelden met andere gezinnen. Kinderen liepen in en uit of hingen rond op het hofje. In hun beleving de ideale speelwereld. Maar mijn vriend Yvo en ik wilden het anders, we wilden meer. Wonen en werken op een mooie plek. Eigen baas zijn en het verschil kunnen maken. Ik werkte als webdesigner en docent. Yvo vond een baan bij een bio-dynamische tuinderij en vond het geweldig. Daarmee ontstond het idee voor een eigen biologische tuinderij.'

 

Lees ook
Bankrekening: 'We kochten een bouwval in Frankrijk' >

 

Nieuwe vrienden

'We onderzochten de mogelijkheden. Keken naar locaties en ontmoetten gezinnen met dezelfde plannen. Op de website van Landgilde vonden we een oproep voor de overname van een bio-dynamische boerderij in Twente. Na lang nadenken, veel praten en logeerweekends op de desbetreffende boerderij namen we de stap: we verruilden de drukke stad voor het stille platteland. In de zomer van 2016 zijn we verhuisd en een maand later startten we met Tuinderij Bietenrood. Met een klein startkapitaal van onze ouders begonnen we met de boerderijwinkel, het land en de kassen, en we hebben sindsdien onze werkzaamheden uitgebreid. Wekelijks voorzien we veel gezinnen in een krat biologische groenten en we staan met een kraam op de zaterdagmarkt in Enschede. De tuinderij is ook een plek waar mensen graag zijn, voor een praatje, hun boodschappen, of om te helpen met verschillende werkzaamheden. Fijn om zo onze plek te kunnen delen met anderen. En: zo maken we nieuwe vrienden.'

 

Dankbaar

'Als ouder is het lastig te zien dat de kinderen de overgang moeilijk vinden. School en vriendjes zijn bijvoorbeeld verder weg. Maar ik zie dat ze zich steeds beter vermaken op de boerderij. Het wordt ook steeds meer hun plek. Nieuwe vriendjes komen spelen, ze struinen over de tuinderij en genieten van de ruimte. Ik hoop voor mezelf ook dat ik me thuis ga voelen op het rustige platteland. Aan de omgeving en mensen zal het niet liggen. De drukte en diversiteit van de stad mis ik, net als vrienden en fijne plekken. Maar we hebben hier veel waar we dankbaar voor zijn, en we werken er hard aan om er echt onze plek van te maken. Dat harde werk ontgaat de kinderen niet. Ze zien dat je je dromen niet waarmaakt door te blijven dromen, maar dat je toch echt aan de bak moet. Yvo en ik volgen ons hart en hopelijk is dat een voorbeeld voor de kinderen.'
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

mama is verbrand

Zelf hebben ze hun littekens volledig geaccepteerd, maar sinds ze kinderen hebben is het soms een issue. Want wat als vriendjes ervan schrikken?

Marjorie Holtus (38) is getrouwd met Maarten (43) en moeder van Roosmarijn (7), Sebastiaan (6) en Benjamin (3)

“Mensen reageren heel verschillend als ze me zien. Sommigen slaan hun ogen neer, anderen stoten elkaar aan en beginnen te fluisteren. Ik ben
er inmiddels wel aan gewend. Ergens snap ik het ook, het is een primaire reactie – zelf kijk ik ook weleens op als ik iemand met een handicap of in een rolstoel zie. Toch raken die reacties me als ik minder goed in mijn vel zit – als ik ’s ochtends bijvoorbeeld haast heb en ik mijn make-up snel op moet doen, of mijn haar nog nat is van het douchen als ik de deur uit ga.
 

'Eén vriendje had een aansteker bij'

Als tienjarige speelde ik met twee vriendjes in een papiercontainer. Eén vriendje had een aansteker bij zich en voor we het wisten stond de container in lichterlaaie. Mijn vriendjes konden op tijd wegrennen, maar ik werd omringd door vuur. Ik had brandwonden op mijn gezicht, buik, benen en op delen van mijn armen en handen. Uiteindelijk heb ik vier maanden in het ziekenhuis gelegen en ben ik 42 keer geopereerd.
 

Brandwondenkamp

Mijn man leerde ik kennen toen we allebei als begeleider meegingen op brandwondenkamp; binnen de kortste keren waren we hartstikke verliefd. Gek genoeg waren mijn littekens voor hem best confronterend. Hij had nog niet zolang daarvoor zelf brandwonden opgelopen aan zijn onderbenen en wilde het liefst niet elke dag iemand zien met littekens zoals die van mij. Na veel gesprekken met mij en vrienden realiseerde hij zich dat die littekens niet belangrijk zijn: hij viel echt op mijn innerlijk.
 

Lees ook
Rachel ‘De Huismuts’ Siwaletti over het moederschap, de liefde en vloggen >

 

Vloggende moeder

Mijn kinderen vinden het normaal dat ik littekens heb, ze zijn er niet zo mee bezig. Al merk ik dat Sebastiaan het steeds interessanter vindt om erover te praten: als klasgenoten me vragen wat er met mijn gezicht is, springt hij ertussen om het zelf te vertellen. Dat ik sinds kort vlog over mijn leven met brandwonden, vinden mijn kinderen helemaal te gek: ze hebben maar mooi een vloggende moeder.
 

Korte broeken

Ik heb mijn littekens volledig geaccepteerd, maar draag bijna nooit korte broeken. Als mensen ook nog eens naar mijn benen gaan staren, voel ik me net een attractie. Maar afgelopen zomer was zo warm dat ik zelfs naar het schoolplein een korte broek droeg. De reacties vielen mee, mensen vonden het alleen maar stoer. Bijkomend voordeel: mijn melkflessen werden eindelijk weer eens bruin.”
 

De vlogs van Marjorie zijn te vinden op brandwondenstichting.nl/vlogs
 

Een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan vijf jaar. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. De Nederlandse Brandwonden Stichting is daarom een voorlichtingscampagne gestart, waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind in de vorm van mailalerts en een gratis boekje vol tips. Kijk op www.brandwondenstichting.nl/boekje om dit aan te vragen of voor meer informatie.

 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 13-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

winterhoroscoop Maagd

Een romantisch cadeau onder de boom, een fijne skivakantie of een gulle bonus van je baas. Lees wat de sterren voorspellen op het gebied van liefde, gezin, geld en werk.

Maagd

24 augustus – 22 september
 

Liefde & gezin

Romantiek en een druk gezinsleven vormen niet echt een goede combi, maar de sterren voorspellen meer passie. Daar moet je echter wel tijd voor vrijmaken. De meningsverschillen zijn niet helemaal verdwenen, maar met een beetje goodwill van beide kanten komen jullie er beslist uit. In december zal je de balans opmaken van de afgelopen jaren. Je bent aan het veranderen en dat proces gaat nog wel een tijdje door. Je kiest duidelijker voor jezelf en je gezin. En je gaat nog meer veranderingen doorvoeren in jullie leefwijze.
 

Lees ook
Zes seconden zoenen per dag is goed voor je relatie >

 

Werk & geld

Op je werk doe je wat er van je wordt verwacht – uiteraard op de bekende Maagd-manier: secuur, doeltreffend en efficiënt. Dit is niet het beste moment om je zin door te drukken, tenzij het je taak is mensen aan te sturen. Let op je woorden, beloof niet meer dan je kunt waarmaken en zorg voor voldoende nachtrust.
 

En dan nog dit

Je hebt nogal last van een kort lontje. Vooral als je onder druk staat, reageer je soms te fel. Zoek een uitlaatklep: bijvoorbeeld meer sporten. Een win-winsituatie.
 

Deze horoscoop staat in het Kek Mama Winterboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >